17.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μενταναστών καταγγέλλει: Όχι στην αστυνομική και δικαστική συγκάλυψη της δολοφονικής επίθεσης στον Δημήτρη Μακρέα

Ημερομηνία:

Κάλεσμα προς τους πολίτες απευθύνει το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών για συμμετοχή στη συγκέντρωση έξω από τα Δικαστήρια τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι. Όπως σημειώνει, “η δικογραφία έχει κενά” και αυτό γεννά υποψίες ενώ η αστυνομία φέρεται να απέτρεψε συγκεκριμένους μάρτυρες από το να καταθέσουν.

Όλη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Την Παρασκευή 27 Μάρτη αναβλήθηκε η δίκη των κατηγορούμενων για τη δολοφονική επίθεση της 25ης, για τη Δευτέρα 30/3 στις 12.00. Οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι. Με βάση τα παραπάνω και με τις ενδείξεις/στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί, έχουμε να κάνουμε τα παρακάτω σχόλια:

1.Οι μέχρι τώρα κατηγορίες στους δράστες είναι ιδιαίτερα ελαφριές. Συγκεκριμένα απρόκλητη σωματική βλάβη, κάτι αντίστοιχο δηλαδή μιας γρατσουνιάς ή ενός μώλωπα. Η ιατρική εξέταση ωστόσο μιλάει για υπαραχνοειδή (δηλαδή εγκεφαλική) αιμορραγία και κάταγμα οστού του κρανίου. Η επίθεση μάλιστα έγινε με τέτοιο τρόπο (εν ψυχρώ επίθεση από πίσω με χτύπημα στο κεφάλι με ρόπαλο και εν συνεχεία ομαδικός ξυλοδαρμός στο κεφάλι) που βεβαιώνει πως η πρόθεση των δραστών ήταν να τραυματίσουν σοβαρά ή και να σκοτώσουν.

2.Η υπερασπιστική πλευρά των κατηγορούμενων, σε πλήρη αρμονία με την αστυνομία, προσπαθεί να παρουσιάσει το περιστατικό ως παρεξήγηση, που οι κατηγορούμενοι λόγω του νεαρού της ηλικίας και ίσως του αλκοόλ προέβησαν στην πράξη τους. Δε γνωρίζουμε το ποιόν της υπεράσπισης και τι θεωρεί δικαιολογημένη αντίδραση στο αλκοόλ, αλλά ούτε και γνωρίζουμε πολλούς που προσπαθούν να σκοτώσουν απρόκλητα λόγω μιας παρεξήγησης και μιας μπύρας. Αντιθέτως, γνωρίζουμε την άρνηση της αστυνομίας να καταγράψει τα ρατσιστικά-φασιστικά κίνητρα ανάλογων επιθέσεων, όπως επίσης γνωρίζουμε πολύ καλά πως η αποθράσυνση των νεοναζί δε θα γίνει ανεκτή.

3.Η αστυνομία προσπαθεί να παρουσιάσει την υπόθεση ως το αποτέλεσμα μιας αυθόρμητης συμπλοκής μεταξύ των τριών κατηγορούμενων και μιας άλλης ομάδας. Δεν υπήρξε καμία συμπλοκή, πόσο μάλλον αυθόρμητης και ακόμα περισσότερο μόνο από τρία άτομα. Στο χώρο της Σπλάντζιας κυκλοφορούσαν τουλάχιστον 10 άτομα, χωρισμένα σε ομάδες, σε συνεννόηση μεταξύ τους και κάτω από το συντονισμό άλλων που βρισκόταν σε τουλάχιστον δύο αυτοκίνητα. Προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένταση από νωρίς προπηλακίζοντας μετανάστες, αλλά δεν τα κατάφεραν λόγω της αντίδρασης περαστικών. Ουδεμία συμπλοκή έγινε αργότερα, πόσο μάλλον με συμμετοχή του Δημήτρη.

4.Η δικογραφία έχει τόσα κενά, όσες υποψίες γεννά. Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης και τι έγινε με το αυτοκίνητο που εγκατέλειψαν οι δράστες; Έγινε έλεγχος και ποια τα ευρήματα από το αυτοκίνητο; Πως οδηγήθηκε η αστυνομία στους δράστες; Πού, πότε, και από ποιον συνελήφθησαν ή προσήχθησαν; Γιατί από τη δικογραφία λείπουν βασικότατα στοιχεία όπως τα βίντεο των καταστημάτων και βασικές μαρτυρίες; Γιατί βασικοί μάρτυρες που πήγαν να καταθέσουν απετράπησαν από την αστυνομία; Γιατί, ενώ υπήρχαν συγκεκριμένες καταγγελίες για μεγαλύτερη ομάδα και για χαρακτηριστικά οργανωμένης φασιστικής επίθεσης, δεν έγινε έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά αντίθετα η έρευνα έκλεισε σε λίγες ώρες; Ποια η σχέση των κατηγορουμένων με τη ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή;

Δεν είμαστε ανακριτές για να δώσουμε απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα. Είμαστε όμως ενεργά μέλη μιας κοινωνίας που έχει δει το φασισμό και το ρατσισμό να απλώνεται, που έχει δει πάρα πολλές φασιστικές επιθέσεις, μαχαιρώματα, δολοφονίες και επίσης πάρα πολλά περιστατικά να αποκρύπτονται, να συγκαλύπτονται, οι ένοχοι να αφήνονται ελεύθεροι, να τιμωρείται αυτός που χτυπιέται και να χαίρει ασυλίας αυτός που χτυπάει.

Δεν πιστεύουμε πως όλη η αστυνομία και οι δικαστές είναι ή έχουν σχέσεις με φασιστικούς κύκλους, γι’ αυτό απαιτούμε στην συγκεκριμένη υπόθεση να αποδοθούν οι ανάλογες κατηγορίες, να διερευνηθεί σε όλο της το βάθος-από πού οργανώθηκε μέχρι ποιοι συμμετείχαν- και να αποδοθεί το πολιτικό βάρος μιας φασιστικής δολοφονικής επίθεσης. Απαιτούμε επιτέλους η δικαιοσύνη να λειτουργήσει δίκαια. Απαιτούμε τη Δευτέρα με την ετυμηγορία του δικαστηρίου, να μη λυθούν ακόμα περισσότερο τα χέρια των πιο φριχτών φαντασμάτων της ανθρώπινης ιστορίας, του μίσους απέναντι σε οτιδήποτε ζωντανό, της τυφλής βίας, του τρόμου, του φασισμού.

Όλοι και όλες τη Δευτέρα 30/03 στις 12.00 στα δικαστήρια

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...