18.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

“Το κράτος δεν ευθύνεται”: Απαλλάχθηκε ο στρατός για τον θάνατο της Αμερικανίδας ακτιβίστριας Ρέιτσελ Κόρι

Ημερομηνία:

Η οικογένεια της Ρέιτσελ Κόρι, της Αμερικανίδας ακτιβίστριας η οποία σκοτώθηκε από μια μπουλντόζα του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας το 2003, καταδίκασε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ, το οποίο έκρινε ότι ο στρατός δεν ευθύνεται για τον θάνατό της.

«Είναι σαφές ότι η απόφαση αυτή ισοδυναμεί με δικαστική επικύρωση της ασυλίας που χαίρει ο ισραηλινός στρατός όταν διαπράττει αδικίες και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», κατήγγειλε η οικογένεια της Κόρι σε ανακοίνωσή της.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση που είχε καταθέσει η οικογένεια αφού το 2012 άλλο δικαστήριο, της Χάιφα, είχε απορρίψει επίσης την προσφυγή της εναντίον του κράτους του Ισραήλ για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας».

Το 2012 η ισραηλινή δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι ο θάνατος της Ρέιτσελ Κόρι ήταν δυστύχημα και ότι δεν ευθυνόταν ο οδηγός της μπουλντόζας.

«Το κράτος δεν ευθύνεται για τις ζημίες που προκαλούνται από τον ισραηλινό στρατό εν καιρώ πολέμου», ανέφερε στην απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η 23χρονη ακτιβίστρια παρασύρθηκε στις 16 Μαρτίου 2003 από την μπουλντόζα του ισραηλινού στρατού ενώ διαδήλωνε μαζί με άλλα μέλη του Διεθνούς Κινήματος Αλληλεγγύης και Παλαιστίνιους της περιοχής, που διαμαρτύρονταν για την κατεδάφιση του σπιτιού μιας οικογένειας Παλαιστινίων στη Ράφα.

Στην ανακοίνωσή τους οι γονείς και η αδελφή της Ρέιτσελ Κόρι «καλούν τη διεθνή κοινότητα και ιδίως την αμερικανική κυβέρνηση να στηρίξει τα θύματα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να αντιταχθεί στην ατιμωρησία και να φροντίσει ώστε να γίνονται σεβαστές οι θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου».

Η εσωτερική έρευνα την οποία διεξήγαγαν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ για την υπόθεση αυτή το 2003 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες δεν ευθύνονταν για τον θάνατό της, γιατί η ομάδα που χειριζόταν την μπουλντόζα δεν την είχε δει.

left.gr με πληροφορίες από Ναυτεμπορική

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κρήτη: Ο θάνατος του Μανόλη και οι τραγικές αδυναμίες του ΕΣΥ

Την ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει την διενέργεια των...

Η ποδοσφαιρική ομάδα των Σφακίων στο μικροσκόπιο της εκπομπής “Bίλατζ Γιουναϊντεντ”

Αφιερωμένη στα ποδοσφαιρικά Σφακιά θα είναι η δημοφιλής εκπομπή...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οριστικό τέλος στα σενάρια για ευρωπαϊκή θέση

Σας λέω την είδηση με το «καλημέρα»: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν...