16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στα χέρια Γερμανών, Γάλλων και… του Ιβάν Σαββίδη – Τι έλεγε ο Τσίπρας για τις ιδιωτικοποιήσεις | Βίντεο

Ημερομηνία:

Στην κοινοπραξία της Deutsche Invest Equity Partners GmbH, Belterra Investments LTD (συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη) και Terminal Link SAS (θυγατρική της γαλλικής CMA), κατέληξε ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης!

Το αντίτιμο έφτασε στα 231,9 εκατομμύρια ευρώ για το 67% του ΟΛΘ και συνολικά η συμφωνία θα ξεπεράσει το ποσό του 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ μαζί με τις υποχρεωτικές επενδύσεις που πρέπει να γίνουν την επόμενη 7ετία, αλλά και τα αναμενόμενα έσοδα του δημοσίου από τη σύμβαση παραχώρησης, μερίσματα και επιπρόσθετες επενδύσεις.

Στον πρώτο γύρο των δεσμευτικών προσφορών το μεγαλύτερο τίμημα φέρεται να προσφέρθηκε από την αραβική The Peninsular and Oriental Stream, ωστόσο στον δεύτερο γύρο έγινε η ανατροπή σκηνικού και η αντιπροσφορά της κοινοπραξίας που συμμετέχει ο Ιβάν Σαββίδης ήταν πολύ μεγάλη, ξεπερνώντας μάλιστα κατά 96 εκατ. ευρώ (71%) την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία του ΟΛΘ.

“Η βελτιωτική δεσμευτική προσφορά προβλέπει την καταβολή τιμήματος ύψους Ευρώ Διακοσίων Τριάντα Ενός Εκατομμυρίων Εννιακοσίων Είκοσι Έξι Χιλιάδων (€231.926.000), για την απόκτηση του 67% της εταιρείας ΟΛΘ Α.Ε. Κατά την αξιολόγηση της βελτιωτικής οικονομικής προσφοράς, το ΤΑΙΠΕΔ έλαβε υπόψη καθεμία από τις αποτιμήσεις, τις οποίες εκπόνησαν δύο (2) διαφορετικοί αποτιμητές για τον ΟΛΘ Α.Ε. και ανακήρυξε την ανωτέρω ένωση ως πλειοδότη.

Η συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε €1,1 δισ. και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανωτέρω προσφορά των €231.926.000, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους €180 εκατ. την επόμενη επταετία και τα αναμενόμενα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών της ΟΛΘ Α.Ε.), αναμενόμενου συνολικού ύψους πλέον των €170 εκατ. Στο συνολικό ποσό λαμβάνονται επίσης υπόψη τα αναμενόμενα μερίσματα που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ για το υπολειπόμενο ποσοστό του 7,22%, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις μέχρι την λήξη της παραχώρησης το 2051.

Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί τις προσεχείς εβδομάδες στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών θα υπογραφεί μετά από την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές και την ικανοποίηση ορισμένων περαιτέρω προϋποθέσεων που προβλέπονται στη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών.

Η Morgan Stanley και η Τράπεζα Πειραιώς ενήργησαν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, οι Freshfields Bruckhaus Deringer LLP και Αλεξίου – Κοσμόπουλος Εταιρεία Δικηγόρων ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι, οι Hamburg Port Consulting (HPC) και Marnet ενήργησαν ως τεχνικοί σύμβουλοι, για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ”, αναφέρει η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ.

Τι έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας για τις κυβερνήσεις “ειδικού σκοπού” που έχουν ως λόγο ύπαρξης την εκποίηση του δημόσιου πλούτου

Ενδιαφέρον έχει να θυμηθούμε και τις έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας το 2012 για τις ιδιωτικοποιήσεις, αφού μετά τα περιφερειακά αεροδρόμια, και το λιμάνι Θεσσαλονίκης, ετοιμάζεται να βάλει τις υπογραφές του για τη ΔΕΗ με τα ίδια επιχειρήματα των προηγούμενων (όχι αριστερών) κυβερνήσεων: να υπογραφεί η συμφωνία (να πάρουμε νέο δάνειο για να ξεπληρώσουμε τα καλοκαιρινά πανωτόκια) και να μην χρεοκοπήσει η χώρα.

Το μακρινό 2012 ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε στη βουλή και χαρακτήριζε την τότε κυβέρνηση «κυβέρνηση ειδικού σκοπού με στόχο την εκποίηση του δημόσιου πλούτου και την εκχώρηση του δημόσιου χώρου στο ιδιωτικό κεφάλαιο.» Στην εμπεριστατωμένη του ομιλία τότε, ο σημερινός πρωθυπουργός αναρωτιέται « ποιο θα είναι το κέρδος για την οικονομία του τόπου αν εκποιήσουμε ΔΕΗ, λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηρόδρομους παραλίες κλπ»

Δείτε το βίντεο:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=Cv6_uyJZePQ&feature=share”]

Με πληροφορίες από sport24.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...