15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Το μήνυμα του Μητροπολίτη Δαμασκηνού ενάντια στους “αρνητές” του κορωνοϊού και η απουσία του από τα Μυστήρια της Μεγάλης Εβδομάδας

Ημερομηνία:

Ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνός εισήλθε δύο φορές στο νοσοκομείο επειδή ασθένησε από κορωνοϊό. Η περιπέτεια της υγείας του ευτυχώς είχε αίσιο τέλος, όμως για άλλους ιερείς – κάποιοι εξ αυτών και αρνητές του κορωνοϊού – το τέλος ήταν κακό.

Βλέπετε, το επάγγελμα του ιερέως είναι ένα επικίνδυνο επάγγελμα εν μέσω πανδημίας. Οι θρησκευτικές ανάγκες των πιστών σε τέτοιες περιόδους είναι υψηλές και οι ιερείς συνευρίσκονται με πολλούς ανθρώπους συνήθως σε κλειστούς χώρους. Αν κι εφόσον δεν τηρούνται και τα μέτρα ασφαλείας οι πιθανότητες να νοσήσει κάποιες ιερέας είναι σίγουρα πολύ υψηλότερες από το μέσο συμπολίτη μας.

Ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός νόσησε, όχι επειδή αρνούνταν την ύπαρξη του κορωνοϊού. Το μήνυμά του για το Πάσχα ήταν ένα μήνυμα αγάπης, όμως ταυτόχρονα ήταν και ένα μήνυμα προς όλους τους αρνητες του κορωνοϊού και των μέτρων προφύλαξης, τα οποία στο κείμενό του ορθώς τα χαρακτηρίζει “μέτρα αυτοπροστασίας” .

Ταύτισε την απιστία στον Θεό με την απιστία στους ανθρώπους που διακονούν την υγεία, αναφέρθηκε σε ανθρώπους που “η εμμονή τους στήν αυτονομία έστω κι άν λένε ότι πιστεύουν στό Θεό, φέρνουν δεινά επακόλουθα στούς ίδιους καί στήν κοινωνία πού ζούμε”, για “ισχυρογνώμενες που δεν αποδέχονται” όσα συμβουλεύουν οι γιατροί για την πανδημία.

Δε βάζει τη θρησκεία απέναντι από την επιστήμη αλλά δίνει το χέρι τονίζοντας ότι “πολλοί άγιοι της Εκκλησίας μας υπήρξαν ιατροί” για να διερωτηθεί μετά:

“Γιατί, λοιπόν, αυτός ό ορθόδοξος φονταμενταλισμός; Οι αρνητές είναι παντογνώστες;”

Υμνεί το έργο των γιατρών που τους χαρακτηρίζει καλούς Σαμαρείτες, επειδή “ένα χρόνο τώρα, αψηφώντας τήν υγεία τους, δημιουργούν καί προσφέρουν υγεία σέ ανθρώπους. Θυσιάζονται από αγάπη, όπως ο Χριστός”

Αφού φέρονται όπως ο Χριστός θα φερόταν τότε “η δική μας αναγνώριση καί η υπακοή στάμέτρα αυτοπροστασίας θά είναι τό ευχαριστώ γιά τή θυσία τους”.

Για να καταλήξει με τα λόγια του καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνου Υφαντή που είπε:

«Η πανδημία δοκιμάζει τήν ίδια τήν ανθρωπιά, η πίστη δέν αρνείται τήν ασθένεια, τή φθορά, τήν οδύνη, τήν απώλεια. Οι πιστοί καλούνται νά υιιοθετούν εκείνες τίς στάσεις καί συμπεριφορές πού ανταποκρίνονται στό κοινωνικό τους χρέος ως πρός τήν προστασία τών ευπαθών ομάδων καί τώνηλικιωμένων».

Ο Μητροπολίτης κ.κ. Δαμασκηνός βρέθηκε στην παραλαβή του Άγιου Φωτός, όμως απουσίαζε από τα Θεία Μυστήρια όπως τελέσθηκαν στην Μητρόπολη Χανίων. Ίσως η περιπέτεια της υγείας του λόγω κορωνοϊού δεν του επιτρέπει ακόμα να αναλάβει τέτοιο φόρτο εργασίας. Πολλοί συνάνθρωποί μας που ασθενούν απο κορωνοϊό, ακόμα και όταν νικούν την ασθένεια, συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα που δεν τους επιτρέπουν να επιστρέψουν άμεσα στη διετέλεση των καθηκόντων τους στην ίδια ένταση όσο πριν ασθενήσουν.

Αν αυτή είναι η περίπτωση, ευχόμαστε συντομα ο Μητροπολίτης να αισθανθεί και πάλι δυνατός.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...