20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Το Μουσικό Σχολείο Χανίων το πρώτο Ελληνικό σχολείο που επισκέπτεται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Ημερομηνία:

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Ημικύκλιο και Parlamentarium) στις Βρυξέλλες και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο επισκέφθηκε ομάδα μαθητών και καθηγητών από τις 6 έως τις 11 Δεκεμβρίου.

Σε κείμενό του ο Διευθυντής του σχολείου Γιώργος Ανδρεδάκης αναφέρει:

«Αυτοί που μελέτησαν προσεκτικά τον τρόπο διακυβέρνησης των ανθρώπων, πρέπει να έχουν πεισθεί  πως η τύχη των εθνών εξαρτάται από την εκπαίδευση των νέων.»  Αριστοτέλης

Η προετοιμασία των σημερινών μαθητών και αυριανών πολιτών για την ένταξή τους στην κοινωνία του 21ου αιώνα, απαιτεί πολλαπλές δεξιότητες ζωής και γνώσεις. Τα δημοκρατικά πολιτεύματα έχουν ανάγκη από ενημερωμένους και υπεύθυνους πολίτες. Αναγνωρίζοντας και αυτόν τον ρόλο τους, καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Θερίσου (Χανίων) οργάνωσαν εκπαιδευτική εκδρομή στο Βέλγιο και Λουξεμβούργο μετά από πρόσκληση των: Δικαστηρίου Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Parlamentarium.

Την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου (το πρωί) ομάδα 29 μαθητών συνοδευμένοι από τους καθηγητές Χαλακατεβάκη Ειρήνη, Καμπουράκη Κωνσταντίνο και Ανδρεδάκη Γιώργο (Αρχηγός) επισκέφθηκαν το χώρο του Parlamentarium και συμμετείχαν στο Παιχνίδι Ρόλων. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν από πρώτο χέρι πώς φτιάχνονται οι Ευρωπαϊκοί νόμοι, συμμετέχοντας σε διαπραγματεύσεις για την υιοθέτηση νέας νομοθεσίας για την ΕΕ. Μπήκαν στο ρόλο του σημερινού Ευρωβουλευτή !!!

Εξέφρασαν την γνώμη τους σχετικά με δύο σημαντικά ζητήματα της εποχής μας  (Την διαχείριση του πόσιμου νερού και την εμφύτευση μικροτσίπ σε ανθρώπους)

Συζήτησαν μεταξύ τους αναζητώντας λύσεις , δέχτηκαν εικονικά ερωτήσεις, απάντησαν σε συνεντεύξεις και emails πολιτών . Έκαναν ψηφοφορία για τα μέτρα που απαιτούνταν , κι όταν δεν ενέκριναν τις προτεινόμενες λύσεις, τους ζητήθηκε να δημιουργήσουν συμμαχίες μεταξύ τους και μεταξύ των κομμάτων που εκπροσωπούσαν.

Το μεσημέρι επισκεφθήκαμε τον εκθεσιακό-μουσειακό χώρο του Parlamentarium με φανταστικές, φουτουριστικές αίθουσες απ’ όπου μάθαμε την ιστορία και την εξέλιξη της ΕΕ, μέσα από μοντέρνες εγκαταστάσεις που σου έδιναν πλήθος πληροφοριών. Οι εγκαταστάσεις – τεχνολογία – υποδομές… ήταν εντυπωσιακά !

Το απόγευμα συναντήσαμε στο Ημικύκλιο συνεργάτη του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Παπαδημούλη αλλά και τον κ. Γ. Στυλιανού (Δ/ντη Επικοινωνίας Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) που μέσα από ευρεία και φιλική συζήτηση με τους μαθητές τους ενημέρωσαν για την δομή και λειτουργία των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ποιες είναι οι εξουσίες και ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τέλος η επίσκεψη στην αίθουσα ολομέλειας, το Ημικύκλιο, με την τη συναρπαστική ατμόσφαιρα του μεγαλύτερου παγκοσμίως διεθνικού κοινοβουλίου ήταν ένας θαυμάσιος τρόπος να ολοκληρώσουμε την ημέρα μας.

Το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου επισκεφθήκαμε το Μουσείο Φυσικών Επιστημών στις Βρυξέλλες όπου οι σκελετοί και τα εκμαγεία των δεινοσαύρων (η μεγαλύτερη συλλογή στην Ευρώπη), η παρουσίαση της προόδου της Επιστήμης αλλά και η παρουσίαση της εξέλιξη του ανθρώπινου είδους τους εντυπωσίασε τους μαθητές.

Φεύγοντας από το Μουσείο βρεθήκαμε στη περιοχή που η αστυνομία είχε αποκλίσει λόγω διαμαρτυρίας των «κίτρινων γιλέκων» και κινηθήκαμε με τα πόδια προς την Grande Place. Γίναμε έτσι μάρτυρες των έντονων κοινωνικών δράσεων και αντιδράσεων που υπάρχουν σήμερα στην κεντρική Ευρώπη από μεγάλες ομάδες πολιτών. Λίγο πριν την Μεγάλη Πλατεία επισκεφθήκαμε το Μουσείο Μουσικών Οργάνων με μουσικά εκθέματα από πλήθος χωρών και ιστορικών περιόδων.

Αμέσως μετά φτάσαμε στην επιβλητική Μεγάλη Πλατεία (GRANDE PLACE) που θεωρείται μια από της πιο όμορφες πλατείες στην Ευρώπη, οπού το δημαρχείο αγγίζει τον ουρανό. Η πλατεία περικλείετε από ιδιωτικά η δημόσια κτήρια που είναι διακοσμημένα με χρυσό και πολλά αγάλματα. Λόγω των Χριστουγέννων είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε ένα μοναδικό υπερθέαμα όπου ήχοι και φωτισμός μετέτρεπαν τα κτίρια σε πρωταγωνιστές.

"google ad"

Το βράδυ, τέλος, παρακολουθήσαμε την Φιλαρμονική των Βρυξελλών στο Flagey υπό την διεύθυνση του Stéphane Denève. Οι μαθητές μετά την συναυλία συζήτησαν και τραγούδησαν στον διευθυντή της φιλαρμονικής.

Την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου κάναμε εκδρομή γνωριμίας με πολιτισμικά και ιστορικά χαρακτηριστικά της Γάνδης και Μπριζ. Αρχικά γνωρίσαμε την Γάνδη που διαθέτει χαρακτηριστικά κτίσματα μεσαιωνικής και αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής (καθεδρικό ναό του Αγίου Βονιφάτη, το κάστρο των ιπποτών κ.α.). Έπειτα επισκεφτήκαμε την μεσαιωνική πόλη Μπριζ, την πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας της Δυτικής Φλάνδρας, μια από τις ομορφότερες πόλεις της κεντρικής Ευρώπης (Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO)

Την Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου επισκεφτήκαμε την Πόλη του Λουξεμβούργο και έδρα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Η νομική συνεργάτιδα του Έλληνα Δικαστή Μιχαηλ Βηλαρά και ο Διευθυντής Επικοινωνίας του Δικαστηρίου Γουλιέλμος Βαλασίδης μας έκαναν ευρεία και αναλυτική ενημέρωση για την λειτουργία και τον ρόλο του δικαστηρίου. Όμως τρία είναι τα σημεία που μας τόνισαν:

« …Είσαστε το πρώτο σχολείο που μας επισκέπτεται. Πρώτη φορά ενημερώνουμε εδώ μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης…»

«…Είναι πολύ ενδιαφέρον το ερώτημα που μας ζητήσατε να κουβεντιάσουμε: Πώς το Δικαστήριο υποστηρίζει την Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση;…»

«…Σήμερα είναι η πιο σημαντική ημέρα των τελευταίων 30 ετών για το Δικαστήριο και για αυτό υπάρχει τόσο έντονη κινητικότητα. Σήμερα το πρωί το Δικαστήριο αποφάνηκε ότι η βρετανική κυβέρνηση μπορεί μονομερώς να ανατρέψει την απόφασή της για έξοδο από το μπλοκ χωρίς να συμβουλευτεί τις άλλες χώρες μέλη…»

Με την δράση αυτή οι μαθητές επισκέφτηκαν δυο από τις τρεις επίσημες πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κύριος στόχος της δράσης που ήταν να προετοιμαστούν κριτικά σκεπτόμενοι ενεργοί πολίτες υπερκεράστηκε.

Απρόσμενες καταστάσεις αντιμετωπίστηκαν με τρόπο που έδωσε ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία στη δράση. Τέλος ήταν μια δράση που διεύρυνε γενικότερα τους ορίζοντές τους και τους πρόσφερε μαθήματα ζωής.

Το σχολείο και οι συνοδοί καθηγητές ευχαριστούμε τον κ. Παπαδημούλη, Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους συνεργάτες του για την ενημέρωση στους μαθητές μας και την οικονομική προσφορά του, τον Διευθυντή Επικοινωνίας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γουλιέλμο Βαλασίδη και τον Διευθυντή Επικοινωνίας Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γεώργιο Στυλιανού για την θετική διάθεση, αμεσότητα και τον επιπρόσθετο από τον προγραμματισμένο χρόνο που μας παραχώρησαν κατά την ενημέρωση των μαθητών μας και τις Μινωικές Γραμμές για την οικονομική προσφορά τους.

Οι συνοδοί καθηγητές ευχαριστούμε τους γονείς των συμμετεχόντων μαθητών τόσο για την εμπιστοσύνη που έδειξαν προς τα πρόσωπα τους όσο και στην απόφαση τους σε οικονομικά στενάχωρες εποχές,  να επενδύσουν στην σφαιρική μόρφωση των παιδιών τους.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...