17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Το «νέο-Πασοκ» και η κρίση

Ημερομηνία:

Του Μανόλη Ντουντουνάκη

Είναι γεγονός, παρότι δεν έχει αναδειχτεί ιδιαίτερα, ότι  η οικονομική κρίση που ζούμε, είναι συνέπεια της ηθικής κρίσης, που δημιούργησε, κυρίως, η παντοκρατορία του ΠΑΣΟΚ τις προηγούμενες δεκαετίες. Ο νεοπλουτισμός, η αδιαφορία για οτιδήποτε πνευματικό και μεγαλόπνοο, ο συνδικαλισμός αλλά «ΠΑΣΚΕ» κλπ οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Απόλυτος εκφραστής της ηθικής κατάπτωσης, μέχρι πρόσφατα, ήταν η αλαζονεία, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, του μέχρι πρόσφατα αρχηγού κ. Ε.Βενιζέλου. Όμως η ηθική κρίση έχει διαπεράσει, δυστυχώς, μεγάλομέρος της κοινωνία και έχει διαποτίσει ιδιαίτερα όσους με τον ένα ή άλλο τρόπο άσκησαν εξουσία από οποιαδήποτε θέση ευθύνης.

Μας κατηγορούν, οι εναπομείναντες στο ΣΥΡΙΖΑ,  ότι φύγαμε από ιδιοτέλεια, όταν διαπιστώσαμε ότι δεν είναι εφικτό να ικανοποιηθούν οι όποιες φιλοδοξίες μας. Όμως σχεδόν όλοι όσοι φύγαμε από το ΣΥΡΙΖΑ για διαφόρους λόγους, και σε διαφορετικούς χρόνους,, φύγαμε από «τσίπα», αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό.Βέβαιαδε  μπαίνουμε όλοι στο ίδιο καλάθι.  Θυμάμαι για παράδειγμα, τον κ. Κορωνάκη στο ιδρυτικό Συνέδριο να καθυβρίζει κυριολεκτικά το τότε σ. Λαφάζανη, και να δρα ως προσωπική ασπίδα του κ. Τσίπρα.

Παρατηρούμε λοιπόν, σήμερα, που δεν τους ενοχλούμε πια με τη κριτική μας στο κόμμα, πως έχει πια ολοκληρωθεί η στροφή στη νεοφιλελεύθερη σοσιαλδημοκρατία, και πως η υποταγή και η υπόκλιση στον «Μερκελισμο» τους έχει γίνει, δεύτερη φύση. Το «κοπέλι» του 15-μελους, γένημμα θρέμμα της πασοκικής αλαζονείας, αυθάδειας και ανηθικότητας κυβερνά πια το τόπο, μαζί με όσους έκριναν ότι το «μέλι» είναι πιο γλυκό από πίστη σε ιδέες, ιδεολογίες και τον αυτοσεβασμό και την εντιμότητα. Σε αυτή τη παρέα προστέθηκαν αρκετοί δήθεν «ακομμάτιστοι» αλλά και επιφανή μεμονωμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Κυρίαρχη ιδεολογία η άλωση της κρατικής μηχανής και κυρίαρχος στόχος η αέναη παραμονή στην εξουσία χωρίς αρχές, ιδεολογίες και στόχους.

Τους βλέπουμε να υπογράφουν μνημόνια που προϋποθέτουν δραστική μείωση στις συντάξεις αρχικά  και στους μισθούς στη συνέχεια, και μετά να δημιουργούν το πιο αντιεπενδυτικο περιβάλλον στο κόσμο για να περισώσουν «κάπως» συντάξεις και μισθούς για μια τριετία, μέχρι να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους.

Βλέπουμε την παραμονή του δημοψηφίσματος στην Μεγάλη Βρετανία, το πρωθυπουργό στο Ευρωκοινοβούλιο , να υπερασπίζεται με θερμή το Bremain καιτις γερμανικές θέσεις,, όπως απαιτούν οι Γερμανοί «αφεντάδες».. Αλλά ακόμα και μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος δε τόλμησε να μιλήσει για το πολύ χρήσιμο και ηχηρό «χαστούκι» στη Γερμανοκρατουμενη Ευρώπη – δυνάστη μας, που θα μπορούσε να είναι η αρχή του τέλους  της γερμανοκρατουμενης Ευρώπης.

Τους βλέπουμε να ξεπουλούν τα πάντα,να αλλάζουν ιδεολογίες και οράματα χωρίς ντροπή, με την ίδια ευκολία που το φίδι αλλάζει το δέρμα του, ετσι όπως και Χανιώτης μεγαλουπουργος της κυβέρνησης άλλαξε στις καθημερινός του εμφανίσεις το μαύρο, με στάμπα μπλουζάκι, με το μαύρο με ρίγα κουστούμι., Βλέπουμε, πια, την κατάντια των Δρίτσα (λιμάνι Πειραιά), Σκουρλετη (Ελληνικός Χρυσός) και πολλών άλλων. Υμνητές, οπαδοί και υπερασπιστές,πια, της COSCO, της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, της FrankfurtAirport, του Λάτση και πολλών άλλων καρχαριών – μεγαλοεπενδυτών.

Όμως το ζητούμενο είναι η ανάταση της χώρας. Η χώρα μέσα από τη παιδεία και με τη νεολαία της, οφείλει να ξαναβρεί στόχους, ιδεολογίες, πορεία και να προχωρήσει σε επανεκκίνηση από μηδενική βάση

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...