13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Το ΠΑΓΝΗ δημιουργεί παγκρήτιο δίκτυο που θα προστατεύει από τους αιφνίδιους θανάτους από καρδιακά

Ημερομηνία:

Δίκτυο προστασίας που σώζει ζωές ετοιμάζεται να στήσει σε όλη την Κρήτη η Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου εστιάζοντας στον γονιδιακό έλεγχο των ανθρώπων που έχουν προδιάθεση για αιφνίδιο καρδιακό θάνατο χωρίς να το γνωρίζουν και των οικογενειών τους.

Για το τι ακριβώς θα προσφέρει αυτό το δίκτυο, που αρχίζει τη δράση του το καλοκαίρι, μίλησε στην “Πατρίς” ο διευθυντής της Κλινικής καθηγητής Φραγκίσκος Παρθενάκης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι αντίστοιχα προγράμματα προετοιμάζονται στη φάση αυτή στην Αθήνα και τη Θεσσαλονική με στόχο να επεκταθούν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Ο κ. Παρθενάκης ανέφερε: “Αυτό που θα κάνουμε είναι να καταγράψουμε πόσοι άνθρωποι πεθαίνουν ξαφνικά από καρδιολογικά νοσήματα αλλά και ποια μέλη της οικογένειάς τους έχουν το γενετικό υπόβαθρο που μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο”.

Προστασία με την εμφύτευση απινιδωτών

Ο κ. διευθυντής πρόσθεσε: “Αυτό θα γίνει με γονιδιακή ανάλυση. Γνωρίζοντας πλέον ποιοι κινδυνεύουν, θα μπορούμε να τους προφυλάξουμε με την εμφύτευση απινιδωτών”.

Σύμφωνα με τον κ. Παρθενάκη, πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και θα διαρκέσει 2 χρόνια. Το ίδιο δίκτυο θα οργανωθεί από το Ωνάσειο στην Αθήνα και το ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη.

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι εκατοντάδες άτομα στην Κρήτη που έχουν γενετικό καρδιακό νόσημα έχουν σωθεί χάρη στην έγκαιρη διάγνωση και την εμφύτευση των απινιδωτών.

Πέντε χιλιάδες επεμβατικές πράξεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2018 σε σχέση με το 2017 αυξήθηκαν κατά 28,8% οι επεμβατικές πράξεις (στεφανιογραφίες, αγγειοπλαστικές, εμφύτευση απινιδωτών κ.ά.) που έγιναν στην Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ φθάνοντας συνολικά τις 5.000.

patris.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...