19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης τίμησε τον Χρ. Χατζηιωσήφ: Μίλησε για τον μέτριο επιστήμονα Ρίχτερ αλλά και τον Αλεξανδρόπουλο

Ημερομηνία:

Του Παναγιώτη Γεωργούδη | Τον επιστήμονα που στοχάζεται, με αφετηρία το γνωστικό του αντικείμενο, το δημόσιο συμφέρον, τις αγωνίες της κοινωνίας και την ουσία της δημοκρατίας ως πράξη καθημερινής κατάκτησης επομένως και άσκηση συνεχούς αυτοσυνείδησης και οικουμενικού αυτοκαθορισμού, τίμησε την περασμένη Πέμπτη το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο πρόσωπο του ομότιμου καθηγητή Ιστορίας Χρήστου Χατζηιωσήφ.

Σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο στη Φιλοσοφική Σχολή ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ευριπίδης Στεφάνου, παρέδωσε τον τιμητικό τίτλο στον κ. Χατζηιωσήφ, έναν κριτικό στοχαστή με συνθετική γνώση σε διαφορετικά γνωστικά πεδία αλλά πάντα επικεντρωμένη στην έννοια του πολίτη με την αριστοτελική έννοια του όρου, αυτού που έχει ενιαία ηθική σε όλο το εύρος των κοινωνικών δραστηριοτήτων του και πληρώνει αδρά την αδιάσπαστη ηθική του στάση ως πεμπτουσία της δημοκρατίας των πολιτών.

Η πολυεπίπεδη επιστημονική γνώση και δημιουργία του Χρήστου Χατζηιωσήφ είναι συναρθρωμένη με τον επαναστοχασμό στη ζωή ως αποστάλαγμα σοφίας και την κριτική στην εξουσία ως πράξη απελευθερωτική. Η ίδια η ομιλία του τιμωμένου συμπύκνωσε ακριβώς αυτή τη χαμένη διάσταση της πλειονότητας των επιστημόνων, που κάτω από ένα πέπλο δήθεν κοινωνικής ουδετερότητας, υπερκοινωνικό, αρνούνται να τοποθετηθούν και να συγκρουστούν με τα μεγάλα προβλήματα δημοκρατίας, κριτικής της επιστήμης και των επιστημόνων, που έχουν τεθεί με εκρηκτικότητα στις μέρες μας.

Ο κ. Χατζηιωσήφ μίλησε με θέμα «Η ευρωπαϊκή ενοποίηση και η επιστροφή του εθνικισμού», αφού τον προλόγισε ο καθηγητής Σωκράτης Πετμεζάς. Ξεκίνησε την ομιλία του με κριτική στο Τμήμα Ιστορίας, από το οποίο προέρχεται, για το γεγονός πως δεν πήρε θέση στο θέμα του Γερμανού ιστορικού Ρίχτερ, ενός «μέτριου» επιστήμονα, όπως είπε, αλλά με συγκεκριμένο ιδεολογικό φορτίο. Εκανε ειδική αναφορά στην «Εφημερίδα των Συντακτών» για το αντίστοιχο δημοσίευμα του «Ιού».

Δεν ξέχασε και το μεγάλο ατόπημα σχετικά με τον θάνατο του Στέλιου Αλεξανδρόπουλου. Ταυτόχρονα όμως πραγματοποίησε μια πολυσήμαντη ανάλυση για το φαινόμενο του εθνικισμού, της Ακροδεξιάς και του ναζισμού στην Ευρώπη, ειδικότερα στη Γερμανία, τις καταβολές του με τα ρεύματα σκέψης που το εξέθρεψαν αλλά και τις κοινωνικοπολιτικές και οικονομικές επιλογές που έγιναν από τις σημερινές ηγεσίες της Ευρώπης για να επανέλθει ακμαίο και να απειλεί τη δημοκρατία.

efsyn.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...

ΜέΡΑ25: Παρουσίασε το ευρωψηφοδέλτιο – Ξεχωρίζουν Βενετσάνου, Γρηγοριάδης, Ρεβενιώτη, Χρανιώτης

Το ευρωψηφοδέλτιο της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά για...