14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

“Το παρόν είναι συνέχεια του παρελθόντος”: Οι ναζί και το βαθύ γερμανικό κράτος, η δολοφονία της Ρόζα Λούξεμπουργκ και ο Χριστοφοράκος της Siemens

Ημερομηνία:

«Έχει η Άκρα Δεξιά ερείσματα στην Αστυνομία, στη Δικαιοσύνη, στην Εκκλησία, στον Στρατό; Πώς αποτυπώνονται και σε τι συμπεράσματα οδηγούν;» Με τα κρίσιμα αυτά ερωτήματα ασχολήθηκε η έρευνα  «Το βαθύ κράτος στη σημερινή Ελλάδα και η Ακροδεξιά» την οποία επιμελήθηκε για το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ ο Δημήτρης Χριστόπουλος, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου και ο Αντιπρόεδρος της διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Στην πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7 Μαρτίου του 2015 στο Βερολίνο από τον Σύλλογο «Έλληνες Επιστήμονες Βερολίνου/Βραδεμβούργου» υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ οι ομίλητες μίλησαν για τον ρόλο της ακροδεξιάς στην κρατική λειτουργία στην Ελλάδα, αλλά και στη Γερμανία αφού στην ομιλία της η Τριανταφυλλιά Thiesing – Κωστοπούλου, πρόεδρος του ΣΕΒΒ, μίλησε για τις δολοφονίες που έχουν διαπράξει νεοναζί στη Γερμανία, το παρελθόν των ναζιστικών οργανώσεων και τη διασύνδεσή τους με το γερμανικό κράτος, τη δολοφονία της Ρόζα Λούξεμπουργκ και τις διασυνδέσεις μεγάλων εταιρειών όπως η Siemens με το ναζιστικό καθεστώς.

Όπως σημείωσε μάλιστα στην ομιλία της, με πρωτοβουλία του τότε αντιπροσώπου της Siemens στην Ελλάδα, Ιωάννη Βουλπιώτη, ιδρύθηκαν τα κατοχικά Τάγματα Ασφαλείας ενώ δοσίλογος και γνωστός και ως ο “γιατρός των Ες – Ες” ήταν και ο Νικόλαος Χριστοφοράκος, πατέρας του Μιχάλη Χριστοφοράκου ο οποίος εμπλέκεται στο σκάνδαλο της Siemens και προστατεύεται σήμερα από την γερμανική κυβέρνηση.

Ακολουθεί ολόκλήρη η εναρκτήρια ομιλία της κ. Κωστοπούλου:

Φίλες και φίλοι αγαπητέ κύριε Χριστόπουλε, σας καλωσορίζω εκ μέρους του συλλόγου Έλληνες επιστήμονες Βερολίνου Βανδεμβούργου. O Σύλλογος μας ιδρύθηκε το 2000 όπου και ενώθηκαν δύο σύλλογοι Ελλήνων επιστημόνων του Βερολίνου. Βασικό μας μέλημα είναι η προσέγγιση Ελλήνων και Γερμανών και η εστίαση σε θέματα που αφορούν τα δρώμενα σε Ελλάδα και Γερμανία καθώς και σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Στα πλαίσια αυτά ανήκει και η διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης σε συνεργασία με την ελληνική κοινότητα Βερολίνου και το ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ παράρτημα Ελλάδας, τους οποίους ευχαριστώ.

Το Φθινόπωρο που μας πέρασε, σ΄αυτούς  εδώ τους χώρους είχαμε μια μια ενδιαφέρουσα και άκρως αποκαλυπτική εκδήλωση με  παρατηρητη της δίκης της NSU, μιας νεοναζιστικής οργάνωσης, η οποία δολοφόνησε εν ψυχρώ 9 μετανάστες και μια Γερμανίδα αστυνομικό. Ο εισηγητής Fritz Burschel, μας ανέλυσε το ρόλο του Γερμανικού κράτους το οποίο μεσώ της υπηρεσίας για την προστασία του συντάγματος, κοινώς μυστικές υπηρεσίες, στηρίζει και καλύπτει νεοναζιστικές οργανώσεις. Επιπλέον αναφέρθηκε στην προσπάθεια του κράτους να επηρεάσει τη δίκη, έτσι ώστε να μην αποκαλυφτούν στοιχεία που βαραίνουν τις κρατικές υπηρεσίες.

Πριν δυο μέρες στις 5 Μαρτίου έκλεισαν 144 χρόνια από τη γέννηση της Ρόζα Λούξεμπουργκ  Η Ρόζα Λούξεμπουργκ ήταν μαρξίστρια, επαναστάτρια, αντιμιλιταρίστρια και εδώ δεν θέλω να συνεχίσω σε περαιτέρω χαρακτηρισμούς, αλλά θα αρκεστώ στα λόγια του Μπέρτολντ Μπρεχτ. Η Ρόζα Λούξεμπουργκ Έλεγε την αλήθεια στους φτωχούς, Γι’ αυτό κι οι πλούσιοι τη σκοτώσαν. Η Ρόζα Λούξεμπουργκ δολοφονήθηκε για τις ιδέες και την αγωνιστική δράση της. Δολοφονήθηκε στις 15 Γενάρη του 1919 μαζί με τον Καρλ Λίμπκνεχτ και άλλους συντρόφους της, από στρατιωτικά και παραστρατιωτικά ακροδεξιά αποσπάσματα (Freikorps), με τη συγκατάθεση μέρους της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης της Γερμανίας, συγκεκριμένα του υπουργού στρατιωτικών Φον Νοσκε.

Στην οργάνωση της δολοφονίας της Ρόζα Λούξεμπουργκ  και του Καρλ Λίμπκνεχτ συνέβαλλε σημαντικά ο ναυτικός υπασπιστής του Υπουργού ΣτρατιωτικώνΓκούσταφ Νόσκε, Βίλχελμ φον Κανάρης. Στον ίδιο, τον Φον Κανάρης ανατεθήκαν όμως και οι σχετικές ανακρίσεις για τις δολοφονίες και αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι κατηγορούμενοι να αθωωθούν.

Σχετικά με τη σημερινή μας εκδήλωση, θέλω να αναφέρω πως την ακροδεξιά και το βαθύ κράτος τα συναντώμαι διαχρονικά σε πολλές χώρες όπως και τις ισχυρές διασυνδέσεις και συνεργασίες μεταξύ τους. Ό Φον Κανάρης, στον οποίο αναφέρθηκα μόλις πριν στις αρχές του Τρίτου Ράιχ ήταν θερμός υποστηρικτής του εθνικοσοσιαλισμού και το 1935 διορίστηκε διοικητής των μυστικών υπηρεσιών του Χιτλερικού καθεστώτος.

Ο ίδιος Φον Κανάρις ήταν στενός φίλος του Ιωάννη Βουλπιώτη, αντιπροσώπου της ¨ Siemens-Telefunken¨ , συνεργάτη των κατακτητών και χρηματοδότη όλων των οργανώσεων δοσίλογων στην Ελλάδα. Με δική του πρωτοβουλία δημιουργήθηκαν τα κατοχικά Τάγματα Ασφαλείας.

Ένας άλλος δοσίλογος ήταν ο Νικόλαος Χριστοφοράκος, γνωστός και ως ο «γιατρός των Ες-Ες». Ο γιος του  Μιχάλης Χριστοφοράκος που εμπλέκεται σε ένα από τα μεγαλύτερα ελληνογερμανικά σκάνδαλα, δεν έχει καταδικαστεί, ζει ανενόχλητος στη Γερμανία και απολαμβάνει την προστασία του Γερμανικού κράτους.

Τη συντομη αυτή ιστορική αναφορά την έκανα, επειδή πιστεύω πως υπάρχει ένα  ¨κόκκινο νήμα¨ που συνδέει τις διαχρονικές εξελίξεις. Τα ιστορικά γεγονότα έχουν τις αντιστοιχίες τους στο παρόν και στο μέλλον. Το παρόν είναι συνέχεια του παρελθόντος και το μέλλον είναι συνέχεια του παρόντος.

Ευελπιστώ τα συμπεράσματα που θα μας παρουσιαστούν σήμερα μέσα από την ερευνά θα μας βοηθήσουν από τη μια να κατανοήσουμε την εμπλοκή της άκρας δεξιάς στους κρατικούς μηχανισμούς και από την άλλη θα μας  αφυπνίσουν, ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντικρούσουμε, να δράσουμε και να αγωνιστούμε για τη συντριβή της άκρας δεξιάς, του ναζισμού και του φασισμού όπου αυτοί εκδηλώνονται. Στους χώρους της δουλειάς και του ελεύθερου χρόνου, στο σχολείο και όπου αλλού τους συναντάμε. Ξεκινώντας από το σπίτι μας, από τον καναπέ του σαλονιού μας μεταφέροντας καταρχήν στα δικά μας παιδιά την αξία της διαφορετικότητας των ανθρώπων αναδεικνύοντας πόσο εμπλουτισμένες είναι οι ζωές μας χάρη στο ότι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί και ταυτόχρονα μοναδικοί.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ