17.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Το πιο ιστορικό Χημείο του Κράτους βρίσκεται στα Χανιά και είναι έτοιμο να κλείσει

Ημερομηνία:

Με την υπογραφή του ύπατου Αρμοστή πρίγκιπα Γεώργιου το 1900, το πρώτο χημείο στην Κρήτη αλλά και στην Ελλάδα έγινε πραγματικότητα. Είναι αυτό των Χανίων. Στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου πριν λίγα χρόνια εργάζονταν συνολικά 12 άτομα. Σήμερα έχει μείνει  μόνο ένας χημικός. Ο κ. Βαγγέλης Μαρκάκης, που ήρθε από το Ρέθυμνο αφού εκείνο έκλεισε πριν 6 μήνες.

Ένα άτομο λοιπόν καλείται να φέρει σε πέρας όλη τη δουλειά τόσο στο επιστημονικό κομμάτι, όσο και στο διοικητικό. Καλείται να πραγματοποιεί όλους τους ελέγχους στα ποτά, καύσιμα, τα ναρκωτικά που κατασχέτει η αστυνομία ακόμα και στα περίπου 3.000 καζάνια τσικουδιάς που λειτουργούν σε Χανιά και Ρέθυμνο.

Εν τω μεταξύ, οι περισσότεροι Χανιώτες δε γνωρίζουν ότι στον 4ο όροφο του κτηρίου υπάρχει μουσείο χημείας. Ο εξοπλισμός χρονολογείται από το 1900. Από τότε που οι περισσότερες συσκευές λειτουργούσαν χωρίς ρεύμα. Ανάλογα μικροσκόπια και φιαλίδια με αυτά που χρησιμοποιούσε ο Φλέμινγκ και ο Παστέρ.

2

Το βιβλίο επισκεπτών έχει σχόλια από το 1997, με τελευταίο ένα του 2014. Δεν έχουν περάσει πολλοί αν αναλογιστεί κάποιος πως έχει γεμίσει μόνο 9 σελίδες. Ο όγκος δουλειάς είναι τέτοιος που ο κ. Μαρκάκης δεν μπορεί να προσέχει και τους επισκέπτες.

Ο Δήμαρχος Χανίων επισκέφτηκε το Χημείο και εκτός από την υποστελέχωση διαπίστωσε και τις φθορές του κτιρίου, που αποτελούν κινδύνους θανάτου για τους πεζούς που διέρχονται από κάτω.

Οκ. Μαρκάκης αναρωτιέται ποιο θα είναι το μέλλον του πρώτου χημείου της χώρας τη στιγμή που ο ίδιος σε 7 μήνες βγαίνει στη σύνταξη και ακόμη δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=MNPkmM-EkSg”]

neatv.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...