16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Το προφίλ του αμετανόητου ψηφοφόρου της ΧΑ – Ανδρας, μεσαίου μορφωτικού επιπέδου

Ημερομηνία:

Ούτε πιτιρικάδες, ούτε ακροδεξιοί όπως εικαζόταν αποτελούν το κεντρικό κορμό της Χρυσής Αυγής, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των ερευνών της GPO.

Σύμφωνα με τα το στοιχεία της έρευνας που παρουσιάζει η Καθημερινή της Κυριακής οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής είναι κυρίως άνδρες 25-55 ετών, οι οποίοι, μάλιστα, στην πλειοψηφία τους αυτοπροσδιορίζονται ως «κεντρώοι». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ιδεολογική κλίματα 1-10, όπου 1 είναι η άκρα αριστερά και 10 η άκρα δεξιά, το 40,3% των χρυσαυγιτών επιλέγει τις μετριοπαθείς, κεντρώες, θέσεις (5 και 6) και μόνο το 27,2% απαντούν ότι είναι ακροδεξιοί.

Επίσης, οι ψηφοφόροι του νεοναζιστικού μορφώματος είναι στην πλειοψηφία τους άνδρες, αφού όπως προκύπτει από τα στοιχεία της GPO, μόνο το 25% αυτών είναι γυναίκες.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι  ακόμα και μετά τα τελευταία γεγονότα, η ΧΑ δεν φαίνεται να χάνει ποσοστιαία τον πυρήνα που τη στήριξες στις εκλογές του 2012.

Οσον αφορά για τον επαγγελματικό κλάδο στον οποίο ανήκουν οι ψηφοφόροι της ΧΑ από τα στοιχεία της GPO που δημοσιεύει η Καθημερινή της Κυριακής προκύπτει ότι είναι λάθος η αίσθηση ότι στο νεοναζιστικό μόρφωμα στράφηκαν πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι. Οπως αποδεικνύεται, από την εν λόγω έρευνα, αυτοί αποτελούν μόνο το 4% του κοινού της.

Στις τάξεις των Χρυσαυγιτών βρίσκει κανείς κυρίως:

  • μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα 24%
  • άνεργους 17%
  • συνταξιούχους 17%
  • ελεύθερους επαγγελματίες (όχι επιστήμονες) 16%
  • ελεύθερους επαγγελματίες (επιστήμονες) 7%
  • Αγρότες 5%
  • Νοικοκυρές 5%
  • Δημόσιοι υπάλληλοι 4%
  • Επιχειρηματίες 3%
  • Φοιτητές 2%

Οσον αφορά το μορφωτικό τους επίπεδο, οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής είναι μέσου ή χαμηλού μορφωτικού επιπέδου,που ανήκαν στη μεσοαστική τάξη και δέχθηκαν από την κρίση ένα ισχυρότατο πλήγμα στο εισόδημά τους.

Πηγή:  iefimerida.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...