24.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Το Πρόγραμμα Στήριξης Γυναικείας Επιχειρηματικότητας παρουσιάστηκε στο Επιμελητήριο Χανίων

Ημερομηνία:

Την 1η Μαρτίου αρχίζει η κατάθεση επενδυτικών προτάσεων στο πρόγραμμα στήριξης της γυναικείας απασχόλησης μέσω ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας, το οποίο στοχεύει στην τόνωση της απασχόλησης δημιουργώντας πρόσθετες δυνατότητες πρόσβασης των γυναικών στην αγορά εργασίας.
Το πρόγραμμα – έργο το οποίο θα υλοποιηθεί μέσω δύο υποδράσεων ενισχύοντας γυναίκες από 18 έως 64 ετών, παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στην κατάμεστη αίθουσα διαλέξεων του Επιμελητηρίου Χανίων από στελέχη της Αναπτυξιακής Κρήτης.

Το ποσοστό Δημόσιας χρηματοδότησης ανέρχεται σε 100% του συνολικού προϋπολογισμού και προέρχεται κατά 85% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) και κατά 15% από εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων».

ΣΚΟΠΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το Πρόγραµµα «Ολοκληρωµένη παρέµβαση για τη στήριξη της γυναικείας απασχόλησης µέσω ενίσχυσης της επιχειρηµατικότητας» συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταµείο (Ε.Κ.Τ), στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εθνικό Αποθεµατικό Απροβλέπτων». Στόχος του είναι η τόνωση της απασχόλησης, δημιουργώντας πρόσθετες δυνατότητες πρόσβασης στην αγορά εργασίας των απειλούμενων από την ανεργία γυναικών, των ανέργων – αιτούντων εργασία και των ανενεργών γυναικών.

Το έργο υλοποιείται μέσω δύο (2) Υποδράσεων ενισχύοντας γυναίκες 18-35 ετών (Υποδράση 1) και γυναίκες 36-64 ετών (Υποδράση 2).

Η παρέµβαση εστιάζεται στην άµεση αντιµετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης και στη λήψη βραχυπρόθεσµων µέτρων μείωσης των συνεπειών της κρίσης σε τοµεακό και τοπικό επίπεδο και περιλαµβάνει:

• την προώθηση δυνατοτήτων πολυαπασχόλησης,
• την αντιστροφή του φαινοµένου της ανεργίας,
• τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών µεταξύ των φύλων και των κοινωνικών οµάδων,
• τη δηµιουργία συνθηκών και προϋποθέσεων για την αναστροφή των δυσµενών δηµογραφικών τάσεων και
• την αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτηµάτων και δυνατοτήτων του πληττόµενου ανθρώπινου δυναµικού.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Η Δράση υλοποιείται στις Περιφέρειες Κρήτης, Ιονίων Νήσων, Β. Αιγαίου, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου με Προϋπολογισμό ύψους 40.000.000€ που ισοκατανέμεται σε δύο (2) υποδράσεις.

Το ποσοστό Δημόσιας Χρηματοδότησης ανέρχεται σε 100% του συνολικού προϋπολογισμού και προέρχεται κατά 85% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταµείο (Ε.Κ.Τ.) και κατά 15% από Εθνικούς πόρους, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράµµατος «Εθνικό Αποθεµατικό Απροβλέπτων».

ΦΟΡΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το πρόγραµµα θα υλοποιηθεί από την Ειδική Υπηρεσία ∆ιαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράµµατος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηµατικότητα (ΕΥ∆/ΕΠΑΕ) και τον Ενδιάµεσο Φορέα του Επιχειρησιακού Προγράµµατος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηµατικότητα (ΕΦΕΠΑΕ).

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Δικαιούχοι της δράσης είναι γυναίκες 18-64 ετών άνεργες ή απειλούµενες από την ανεργία που :

"google ad"

• είναι Έλληνίδες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους µέλους της Ε.Ε. ή να είναι οµογενείς ή υπήκοοι τρίτων χωρών που έχουν δικαίωµα διαµονής και απασχόλησης στη χώρα µας.
• έχουν την ιδιότητα της ανέργου, ή
• έχουν απολυθεί την τελευταία τριετία και βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας, ή
• έχουν κλείσει την ατοµική ή προσωπική τους επιχείρηση κατά την τελευταία τριετία, δεν ασκούν άλλη επιχειρηµατική δραστηριότητα και δεν απασχολούνται µε σύµβαση εξαρτηµένης εργασίας, ή
• απειλούνται από ανεργία, π.χ. εργαζόµενες σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας ή έχουν υπαχθεί στο άρθρο 99 κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας κλπ.
• αυτοαπασχολούµενες, ασφαλισµένες σε οικείους ασφαλιστικούς φορείς µε εισόδηµα χαµηλότερο από το εισοδηµατικό όριο φτώχειας, όπως αυτό ορίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ.

Από τις παραπάνω περιπτώσεις εξαιρούνται απολυµένες γυναίκες, των οποίων η σύµβαση καταγγέλθηκε από υπαιτιότητά τους, καθώς και απολυµένες, των οποίων ο εργοδότης είναι σύζυγος ή συγγενής Α’ βαθµού, εκτός από τις περιπτώσεις κατά τις οποίες απολύθηκαν λόγω διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης.

Προτεραιότητα δίνεται επίσης σε υποψήφιες που εντάσσονται σε µια από τις ακόλουθες κατηγορίες και λαµβάνουν πρόσθετη βαθµολόγηση:

Γυναίκες:

• για τις οποίες προκύπτει από τα εκκαθαριστικά σηµειώµατα ότι το συνολικό εισόδηµα δεν υπερβαίνει κατ΄ έτος το όριο φτώχιας όπως αυτό ορίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ
• γονείς πολύτεκνων / τρίτεκνων οικογενειών.
• µε ειδικές ανάγκες ή δικαιούχοι που έχουν σύζυγο / τέκνο / -α που ανήκουν στην οµάδα των ΑµεΑ.
• µέλη οικογενειών µε άνεργο – απολυµένο τουλάχιστον ένα ακόµη µέλος της οικογένειας (σύζυγος / γονέας / τέκνο µέχρι 24 ετών σε σχέση κοινής διαβίωσης) και µε συνολικό οικογενειακό εισόδηµα που δεν υπερβαίνει το οικογενειακό όριο φτώχιας ανάλογα µε τον αριθµό των οικογενειακών µελών.
• μακροχρόνια άνεργες γυναίκες που είναι εγγεγραµµένες πάνω από 12 µήνες στο µητρώο ανέργων του ΟΑΕ∆.
• μητέρες µονογονεϊκής οικογένειας (ανύπαντρες / διαζευγµένες / σε διάσταση / χήρες, µε τουλάχιστον ένα εξαρτώµενο ανήλικο τέκνο, συµπεριλαµβανοµένων των ανάδοχων µητέρων).
• θύµατα trafficking ή οικογενειακής βίας.
• ωφελούµενες από Τοπικές ∆ράσεις Κοινωνικής Ένταξης για Ευάλωτες Οµάδες (ΤοπΕΚΟ) και Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση προσαρµοσµένα στις Ανάγκες των Τοπικών Αγορών εργασίας (ΤοπΣΑ) .

Όσες υποψήφιες δικαιούχοι εµπίπτουν σε περισσότερες από µία κατηγορίες, θα πρέπει να δηλώσουν µόνο µία κατηγορία, της επιλογής τους.

ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιλέξιµα είναι τα επιχειρηµατικά σχέδια που υποβάλλονται από τους δικαιούχους της δράσης για έναρξη επιχειρηµατικής δραστηριότητας στους επιλέξιµους ΚΑΔ, από την 1/9/2012 έως την ηµεροµηνία που θα ορισθεί στην απόφαση ένταξης, και µε τη µορφή:

• νέων ατοµικών επιχειρήσεων,
• νέων ατοµικών επιχειρήσεων κατ΄ οίκον,
• νέων προσωπικών εταιριών (Ο.Ε. και Ε.Ε. στην οποία οι δικαιούχοι συµµετέχουν ως το οµόρρυθµο µέλος της) ή κεφαλαιουχικών εταιριών (αποκλειστικά Ε.Π.Ε.), στο εταιρικό κεφάλαιο των οποίων συµµετέχουν οι δικαιούχοι ως εταίροι σε ποσοστό άνω του 51% (στις περιπτώσεις όπου συµµετέχουν περισσότεροι από ένας δικαιούχοι, το 51% µπορεί να καλύπτεται αθροιστικά),
• νέων αστικών συνεταιρισµών, στους οποίους οι δικαιούχοι συµµετέχουν ως µέλη σε ποσοστό άνω του 51% (στις περιπτώσεις όπου συµµετέχουν περισσότεροι από ένας δικαιούχοι, το 51% µπορεί να καλύπτεται αθροιστικά),
• νέων κοινωνικών επιχειρήσεων, στις οποίες οι δικαιούχοι συµµετέχουν ως µέλη σε ποσοστό άνω του 51%(στις περιπτώσεις όπου συµµετέχουν περισσότεροι από ένας δικαιούχοι, το 51% µπορεί να καλύπτεται αθροιστικά).

Οι επιχειρήσεις που θα δηµιουργηθούν από τους δικαιούχους της δράσης θα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

• να έχουν συσταθεί µετά την 1/9/2012 και έως την ηµεροµηνία που θα ορισθεί στην απόφαση ένταξης,
• να έχουν συσταθεί µε µια από τις επιλέξιµες νοµικές µορφές, όπως προσδιορίζονται παραπάνω,
• να διαθέτουν ΜΟΝΟ επιλέξιµο / -ους ΚΑΔ,
• να βρίσκονται εγκατεστηµένες και να δραστηριοποιούνται στην Ελληνική Επικράτεια,
• να λειτουργούν νόµιµα,
• το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σηµασίας (Deminimis) που έχει λάβει η ίδια επιχείρηση, να µην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ (ή 100.000 ευρώ για τον τοµέα των µεταφορών) σε µέσα περίοδο µίας τριετίας (τρέχον οικονοµικό έτος και τα δύο (2) προηγούµενα οικονοµικά έτη) πριν από την ηµεροµηνία ένταξης της πρότασης.

ΠΟΣΟ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ – ∆ΙΑΡΚΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

Στο πλαίσιο του προγράµµατος, η µορφή της ενίσχυσης συνίσταται στη:

• χορήγηση χρηµατικού ποσού (επιχορήγηση) από 10.000 € έως 20.000 € ανά πρόταση, για την κάλυψη του 100% ισόποσων επιλέξιµων λειτουργικών δαπανών για µέγιστο διάστηµα 18 µηνών,
• επιπλέον χορήγηση χρηµατικού ποσού (επιχορήγηση) µέχρι 12.000€ του ετήσιου µισθολογικού κόστους από τη δηµιουργία νέας/ων θέσης/εων εργασίας (1 ΕΜΕ) µε πρόσληψη ανέργου/ων.

∆ιευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που δεν απορροφηθεί το ποσό για την κάλυψη του ετήσιου µισθολογικού κόστους, δύναται να παραταθεί η περίοδος απασχόλησης µέχρις εξαντλήσεως του ποσού των 12.000 €
.
Η διάρκεια υλοποίησης των επιχειρηµατικών σχεδίων δεν µπορεί να ξεπερνά τους δεκαοκτώ (18) µήνες από την ηµεροµηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης.

ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

Επιλέξιμες δαπάνες των επιχειρηματικών σχεδίων στο πλαίσιο του προγράμματος είναι οι ακόλουθες:

• Λειτουργικές δαπάνες επιχείρησης (ενοίκια, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, δαπάνες ίδρυσης, δαπάνες παροχής υπηρεσιών νομικής και λογιστικής υποστήριξης, έξοδα προβολής κλπ.).
• Ασφαλιστικές εισφορές του επιχειρηματία (στον κύριο φορέα υποχρεωτικής ασφάλισης).
• Δαπάνη παροχής υπηρεσιών συμβούλου για την σύνταξη και παρακολούθηση επιχειρηματικού σχεδίου.
• Δαπάνες για την παροχή υπηρεσιών mentoring / coaching από συμβούλους με σκοπό την υποστήριξη των ωφελούμενων στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής ιδέας και την υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου για διάστημα έξι (6) μηνών από την έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
• Δαπάνες κατάρτισης του δικαιούχου επιχειρηματία ή / και του νεοπροσλαμβανόμενου (ανέργου / άνεργης ή απειλούμενου / -ης από ανεργία) σε πιστοποιημένο φορέα επαγγελματικής κατάρτισης.
• Ετήσιο μισθολογικό κόστος (συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών) που θα προκύψει από τη δημιουργία νέας θέσης εργασίας.

Ως ημερομηνία έναρξης της επιλεξιμότητας των δαπανών ορίζεται η 1/9/2012.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

Η επενδυτική πρόταση υποβάλλεται υποχρεωτικά µε το «Έντυπο Υποβολής», το οποίο παράγεται κατά τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής από το Πληροφοριακό Σύστηµα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ). Η αίτηση περιλαµβάνει το ολοκληρωµένο σχέδιο παρέµβασης της επιχείρησης και επέχει την µορφή υπεύθυνης δήλωσης.

Υπογραµµίζεται ότι κάθε δυνητικός δικαιούχος µπορεί να υποβάλει µία µόνο πρόταση είτε µεµονωµένα είτε ως εταίρος σε οµαδικό σχήµα. Σε περίπτωση υποβολής, από το ίδιο δυνητικό δικαιούχο περισσοτέρων της µίας προτάσεων στο πλαίσιο του Προγράµµατος, απορρίπτονται όλες και οι φάκελοι τίθενται στο αρχείο.

Η ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr, www.ependyseis.gr/mis) ορίζεται η 1/03/2013 με καταληκτική ημερομηνία στις 29/03/2013.

Οι Προτάσεις (Φάκελοι Υποψηφιότητας) πρέπει υποχρεωτικά να υποβληθούν και σε έντυπη µορφή (ένα αντίγραφο), το αργότερο σε επτά (7) ηµέρες (ηµερολογιακές) µετά την καταληκτική ηµεροµηνία ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων, δηλαδή έως τις 5/4/2013.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

• Εξέταση των υποβαλλοµένων προτάσεων και δικαιολογητικών σύµφωνα µε τις διατάξεις του παρόντος Οδηγού, ως προς την επιλεξιµότητα. Οι προτάσεις που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συµµετοχής δεν θα προχωρούν στο στάδιο Αξιολόγησης.
• Συγκριτική αξιολόγηση των επιλέξιµων προτάσεων (µε χρήση αξιολογητών του µητρώου του ΕΦΕΠΑΕ) και βαθµολόγηση
• ∆ηµοσιοποίηση των αποτελεσµάτων της αξιολόγησης.
• Ένταξη των προτάσεων. Η ένταξη των προτάσεων θα γίνει µε φθίνουσα βαθµολογική κατάταξη µέχρι εξαντλήσεως των διατιθέµενων πόρων
• Έκδοση αποφάσεων ένταξης.
• ∆ηµοσιοποίηση και αποστολή των αποφάσεων ένταξης στους δικαιούχους.

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

Προκαταβολή (δυνητική)

Μετά την υπογραφή της απόφασης ένταξης, είναι δυνατή η χορήγηση προκαταβολής, μέχρι το 100,0% της δημόσιας επιχορήγησης με την προσκόμιση ισόποσης εγγυητικής επιστολής, η οποία εκδίδεται υπέρ του ΕΦΕΠΑΕ από αναγνωρισμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Ενδιάμεσες καταβολές

Πραγματοποιούνται έπειτα από υποβολή Αιτήματος Ενδιάμεσης Επαλήθευσης – Πιστοποίησης από πλευράς δικαιούχου (στο 20% και 50% του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου) και διενεργείται πιστοποίηση φυσικού και οικονομικού αντικειμένου, όπου και προσδιορίζεται το ύψος των επιλέξιμων δαπανών του έργου και η αναλογούσα δημόσια επιχορήγηση.

Αποπληρωμή

Η αποπληρωμή πραγματοποιείται έπειτα από την επαλήθευση-πιστοποίηση της ολοκλήρωσης του έργου και την παραλαβή του, όπου προσδιορίζεται το ύψος των επιλέξιμων δαπανών του, η ημερομηνία ολοκλήρωσής του και πραγματοποιείται η λογιστική εκκαθάρισή του.

Το πλήρες ενημερωτικό υλικό του προγράμματος έχει αναρτηθεί στις ιστοσελίδες της ΕΥΔ ΕΠΑΕ (www.antagonistikotita.gr), του ΕΣΠΑ (www.espa.gr), του ΕΠΕΑΑ (www.epeaa.gr), του ΕΦΕΠΑΕ (www.efepae.gr) και των εταίρων του.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον ΕΦΕΠΑΕ Σεβαστουπόλεως 113, 115 26 Αθήνα, τηλ. 210 6985210, www.efepae.gr, και στους εταίρους του ανά Περιφέρεια:

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...