21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Το σπάνιο βίντεο του κρητικού φουρόγατου ήταν… από την Ασία

Ημερομηνία:

Και εμείς, όπως και μία σειρά άλλες ιστοσελίδες κάναμε το λάθος να προβάλλουμε μέσω της ιστοσελίδας μας ένα βίντεο στο οποίο, σύμφωνα με την περιγραφή του, βλέπουμε μία κρητική αγριόγατο, τον επονομαζόμενο φουρόγατο, να εμφανίζεται μέσα από μία κρυψώνα και να κατευθύνεται προς μία κάμερα. Η συγκεκριμένη “είδηση” έγινε viral σε πολλές ιστοσελίδες σε όλη την Ελλάδα και δυστυχώς την προβάλλαμε και εμείς.

Η αλήθεια είναι ότι το βίντεο αν και αληθινό δεν έχει καμία σχέση με την Κρήτη. Αντιθέτως, η αγριόγατα που βλέπουμε προέρχεται από την Ασία και είναι η γάτα του Pallas, που ονομάζεται και manul.

Πήρε το όνομά της από τον Γερμανό φυσιοδίφη Peter Simon Pallas, που πρώτος περιέγραψε το είδος το 1776.

Η manul απαντάται στις ασιατικές στέπες σε υψόμετρα που μπορεί να φτάσουν τα 5.000 μέτρα, σε περιοχές της Μογγολίας, της Κίνας και στο Θιβέτ, καθώς και στο Αφγανιστάν και το Τουρκμενιστάν.

Είναι ένα κοντόχοντρο ζώο με μέγεθος που δεν ξεπερνά αυτό μιας οικιακής γάτας, ζυγίζει 2,5-4,5 κιλά κι έχει μεγάλη, πυκνή γούνα.

Είναι μοναχικό ζώο που περνά τη μέρα του σε σπηλιές, σχισμές βράχων ή λαγούμια, απ’ όπου βγαίνει το απόγευμα για να κυνηγήσει. Το κυνήγι του βασίζεται στην ενέδρα, σε περιοχές με χαμηλή βλάστηση και σχισμές βράχων, για να κρύβεται.

Τρέφεται με μικρά τρωκτικά και πουλιά.

Το θηλυκό γεννάει 2-6 γατάκια μετά από κύηση που διαρκεί 66-75 μέρες, συνήθως τον Απρίλιο ή τον Μάιο.

Η manul έχει κυνηγηθεί πολύ για τη γούνα της, στην Κίνα, την Μογγολία και τη Ρωσία, παρόλο που το εμπόριο της έχει σταματήσει διεθνώς από τη δεκαετία του 1980.

Στην Μογγολία υπάρχουν περίπου 1.000 κυνηγοί αυτών των γατών.

Το κυνήγι της απαγορεύεται σε όλες τις χώρες, εκτός από την Μογγολία όπου δεν υπάρχει καμία νομική προστασία, παρά το χαρακτηρισμό της ως “απειλούμενο” είδος.

Από το 2009, προστατεύεται νομικά και στο Αφγανιστάν, όπου απαγορεύεται το κυνήγι της, καθώς και το εμπόριο τμημάτων της στο εσωτερικό της χώρας.

Η manul δύσκολα ζει σε συνθήκες αιχμαλωσίας, λόγω λοιμώξεων, γιατί το ανοσοποιητικό της σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί, λόγω του απομονωμένου περιβάλλοντος στο οποίο ζει.

Είναι μια μοναδική γάτα, αφού κατάγεται από το γένος Fellis, το οποίο εμφανίστηκε πριν από 12 εκατομμύρια χρόνια και από αυτό προήλθαν πολλές από τις σύγχρονες μικρές γάτες. Είναι ένα από τα δύο είδη γάτας, που μετά από 12 εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης, δεν έχει αλλάξει καθόλου.

"google ad"

Το δεύτερο είδος ήταν η γάτα Martelli, η οποία έχει εξαφανιστεί.

Θυμηθείτε το βίντεο που προβλήθηκε ως καταγραφή του κρητικού φουρόγατου ενώ ήταν η γάτα Pallas:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=csG_xl9xsyQ”]

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλιεύτηκε τόνος βάρους 485 κιλών – 25 ευρώ το κιλό στην αγορά

Μια απίστευτη ψαριά έκανε ένας ψαράς στον Αστακό, καθώς στα δίχτυα...

Βιβλιοπαρουσίαση στα Χανιά: Κωνσταντίνα Μπαλωμενάκη – Στον καιρό του Λυμεώνα

Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς παρουσιάζουν τη νουβέλα επιστημονικής φαντασίας της...

Χαρούπι: Ο διατροφικός θησαυρός της κρητικής γης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η αγροδιατροφική παράδοση του χαρουπιού της Κρήτης βρίσκεται στον...

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...