“Το σχολείο της φύσης και των χρωμάτων”: Βιβλίο για το Δημοτικό Σχολείο Φουρφουρά από τον Άγγελο Πατσιά

Μόλις 25 χρονών όταν διορίστηκε, με δύο χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας στην πλάτη του, ο Άγγελος βρέθηκε σε αυτό το μικρό σχολείο στον άγνωστο Φουρφουρά παρέα με δύο ακόμη νέα παιδιά, τον Γιάννη Μανωλακάκη και την Γιούλη Μποσδελεκίδου. «Δεν υπήρχε κάποιος ιδιαίτερος σκοπός ή στόχος για το που θέλουμε να φτάσουμε, αλλά θέλαμε να φτιάξουμε ένα περιβάλλον που πρώτα απ’ όλα θα ικανοποιεί εμάς», είχε πει σε παλιότερη συνέντευξή του.

Η τριάδα σήκωσε λοιπόν τα μανίκια και αργά, αλλά σταθερά άρχισε να αλλάζει το σύστημα … εκ των έσω. Έχοντας στο μυαλό τους τη φιλοσοφία του «βρες τον τρόπο να μαθαίνουν τα παιδιά χωρίς τα ίδια να το συνειδητοποιούν», έβαλαν στην άκρη τα εγχειρίδια των παλαιότερων και τόλμησαν να δημιουργήσουν ένα σχολείο αλλιώτικο. Οι τάξεις άλλαξαν μορφή και διακόσμηση, ενώ τα παιδιά άρχισαν να μαθαίνουν την αυτοδιαχείριση μέσα από την κουζίνα, το θερμοκήπιο,τους βοτανόκηπους και το κοτέτσι. Έγιναν οι ρεπόρτερ του «Φουρφουράς TV», βγήκαν στη φύση με το «Δίκτυο των Ορέων», λασπώθηκαν, έμαθαν τη γη, συνεργάστηκαν.

Και έτσι γεννήθηκε «το σχολείο της φύσης και των χρωμάτων», ένα άκρως ενδιαφέρον υβρίδιο που έχει ως στόχο πρώτα τη μάθηση και μετά τη γνώση.

Την Τρίτη 30 Μαΐου, στις 19:00, το Βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης στο Πάρκο Τεχνόπολις Ηρακλείου, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Φυλάτος θα γίνει η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Άγγελου Πατσιά (Angelos Patsias) για αυτό το άκρως ενδιαφέρον εγχείρημα.

Τίτλος του βιβλίου; “Το σχολείο της φύσης & των χρωμάτων – Μια ιστορία από το Δημοτικό Σχολείο Φουρφουρά”

18557248_952190074922678_5984557695261847808_n

Με τον συγγραφέα συζητούν:

Ανδριανή Αγγελιδάκη (Andriani Aggelidaki)

Δημοσιογράφος, κυνηγός ωραίων ιδεών

Μανόλης Αποστολάκης (Manolis Apostolakis)

Εικαστικός

Δημήτρης Γραμμένος (Dimitris Grammenos)

Κύριος Ερευνητής, ΙΠ-ΙΤΕ

Αγάπη Λιαπάκη (Agapi Liapaki)

"google ad"

Διευθύντρια Play & Learn

Νεκτάριος Τσαγλιώτης (Νεκτάριος Τσαγλιώτης)

Εκπαιδευτικός, υπεύθυνος του Εργαστηρίου ΦΕ στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου.