15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Το 70% των πυρκαγιών στην Κρήτη ετησίως προκύπτουν από αμέλεια

Ημερομηνία:

Με λίγα περιστατικά πυρκαγιών πέρασαν οι φετινοί καλοκαιρινοί μήνες. ενώ τα στελέχη της Πυροσβεστικής τονίζουν ότι όσα περιστατικά προέκυψαν ήταν στην πλειοψηφία τους αποτέλεσμα αμέλειας, αφού η πρόληψη από μεριά πολιτών είναι περιορισμένη έως και μηδενική.

Στην κατηγορία υψηλής επικινδυνότητα εμπίπτει και η ενδοχώρα της Κρήτης όπου ετησίως εκδηλώνονται αναρίθμητες εστίες. Μονάχα φέτος στη περιοχή του Ρεθύμνου, σε μια γενικά «ήσυχη» χρονιά, έχουν αντιμετωπιστεί δεκάδες περιπτώσεις πυρκαγιών.

Αυτό σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία είναι ως επί το πλείστον αποτέλεσμα της ανθρώπινης αμέλειας. Το 70% των ετήσιων πυρκαγιών οφείλεται σε αμέλεια, με αποτέλεσμα η Κρήτη κάθε χρόνο να χάνει ένα σημαντικό ποσοστό των πνευμόνων οξυγόνου της, επειδή ο ανθρώπινος παράγοντας συμπεριφέρεται με ανευθυνότητα και επιπολαιότητα.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο πέραν του γεγονός ότι θέτει σε υψηλό κίνδυνο ανθρώπινες ζωές έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή των δασικών, των γεωργικών και των χορτολιβαδικών εκτάσεων τις οποίες πλήττει.

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΚΟΜΑ

Υψηλός είναι ακόμα ο κίνδυνος για μια νέα απειλή πυρκαγιάς αφού όπως είπε στη «Κ.Ε.» ο Νίκος Λαγουδάκης Γενικός Περιφερειακός Διοικητής των Πυροσβεστικών υπηρεσιών στην Κρήτη η αντιπυρική περίοδος τελειώνει στις 31 Οκτωβρίου και μέχρι τότε όλα είναι επίφοβα.

Πιο αναλυτικά ο κος Λαγουδάκης αναφέρει:

«Μέχρι στιγμής η αντιπυρική περίοδος είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο όσον αφορά τα συμβάντα και τις καιόμενες εκτάσεις, βέβαια αυτό ακόμα είναι σχετικό αφού η αντιπυρική περίοδος είναι μέχρι τις 31 Οκτωβρίου και μπορεί μέσα σε μια μέρα να ανατραπούν όλα τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Γενικά μέχρι τώρα όλα βαίνουν καλώς και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με την αντιμετώπιση των συμβάντων διότι σε επίπεδο στρεμμάτων είμαστε πάρα πολύ χαμηλά σε σχέση με τα προηγούμενα είκοσι χρόνια μπορώ να πω. Φέτος το καλοκαίρι υπήρχαν πολλά συμβάντα, για τα οποία θα έχουμε ακριβή καταγραφή μετά τις 31 Οκτωβρίου.

Αναλογικά με την υπόλοιπη Κρήτη η κατάσταση και στο Ρέθυμνο είναι αρκετά καλή με εξαίρεση τις πυρκαγιές στο Αρολίθι και στα Λευκόγια. Υπήρξαν αυτά τα δύο πιο σοβαρά συμβάντα, αλλά ο επιχειρησιακός μηχανισμός λειτουργεί σωστά για αυτό και αντιμετωπίστηκαν  πολύ γρήγορα χωρίς να προκύψουν καταστροφές και να κινδυνέψουν οικισμοί. Θεωρώ ότι σε επίπεδο πρόληψης, ενημέρωσης και αποτροπής πρέπει να γίνουν πολλές προσπάθειες ακόμα στην Κρήτη. Δίνουμε μεγάλη σημασία στη καταστολή χωρίς να έχουμε επενδύσει στα δυο στάδια που προηγούνται αυτής, την ενημέρωση και την πρόληψη.

Εάν δίναμε την απαραίτητη σημασία σε αυτά δεν θα φτάναμε ποτέ στην διαδικασία της αντιμετώπισης. Στην Κρήτη δεν έχουμε αντιληφθεί τον κίνδυνο που ελλοχεύει από μια πυρκαγιά αλλά και τις επιπτώσεις αυτής που είναι ότι δεν μπορείς να επαναφέρεις τα αποτελέσματα της στην προηγούμενη κατάσταση, νομοτελειακά τα αποτελέσματα μια πυρκαγιάς είναι καταστροφικά ανεπίστρεπτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας μας το 70% των πυρκαγιών στην Κρήτη προκύπτουν από αμέλεια γεγονός θλιβερό και ανεπίτρεπτο».

Γενικά υπήρξε ένα ασφαλές καλοκαίρι σε επίπεδο νομού για το Ρέθυμνο αλλά όπως αναφέρει και ο κος Παναγιώτης Καράμπελας, Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου δεν είναι εφικτό να περάσει το εν λόγω χρονικό διάστημα χωρίς να εκδηλωθούν έστω και κάποιες μικρές εστίες:

«Για φέτος το καλοκαίρι κατά προσέγγιση τα στρέμματα τα οποία έχουν καεί συνολικά είναι κοντά στα 400 και πρόκειται για δασικές, χορτολιβαδικές και γεωργικές εκτάσεις. Κατά κύριο λόγο οι πυρκαγιές ή οι εστίες οι οποίες εκδηλώνονται είναι από αμέλεια ενώ η μεγαλύτερη κινητικότητα εντοπίζεται στο νότιο Ρέθυμνο. Έχουν προσέλθει κάποια άτομα στη δικαιοσύνη για τις πυρκαγιές αλλά πρόκειται για μια διαδικασία υπό εξέλιξη. Βέβαια περίπου οι μισές από τις φετινές υποθέσεις έχουν εξιχνιαστεί. Η κατάσταση τη φετινής χρονιάς ομοιάζει με την περσινή δηλαδή είναι σχετικά καλή, όμως είναι σχεδόν απίθανο να περάσει ένα καλοκαίρι χωρίς να υπάρξουν πυρκαγιές» επισήμανε ο ίδιος.

Το σημαντικό για να αποφευχθεί μια πυρκαγιά είναι να μην ξεκινήσει ποτέ και αυτό είναι δουλεία του κάθε πολίτη ξεχωριστά, ο οποίος όντας ενημερωμένος οφείλει να συμπεριφέρεται με υπευθυνότητα διότι η κάθε αμέλεια μπορεί να αποβεί μοιραία.

Νίκος Δροσανάκης

"google ad"

goodnet.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ