19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Το πρόβλημα στέγης είναι μεγάλο στα Χανιά, όμως το Airbnb για πολλούς είναι συνθήκη επιβίωσης

Ημερομηνία:

Το στεγαστικό πρόβλημα και στην πόλη των Χανίων είναι έντονο.

Το πρόβλημα είναι πιο έντονο για δασκάλους και καθηγητές αλλά και για φοιτητές που βλέπουν ότι οι τιμές για τις γκαρσονιέρες σε πολλές περιπτώσεις έχουν εκτοξευθεί. Αιτία είναι και το Airbnb το οποίο έδωσε τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτες σπιτιών να νοικιάζουν τα σπίτια τους σε τουρίστες εξασφαλίζοντας μεγαλύτερο κέρδος. Παράπλευρο αποτέλεσμα πέρα από την αύξηση των τιμών είναι και η διαθεσιμότητα σπιτιών μόνο για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους και μέχρι να αρχίσει η τουριστική περίοδος.

Ίσως αυτό είναι ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα από την αύξηση των τιμών, η περιορισμένης χρονικής διάρκεια διαθεσιμότητα των σπιτιών. Άραγε, με ποιο τρόπο ένας άνθρωπος που θέλει να κάνει οικογένεια θα μπορεί να οργανώσει τη ζωή του όταν κάθε 8 μήνες θα πρέπει να βρίσκεται στη θέση να ψάχνει για νέα στέγη;

Όλα αυτά είναι πραγματικά ζητήματα που ζητούν απαντήσεις με το πρόβλημα να είναι πιο έντονο σε συγκεκριμένες περιοχές (όπως η παλιά πόλη των Χανίων) σε σχέση με άλλες.

Το πρόβλημα έχει ενταθεί εξαιτίας και της παύσης της οικοδομικής δραστηριότητας τα πολλά χρόνια της κρίσης. Δίχως να κτίζονται καινούργια σπίτια, ο περιορισμένος αριθμός των σπιτιών που υπήρχε έγινε ακόμη μικρότερος εξαιτίας της μετατροπής αρκετών σπιτιών σε ενοικιαζόμενα δωμάτια για τουρίστες.

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά.

Ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας νοικιάζει το σπίτι του στο airbnb όχι για να πλουτίσει, αλλά επειδή είναι συνθήκη επιβίωσης. Άλλωστε, στα χρόνια της κρίσης πολλοί είδαν τα χρέη τους σε Εφορία, Τράπεζες, ΔΕΗ να εκτοξεύονται αφού στην αδυναμία πληρωμής τους μπήκαν τόκια και πανωτόκια και πρόστιμα. Τα χρέη τους εκτοξεύθηκαν επειδή δε μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στην πληρωμή τους επειδή συρρικνώθηκαν οι μισθοί, πετσοκόπηκαν οι συντάξεις, μειώθηκε ο εμπορικός τζίρος. Με πολύ λιγότερα χρήματα στην τσέπη και με τα χρέη να μη κόβονται αντιστοίχως αλλά αντιθέτως να αυξάνονται και το κράτος αντί να συμπαραστέκεται, να αυξάνει περαιτέρω τη φορολόγηση δημιουργώντας και νέους φόρους όπως ο ΕΝΦΙΑ, πολλοί πολίτες δεν επέλεξαν να νοικιάσουν το σπίτι τους στο airbnb, οδηγήθηκαν εκεί νομοτελειακά.

Δεν ξέρουμε τι μπορεί να γίνει και αν αρκεί μια νομοθετική παρέμβαση εκ μέρους της οποιασδήποτε κυβέρνησης. Οπωσδήποτε, χρειάζεται κάποιας μορφής παρέμβαση και να τεθούν κάποια όρια.

Όμως, όποια νομοθετική ρύθμιση και να γίνει, το πιο ουσιαστικό πρόβλημα παραμένει: η κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας, η κατάρρευση των εισοδημάτων και των μισθών με την συνεπακόλουθη αύξηση των χρεών.

Δίχως να λυθεί αυτός ο γόρδιος δεσμός, η όποια ελπίδα για λύση αποτελεί αυταπάτη.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H Amazon επενδύει 150 δισ. δολάρια σε υποδομές ΑΙ

Σχεδόν 150 δισ. δολάρια σχεδιάζει να δαπανήσει η Amazon τα επόμενα...

Χαμηλή αγοραστική δύναμη, φθηνή εργασία και ακρίβεια – Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

Κακά μαντάτα για τα ελληνικά νοικοκυριά κομίζουν οι δείκτες...