Πόρους 111 δισ. δολαριών ενδέχεται ότι θα χρειαστούν να διαθέσουν οι πετρελαϊκές εταιρείες που απαρτίζουν το λεγόμενο «BIG OIL» σε περιουσιακά στοιχεία σε ώθηση καθαρής ενέργειας, σύμφωνα με μελέτη της  Rystad Energy.

Οι εταιρείες  ExxonMobil, Chevron, ConocoPhillips, BP, Shell, Total, Eni και Equinor, στις οποίες αναφέρεται η μελέτη, ενδέχεται να χρειαστεί να εκποιήσουν συνδυασμένους πόρους έως 68 δισεκατομμύρια βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές, με εκτιμώμενη αξία 111 δισεκατομμύρια δολάρια  και να αναλάβουν δαπάνες συνολικού ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021.

Ο όμιλος αυτών των εταιρειών με έδρα την Ευρώπη, που ονομάζεται «Majors + από τη Rystad Energy, έχει δεσμευτεί για διάφορες δράσης με σκοπό τις μηδενικές εκπομπές άνθρακα και να επεκτείνει σημαντικά τα χαρτοφυλάκια ανανεώσιμης ενέργειας ή υδρογόνου.

Η BP, για παράδειγμα, δήλωσε στη νέα της στρατηγική τον περασμένο μήνα ότι θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 40% έως το 2030 μέσω της  διαχείρισης χαρτοφυλακίου και δεν θα εισέλθει σε εξερεύνηση σε νέες χώρες. Η Equinor ανέθεσε στον εκτελεστικό διευθυντή της Anders Opedal – ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Eldar Sætre το Νοέμβριο – να επιταχύνει τη μετάβαση της Equinor από μια εταιρεία πετρελαίου σε μια εταιρεία ενέργειας με διευρυμένο χαρτοφυλάκιο. Η Eni ανακοίνωσε τον Ιούνιο μια «νέα επιχειρηματική δομή που θα είναι ηγέτης στην ενεργειακή μετάβαση», δημιουργώντας ένα τμήμα Energy Evolution στην εταιρεία για να ενισχύσει σημαντικά την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την παραγωγή βιοκαυσίμων. Η Total «στοιχηματίζει» σε μπαταρίες EV και ηλιακή ενέργεια.

Σχολιάζοντας τις στρατηγικές των πετρελαϊκών κολοσσών ενόψει της ενεργειακής μετάβασης, ο ντιπρόεδρος της Rystad Energy Tore Guldbrandsoy είπε:

«Οι εταιρείες θα προσπαθήσουν να επεκταθούν  με προτεραιότητα μέσω εξαγοράς ή ανταλλαγής περιουσιακών στοιχείων με άλλους παίκτες Major +. Ωστόσο, για να παραμείνει σε μια χώρα που εξαιρούνται τα κριτήριά μας, μια εταιρεία μπορεί αντ ‘αυτού να επιδιώξει να αναπτύξει την τοπική της επιχείρηση πιο επιθετικά για να διασφαλίσει ότι το χαρτοφυλάκιο θα έχει θετικό και πιο σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική απόδοση».

Οι εταιρείες αναμένεται να διατηρήσουν παρουσία στις ΗΠΑ, και οι περισσότερες από αυτές μπορεί επίσης να παραμείνουν στην Αυστραλία και τον Καναδά.

Οι μεγάλες εταιρείες θα μπορούσαν επίσης να κάνουν συμφωνίες μεταξύ τους σε ορισμένες περιοχές. Η BP, η Eni και η ConocoPhillips, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο αγοράς των χαρτοφυλακίων ExxonMobil, Total και Shell της Ινδονησίας, σύμφωνα με την Rystad Energy.