19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Τρίωρη στάση εργασίας από τον Σύλλογο Επαιδευτικών Π.Ε. Χανίων για τα γεγονότα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων με την εισβολή γονέων παρουσία δικηγόρου για περαστικά μεταξύ παιδιών

Ημερομηνία:

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Επαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων αναφέρεται στα γεγονότα που εξελίχθηκαν στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων όπου γονείς προσέφυγαν στα δικαστήρια για επεισόδιο μεταξύ μαθητών.

Στο κείμενο αναφέρονται τα εξής:

Τα τελευταία χρόνια, η κρίση και η ανασφάλεια που αυτή δημιουργεί, καθώς και οι πολιτικές που οδηγούν στην υποβάθμιση της ειδικής αγωγής και γενικότερα του σχολείου, καλλιεργούν την αντίληψη ότι η λύση δε βρίσκεται στη διεκδίκηση αλλά σε προσφυγές στα δικαστήρια.

Μέσα σε αυτό το πνεύμα κινήθηκε ομάδα γονέων στο 1ο Δ.Σ. Μουρνιών. Με αφορμή περιστατικό ανάμεσα σε παιδιά και χωρίς προηγούμενη επικοινωνία με το σχολείο, προχώρησαν σε απαξιωτικούς  χαρακτηρισμούς προς τους εκπαιδευτικούς, εισήλθαν, παρουσία δικηγόρου, στο χώρο του σχολείου, απευθύνθηκαν σε Εισαγγελέα Ανηλίκων και έκαναν καταγγελία στην Πρωτοβάθμια Διεύθυνση.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων, έχοντας ως βασικό μέλημά του τη διασφάλιση του ομαλού παιδαγωγικού κλίματος, εξέφρασε την αγωνία του για τους ως τότε χειρισμούς της Διεύθυνσης σχετικά με τα παραπάνω θέματα, πραγματοποιώντας επίσκεψη στα γραφεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Εκεί υπήρξε συζήτηση με την προϊσταμένη εκπαιδευτικών θεμάτων , καθώς ο προϊστάμενος απουσίαζε.

Η απάντηση δόθηκε από τον ίδιο τον προϊστάμενο, λίγες μέρες μετά, με αιφνιδιαστική επίσκεψη στο σχολείο. Σκοπός της όπως φάνηκε ήταν να εκφοβίσει τους δασκάλους που αμφισβήτησαν τους ως τότε χειρισμούς του. Απευθύνθηκε με ειρωνικό και προσβλητικό ύφος στους εκπαιδευτικούς απαξιώνοντας τις προσπάθειές τους.

Όπως έχουμε τονίσει και σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας:

Φτάνει πια!!

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι παρεμβάσεις και εισβολές, όπως η συγκεκριμένη, όχι μόνο διαταράσσουν την ηρεμία του σχολείου, αλλά καταστρέφουν το παιδαγωγικό κλίμα που πρέπει να επικρατεί σε αυτό.

Οι εκπαιδευτικοί είναι οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση των περιστατικών που αφορούν τόσο σε μαθησιακά ζητήματα όσο και σε αυτά που προκύπτουν από την συμπεριφορά του συνόλου των μαθητών. Οι διενέξεις μεταξύ των μαθητών και  οι μη επιτρεπτές συμπεριφορές αποτελούν τμήμα της καθημερινότητας της σχολικής και της κοινωνικής ζωής τους. Η αντιμετώπισή τους αποτελεί παιδαγωγικό και όχι αστυνομικό έργο. Τόσο στην περίπτωση του 1ου Δ. Σχ. Μουρνιών, όσο και σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις, οι εκπαιδευτικοί λειτουργούν με επαγγελματισμό και επιστημονική προσέγγιση ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των μαθητών και του σχολείου, στο οποίο υπηρετούν.

Χρειάζεται για μια ακόμη φορά να επαναλάβουμε ότι δεν φταίνε τα παιδιά ούτε οι εκπαιδευτικοί για τη διάλυση των εκπαιδευτικών δομών. Η έλλειψη στήριξης του εκπαιδευτικού έργου από την πλευρά του υπουργείου παιδείας δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για οποιαδήποτε επίθεση εναντίον τους. Η θέση των γονέων πρέπει να είναι δίπλα στους εκπαιδευτικούς, για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί μαζικούς και μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και ειδικευμένου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, δημιουργία κατάλληλων υποστηρικτικών δομών και δημόσια χρηματοδότηση, για να μπορούν τα σχολεία να καλύψουν όλες τις ανάγκες των παιδιών. Είμαστε συνοδοιπόροι με τους γονείς, όχι αντίπαλοι!

Απέναντι σε αυτά τα διλήμματα οι διοικητικοί θεσμοί και η διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στα Χανιά δεν μπορεί να πυροδοτούν εντάσεις ούτε να έχει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου. Αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει άμεσα.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να συσπειρωθούν στο σωματείο τους, να γνωρίσουν τα δικαιώματά τους και να καταγγέλλουν άμεσα κάθε αντίστοιχο περιστατικό.  Για αυτές τις εξελίξεις, το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ κηρύσσει τρίωρη στάση εργασίας 11.00-14.00 και 14.00-16.00 για τις 20/3 και παράσταση διαμαρτυρίας στις 12.30 στη Διεύθυνση Π.Ε. Χανίων

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...