14.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Τραμπ: «Ο κόσμος άλλαξε μέσα σε τέσσερις ώρες» – Πούτιν: “Πολύ πετυχημένες και χρήσιμες οι συνομιλίες”

Ημερομηνία:

Με τη φράση: «Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας δεν ήταν ποτέ χειρότερες. Όμως αυτό άλλαξε μέσα σε τέσσερις ώρες», δηλαδή, όσο διήρκεσαν οι συνομιλίες των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας κατ’ ιδίαν, αλλά και μαζί με τους συνεργάτες τους, περιέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ τα αποτελέσματα των συνομιλιών του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

O Πούτιν έκρινε ότι οι συνομιλίες που είχε με τον Τραμπ ήταν «πολύ επιτυχημένες και πολύ χρήσιμες» εκτιμώντας παράλληλα ότι οι δύο ηγέτες «άρχισαν να κατανοούν ο ένας τον άλλο καλύτερα».

«Οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε μια ειλικρινή και εποικοδομητική ατμόσφαιρα. Θεωρώ πως ήταν πολύ επιτυχημένες και πολύ χρήσιμες» δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου μετά το τετ α τετ με τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Σε γενικές γραμμές, είμαστε ικανοποιημένοι από την πρώτη πραγματική μας συνάντηση (…). Είχαμε μια καλή συζήτηση (…) και ελπίζω ότι αρχίσαμε να κατανοούμε καλύτερα ο ένας τον άλλο» διαβεβαίωσε ο ίδιος.

«Είναι προφανές σε όλους ότι οι διεθνείς σχέσεις πέρασαν από μια δύσκολη περίοδο…. Ο Ψυχρός Πόλεμος έληξε πριν από πολύ καιρό, η κατάσταση στον κόσμο άλλαξε δραματικά. Η Ρωσία και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πλέον διαφορετικές προκλήσεις» επιβεβαίωσε επίσης ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, η συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο σηματοδοτεί τα πρώτα βήματα για την αποκατάσταση «σε έναν ικανοποιητικό βαθμό της εμπιστοσύνης και να επιστρέψουμε στα προηγούμενα επίπεδα αλληλεπίδρασης επί όλων των θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

«Όσον αφορά τη Συρία ο στόχος της αποκατάστασης της ειρήνης και της συμφιλίωσης σε αυτή τη χώρα θα μπορούσε να είναι το πρώτο παράδειγμα μιας επιτυχημένης κοινής δουλειάς», υποστήριξε ο Πούτιν.

Για τη φερόμενη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές, σημείωσε: «Ο Ντόναλντ Τραμπ έθεσε το θέμα της αποκαλούμενης ρωσικής ανάμειξης (στις αμερικανικές εκλογές του 2016). Έπρεπε να επαναλάβω ό,τι έχω πει και στο παρελθόν, ότι το ρωσικό κράτος δεν επενέβη ποτέ και δεν έχει καμία πρόθεση να αναμειχθεί».

Αναφερόμενος στις προκλήσεις της οικονομίας, της παγκόσμιας ασφάλειας και των περιβαλλοντικών απειλών, ο Βλαντίμιρ Πούτιν σημείωσε:

«Οι συνομιλίες αντικατοπτρίζουν την αμοιβαία μας επιθυμία να βελτιωθεί η κατάσταση… να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη», προσθέτοντας ότι «θεωρούμε σημαντικό να έχουμε διάλογο σχετικά με τη στρατηγική σταθερότητα».

Αναφορικά με το φυσικό αέριο, ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους πρότεινε στον Αμερικανό ομόλογό του να συνεργαστούν για τη ρύθμιση των αγορών του πετρελαίου και του σχιστολιθικού φυσικού αερίου.

«Εμείς ως το μεγαλύτερο κράτος παραγωγός φυσικού αερίου –και οι ΗΠΑ είναι επίσης μια τέτοια χώρα– θα μπορούσαμε να εργαστούμε με στόχο να ρυθμιστεί η διεθνής αγορά. Δεν ενδιαφερόμαστε να μειωθούν οι τιμές σε χαμηλά επίπεδα καθώς οι παραγωγοί θα μπορούσαν να πληγούν. Επίσης, δεν ενδιαφερόμαστε για υπερβολικά υψηλές τιμές».

«Για τον Nord Stream 2 διαβεβαίωσα τον Τραμπ ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διατηρήσει τη διαμετακόμιση του αερίου μέσω της Ουκρανίας. Είμαστε έτοιμοι να παρατείνουμε το συμβόλαιο που λήγει το 2019, εφόσον η διένεξη στο (δικαστήριο) της Στοκχόλμης επιλυθεί», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Κανείς δεν πρέπει να εμπιστεύεται κανέναν. Εκείνος (ο Τραμπ) προασπίζεται τα αμερικανικά συμφέροντα, εγώ υπερασπίζομαι τα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Έχουμε ταιριαστά συμφέροντα, αναζητούμε κοινό έδαφος» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

"google ad"

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε ότι η χώρα του “ουδέποτε αναμίχθηκε” στις αμερικανικές εκλογές. “Δείξτε μου αν υπάρχει ένα και μόνο γεγονός που υποδηλώνει ανάμιξη της Μόσχας” στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016. Πρόσθεσε ότι οι ισχυρισμοί περί ανάμιξης της Ρωσίας είναι εντελώς ανόητοι.

“Όφειλα να επαναλάβω αυτό που έχω επανειλημμένα πει: η ρωσική κυβέρνηση ουδέποτε αναμίχθηκε ούτε προτίθεται να αναμιχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της εκλογικής διαδικασίας”, τόνισε.

“Δεν γνωρίζω τίποτε για τους 12 ρώσους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας σε βάρος των οποίων οι ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες”, τόνισε.

Αν η ερευνητική ομάδα υπό τον εισαγγελέα Μάλερ στείλει στη Ρωσία επίσημο αίτημα για να ανακρίνει τους υπόπτους, η Ρωσία θα το πράξει αυτό, υπογράμμισε ο Πούτιν.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι σε αντάλλαγμα “εμείς θα θέλαμε να ανακρίνουμε αμερικανούς αξιωματούχους τους οποίους υποψιαζόμαστε για παράνομες ενέργειες σε βάρος της Ρωσίας. Υποψιαζόμαστε ότι αξιωματικοί των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ενεπλάκησαν στη διοχέτευση 400 εκατομμυρίων δολαρίων από τον επιχειρηματία Μπράουντερ στην προεκλογική εκστρατεία της υποψήφιας του Δημοκρατικού Κόμματος Χίλαρι Κλίντον.

Ο Πούτιν εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

Επίσης ο Πούτιν παραδέχτηκε σήμερα ότι ήθελε να δει τον Τραμπ νικητή των εκλογών στις ΗΠΑ γιατί ο υποψήφιος αυτός “μιλούσε για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ”,

“Ναι, ήθελα να κερδίσει γιατί μιλούσε για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ”, δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου στο Ελσίνκι μετά τις συνομιλίες του με τον Τραμπ, κι ενώ η Ρωσία είναι στο στόχαστρο έρευνας στις ΗΠΑ για υποτιθέμενη ανάμιξή της στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ σημείωσε ότι είχε έναν πολύ παραγωγικό διάλογο με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες ήταν πολύ καλές. Ο εποικοδομητικός διάλογος με τη Ρωσία ανοίγει νέους δρόμους για την ειρήνη, τόνισε, λέγοντας χαρακτηριστικά «η σχέση μας έχει αλλάξει».

Όπως δήλωσε, μίλησε για αρκετή ώρα με τον Πούτιν για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές, Η διπλωματία, η συνεργασία είναι προτιμότερες από τη σύγκρουση και την εχθρότητα, πρόσθεσε. Ο Τραμπ σημείωσε ότι δεν βλέπει κανένα λόγο γιατί η Ρωσία μπορεί να παρενέβη στις αμερικανικές εκλογέςσημειώνοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν διέψευσε κατηγορηματικά τη φερόμενη ανάμιξη της Μόσχας στις εκλογές των ΗΠΑ του Νοεμβρίου του 2016.

Χαρακτήρισε απίθανη την προσφορά του Πούτιν να βοηθήσει στις έρευνες για τη φερόμενη ανάμιξη της Μόσχας και προσέθεσε ότι αυτό που συνέβη με τα emails της Χίλαρι Κλίντον ντροπή. Μάλιστα, ο Τραμπ δήλωσε ότι η έρευνα των αμερικανικών αρχών για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 είναι μια καταστροφή για τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι δεν υπήρχε καμία συμπαιγνία, «δεν γνωρίζω τον πρόεδρο για να συνεργήσω μαζί του».

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος είπε εκ νέου ότι δεν υπήρχε «καμία συμπαιγνία» στην αμερικανική προεδρική εκστρατεία. «Κέρδισα εύκολα τη Χίλαρι Κλίντον», είπε. «Διεξάγαμε μια εξαιρετική εκστρατεία και για αυτό είμαι πρόεδρος», πρόσθεσε.

Επισήμανε, δε, ότι η σημερινή συνάντηση με τον Πούτιν ήταν το ξεκίνημα μιας µακρόχρονης διαδικασίας με ισχυρό διάλογο με τη Ρωσία. Όπως είπε «έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε κάποια σπουδαία πράγματα μαζί με τη Ρωσία», σημειώνοντας ότι και οι δύο χώρες ευθύνονται για την κατάσταση της σχέσης τους.

Παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία άσκησης πίεσης ενάντια στο Ιράν και δήλωσε βέβαιος ότι ο Πούτιν και η Ρωσία επιθυμούν να δώσουν ένα τέλος στη ταχεία εξάπλωση των πυρηνικών όπλων.

Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο Πούτιν έδωσε στον Τραμπ μια μπάλα ποδοσφαίρου από το μουντιάλ της Ρωσίας, λέγοντάς του ότι «τώρα η μπάλα είναι στη δική σας πλευρά».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...