20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Τσίπρας: «Αν έχουν τα κότσια, ας με συμπεριλάβουν στο κατηγορητήριο, αλλιώς να βάλουν φρένο στον κατήφορο»

Ημερομηνία:

Να μην μετατρέπει την πολιτική ζωή σε βούρκο κάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Στην ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε εφ όλης της ύλης επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, από την οικονομία μέχρι τη σκαδαλολογία των τελευταίων ημερών. Η συνεδρίαση της ΚΕΑ συζητά για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και για την πορεία προς το συνέδριο του κόμματος, πραγματοποιείται σε αίθουσα του Ολυμπιακού Κέντρου Ξιφασκίας με τήρηση όλων των προστατευτικών μέτρων και των αποστάσεων λόγω του κορονοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, παραπέμποντας στα γεγονότα των προηγούμενων ημερών, τη δημοσιοποίηση της παράνομα ηχογραφημένης συνομιλίας Παππά – Μιωνή, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι ο ίδιος είναι ο πραγματικός στόχος πίσω από τις επιθέσεις της ΝΔ σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με μαφιόζικες και παρακρατικές μεθόδους.

Κάλεσε μάλιστα τον πρωθυπουργό και την ΝΔ σε καθαρές λύσεις, δηλαδή είτε να σταματήσουν τον «κατήφορο» τώρα – κάτι που απέδωσε σε προσπάθεια να κρυφτεί η επιδείνωση της οικονομίας – είτε να συμπεριλάβουν τον ίδιο στο κατηγορητήριο της Προανακριτικής.

«Αν έχουν τα κότσια και δεν είναι απλά θρασύδειλοι, εδώ είμαι. Μην κουράζονται και μη φθείρονται, χρησιμοποιώντας το παρακράτος των μαφιόζικων υποκλοπών και τις μεθόδους των υπόδικων εκδοτών και επιχειρηματιών που τους στηρίζουν. Είμαι εδώ» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.

Και πρόσθεσε: «Αν πιστεύουν ότι τους ευνοεί ένα ριμέικ του βρώμικου 1989, είμαι και είμαστε εδώ. Ας διευρύνουν το κατηγορητήριο και ας με συμπεριλάβουν. Αν όμως δε το τολμούν, τους καλούμε να σταματήσουν τώρα να σταματήσουν αυτόν το κατήφορο τώρα».

Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη τον κάλεσε να μην μετατρέπει τη πολιτική ζωή σε βούρκο, μόνο και μόνο για να ξεφύγει από τις ευθύνες του για την καταστροφή της οικονομίας. Έστειλε δε μήνυμα ότι αν ανοίξει το «καπάκι του υπονόμου», αφενός πρώτος που θα πέσει μέσα θα είναι ο ίδιος ο Μητσοτάκης, αφετέρου ο ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία δεν θα ακολουθήσει αντιθέτως θα επιμείνει να δίνει τη μάχη για τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας.

Novartis: «Σκάνδαλο στις ΗΠΑ, αλλά …σκευωρία στην Ελλάδα»

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τη θέση του ότι η κυβέρνηση αποτυχαίνει σε όλα τα μέτωπα της οικονομίας αλλά παίρνει άριστα στην επικοινωνία και την προπαγάνδα. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στο σκάνδαλο Novartis και την είδηση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό της εταιρείας με το αμερικανικό κράτος.

«Χθες για παράδειγμα, βγήκε μια είδηση κόλαφος για την υπόθεση της Novartis. Αναγκάστηκε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό η εταιρεία με τη κυβέρνηση των ΗΠΑ ομολογώντας ότι τη περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά διέφθειρε έλληνες αξιωματούχους για να έχει ευνοϊκές κυβερνητικές αποφάσεις για τις τιμές των φαρμάκων και δέχθηκε να πληρώσει στο Αμερικανικό δημόσιο 310 εκ ευρώ. Και αντί η είδηση να είναι ότι ομολόγησε την ενοχή της και το σκάνδαλο η Novartis, αντί η είδηση να είναι τα 310 εκ για τη διαφθορά και τις μίζες την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά, η είδηση ήταν και μάλιστα πανηγυρικά: Συμβιβάστηκε η Novartis δεν υπάρχει πια σκάνδαλο… Είναι απίστευτο αλλά έτσι είναι: Σκάνδαλο στις ΗΠΑ αλλά και σε όλο το πλανήτη, σκευωρία όμως και όχι σκάνδαλο στην Ελλάδα».

Οι μέθοδοι και οι πρακτικές της ΝΔ, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν πλήττουν μόνο τους πολιτικούς αντιπάλους, αλλά τη χώρα και συνέχισε λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να σταθεί στο πλευρό των ανθρώπων που πλήττονται από τη δεξιά διακυβέρνηση ή είναι «αόρατοι» και αυτό είναι και το νόημα του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, να λειτουργήσει ως «αναμεταδότη» της κραυγής των κοινωνικών στρωμάτων που φωνάζουν ότι δεν αντέχουν τις επιπτώσεις της νέα κρίσης, αλλά τη φωνή τους καλύπτει η κυβερνητική προπαγάνδα.

«Προοδευτική Συμμαχία»

Αφού παρουσίασε τους έξι άξονες που συνθέτουν το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία (παραγωγή, εργασία, κοινωνικό κράτος, νέα γενιά, περιβάλλον, δικαιώματα) είπε πως αυτό το όραμα πρέπει να έχει εκφραστές και να μην είναι απλώς η απόφαση ενός οργάνου ή ενός συνεδρίου.

Με αυτό ως σκοπό, να είναι το «κόμμα των πολλών» και η φωνή της κοινωνίας, δηλαδή, είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κάνει ένα σημαντικό συμβολικό βήμα αποφασίζοντας να επικυρώσει την απόφαση, η Προοδευτική Συμμαχία να μην είναι ένας υπότιτλος, αλλά «συστατικό κομμάτι του σκοπού που θέλουμε να πετύχουμε».

Και μετά το συμβολικό βήμα, «το πρώτο ουσιαστικό βήμα για μια Προοδευτική Ελλάδα, είναι όλοι εμείς να φτιάξουμε το νέο μας σπίτι όπως ακριβώς οραματιζόμαστε την ίδια μας τη χώρα».

"google ad"

Περιγράφοντας τη φυσιογνωμία του νέου κόμματος έκανε κάποιες γενικές αυτοκριτικές αναφορές:

«Σε αυτό το σπίτι» είπε «δε χωρούν οι απόλυτες αλήθειες. Η αυτάρκεια της μιας άποψης. Δε χωρά η μονολιθικότητα. Η ανάλυση του σήμερα με τα εργαλεία του χθες. Δε χωρά η παραίτηση από αρχές και αξίες που αποτελούν τον πυρήνα της αριστερής σκέψης και φυσικά της στάσης ζωής που απορρέει από αυτή.

Δε χωρά η ιδιοτέλεια, οι προσωπικές στρατηγικές και η αλαζονεία.

Δε χωρά ούτε ο ελιτισμός. Η άποψη δηλαδή, ότι ο λαός είναι μια παραπλανημένη μάζα που φταίει γιατί κατά καιρούς διαφωνεί μαζί μας».

Παλιά και νέα υλικά

Και συνέχισε: «Χτίζουμε το σπίτι μας με τα υλικά που μας έχει κληρονομήσει η ιστορική διαδρομή της Αριστεράς και της Δημοκρατικής Παράταξης αυτού του τόπου.

Τη συλλογικότητα, τη λαϊκότητα, την ανιδιοτέλεια, τη στρατηγική ενόραση, τον αντιρατσισμό, το σεβασμό στη διαφορετική άποψη. Τον πατριωτισμό και τον αντιεθνικισμό».

«Κουβαλάμε, είπε, «τις παρακαταθήκες και τις καλύτερες παραδόσεις της Αριστεράς, των σοσιαλιστικών ιδεών και των κοινωνικών κινημάτων».

Από την άλλη πρόσθεσε ότι « χρειαζόμαστε και νέα υλικά» παραπέμποντας στους ανθρώπους της νέας γενιάς και την δημιουργία νέων στελεχών: «Χρειαζόμαστε δίπλα μας και νέους συναγωνιστές στη πρώτη γραμμή. Ανθρώπους που η πορεία τους στις τοπικές κοινωνίες, στον επιστημονικό ή επαγγελματικό τους χώρο, είναι αναγνωρισμένη από τη κοινωνία».

Στα νέα υλικά πρόσθεσε και τους «νέους τρόπους επικοινωνίας και παρέμβασης, πρόσβασης σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν γυρίσει την πλάτη σε αυτά που θεωρούνταν τα παραδοσιακά ΜΜΕ».

Όσο για το κόμμα επανέλαβε ότι αυτό δεν πρέπει να είναι «κόμμα των μηχανισμών, ούτε καν κόμμα μόνο των μελών του», αλλά «κόμμα ανοιχτό σε κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη, κόμμα επιτελείο και εργαλείο της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Τι ανέφεραν Τσακαλώτος – Παππάς

Για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών τοποθετήθηκαν από την πλευρά τους ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς.

«Είμαστε σε μια χώρα που ο οποιοσδήποτε μπορεί να ηχογραφήσει, να ηχογραφήσει οτιδήποτε, οποιοσδήποτε μπορεί να επιλέξει πότε θα δημοσιοποιηθεί», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφερόμενος στην υπόθεση Μιωνή. «Ο κόσμος της Αριστεράς μας κρίνει με αυστηρά κριτήρια. Και έτσι θέλω να συνεχίσει να μας κρίνει. Οποιαδήποτε κριτική κάνουμε σε παλιές πρακτικές καλά κάνουμε.»

Από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς ανέφερε: «Να είμαστε ένα κόμμα που κάνει αυτοκριτική και συλλογική και ατομική. Ακόμα και για το παραμικρό ακόμα κι αν μας ξεφεύγει καμία κουβέντα. Είμαι περήφανος που υπηρετώ με αυτόν τον πήχη αξιών της Αριστεράς. Ακριβώς επειδή είμαστε τέτοιοι δεν θα επιτρέψουμε να μας κουνάνε το δάχτυλο αυτοί που πετάνε τα εκατομμύρια δεξιά και αριστερά σαν να είναι αλογόμυγες.»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ