17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Τσίπρας: «Απάντηση» στον Καμμένο, επίθεση στον Στουρνάρα και… άνοιγμα στη Γεννηματά αλλά ούτε κουβέντα για τις βάσεις

Ημερομηνία:

Με έμμεσο τρόπο επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας να απαντήσει στον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο για τα όσα δήλωσε από τις ΗΠΑ περί Plan B στο Σκοπιανό δίχως όμως να προχωρήσει σε κάποια αναφορά και για όσα ειπώθηκαν για τη δημιουργία νέων βάσεων. Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι εναλλακτική στο θέμα της ΠΓΔΜ δεν υπάρχει και πως η Συμφωνία των Πρεσπών είναι η μόνη λύση.

Η φράση του για εκείνους που είναι σε θέση ευθύνης και πρέπει να μιλούν λιγότερο και μόνο όταν πρέπει, φαίνεται πως δεν αφορούσε μόνο τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, αλλά και στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, στον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση. Όπως έκανε και προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο κάλεσε αν θέλει να το ρίξει, να το κάνει μέσω της Βουλής καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας.

Η πρώτη… «μπηχτή» από τον Αλέξη Τσίπρα προς τον Πάνο Καμμένο ήρθε με αναφορά στην οικονομία και τον… Γιάννη Στουρνάρα (σ.σ. δεν τον κατονόμασε). Ο πρωθυπουργός μίλησε για «εγχώριους παράγοντες» που διαρκώς κινδυνολογούν και ασκόπως πολιτικολογούν. και ζήτησε «καλό είναι όλοι όσοι έχουμε θέσεις ευθύνης σε αυτόν τον τόπο, να μάθουμε να δουλεύουμε περισσότερο, να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και να μιλάμε λιγότερο. Και κυρίως να μιλάμε όταν πρέπει να μιλήσουμε και όχι όταν δεν πρέπει».

Η δεύτερη «μπηχτή» στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ήταν η αναφορά στο Σκοπιανό και στη Συμφωνία των Πρεσπών. Εκεί, ο Αλέξης Τσίπρας αποδόμησε ένα ενδεχόμενο «Plan B» όπως αυτό στο οποίο είχε αναφερθεί πριν από μερικές μέρες, από τις ΗΠΑ, ο Πάνος Καμμένος. «Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια μοναδική και αναντικατάστατη ευκαιρία για τους δυο λαούς και για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια», είπε ο πρωθυπουργός.

Και συγχρόνως έστειλε κι ένα μήνυμα στα Σκόπια. Πως η Συμφωνία που υπεγράφη στις Πρέσπες είναι η μοναδικής τους ευκαιρία για ένταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Δεν θα υπάρξει δεύτερη και η Ελλάδα δεν θα συναινέσει στην ένταξη τους χωρίς αλλαγή του Συντάγματος και ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

«Αν οι γείτονες μας την απορρίψουν πρέπει να γνωρίζουν και θα το πω με ειλικρίνεια δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλους διεθνείς οργανισμούς ή αμυντικές συμμαχίες στις οποίες η Ελλάδα συμμετέχει. Διότι αν δεν αλλάξουν τη Συνταγματική τους ονομασία, θέλω να είμαι σαφής, η Ελλάδα δε πρόκειται να το επιτρέψει. Δεν πρόκειται να δεχτεί την είσοδο της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ ή σε άλλο διεθνή οργανισμό, ή σε οποιοδήποτε σχήμα αμυντικής συνεργασίας με συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας»», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Η επίθεση στον Στουρνάρα

Σφοδρότατη ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στον Γιάννη Στουρνάρα. Τον οποίο, πάντως, δεν κατονόμασε σε κανέα σημείο. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε «ορισμένους κατ’ εξακολούθηση διαψευδόμενους από τις εξελίξεις εγχώριους θεσμικούς παράγοντες», που, όπως είπε, «επιμένουν στις κινδυνολογικές παρεμβάσεις» και τους συνέστησε «για το δικό τους καλό και για τη δική τους εναπομείνασα αξιοπιστία να είναι λίγο προσεχτικοί πια».

«Τη μια μας είπαν ότι αν δε κάνουμε 4-5 επιπλέον και μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις δε θα βγούμε στις αγορές και τελικά βγήκαμε όχι μία αλλά τρείς φορές στις αγορές με επιτυχία. Την άλλη μας είπαν ότι δε μπορεί η Ελλάδα να έχει καθαρή έξοδο και χρειάζεται πιστοληπτική γραμμή, δηλαδή νέο κεκαλυμμένο μνημόνιο. Διαψεύστηκαν κι εκεί παταγωδώς. Και τώρα επιμένουν στην ίδια γραμμή, ζητώντας ουσιαστικά να κοπούν εκ νέου οι συντάξεις που οι ίδιοι στο παρελθόν έκοψαν καμιά σαρανταριά φορές. Θα διαψευστούν εκ νέου. Και πάλι παταγωδώς», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μήνυμα στον Μητσοτάκη: Ρίξε με αν μπορείς

Ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε στο στόχαστρό του και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη. Η σημερινή κυβέρνηση, είπε, θα ολοκληρώσει τη συνταγματική της θητεία, δεν μπορεί κανείς να την εμποδίσει. Και στη συνέχεια «πέταξε το γάντι» στον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον ρίξει όχι με κανέναν άλλο τρόπο αλλά μέσω της Βουλής και της κατάθεσης πρότασης μομφής.

«Αν ο κ. Μητσοτάκης το επιθυμεί, ο τρόπος είναι ένας. Στη Βουλή, ανοιχτά, δημοκρατικά, ενώπιον του ελληνικού λαού. Ας έρθει, ασκώντας το δικαίωμα του ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Και να μετρήσουμε εκεί, πόσα απίδια πιάνει ο σάκος», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Αλέξη Τσίπρα.

«Το μεγάλο δράμα του κ. Μητσοτάκη είναι που έβαλε όλα τα λεφτά του στο μαύρο της καταστροφής και τώρα που η Ελλάδα ανακάμπτει ξέμεινε από επιχειρήματα. Γιατί όσο κι αν προσπαθεί ο κ. Μητσοτάκης δεν του είναι εύκολο να αλλάξει την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα δε κρύβεται και στους εταίρους μας. Που τη βλέπουν και μας ακούνε πια, γιατί έχουμε ανακτήσει την εμπιστοσύνη μέσα από τις πράξεις και την αξιοπιστία μας. Που την έχουμε αποδείξει», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Και απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε πως έξοδος είναι το γεγονός «πως ορίζουμε εμείς το μείγμα της πολιτικής».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στο γεγονός πως για πρώτη φορά μετά από χρόνια η Ελλάδα καταθέτει στην Κομισιόν τον προϋπολογισμό που «η εκλεγμένη κυβέρνηση αποφάσισε να καταθέσει».

"google ad"

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2019, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως δεν περιλαμβάνει μέτρα, αλλά μόνο αντίμετρα.  «Θυμάστε τη μεγάλη φασαρία με τα αντίμετρα; Τότε που όλο το παλιό κομματικό και μιντιακό σύστημα προσπαθούσε να πείσει τον λαό για τη μεγάλη συμφορά που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και για το ότι δεν υπάρχουν αντίμετρα παρά μόνο μέτρα; Και τώρα οι έρμοι θα βρεθούν με ένα προϋπολογισμό που δε θα υπάρχουν μέτρα παρά μόνο αντίμετρα», επεσήμανε.

Άμεσα, είπε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας, η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή και θα νομοθετήσει τα μέτρα που εξήγγειλε από το βήμα της 83ης ΔΕΘ. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η νομοθέτηση των μέτρων στη Βουλή «θα φέρει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης προ των ευθυνών τής διαρκώς ανέξοδης, αδιέξοδης, ψευδούς και καταστροφολογικής ρητορικής τους.

«Εδώ και δυο χρόνια, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μας λένε ότι όχι μόνο δε θα βγούμε από τα μνημόνια αλλά ότι υπογράψαμε και τέταρτο και συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο… Θα τους φέρουμε, λοιπόν, να ψηφίσουν τα μέτρα του «τέταρτου μνημονίου» που μας λένε ότι υπογράψαμε, ένα, ένα. Σαν το μαρτύριο της σταγόνας. Και με ονομαστικές ψηφοφορίες μάλιστα», είπε χαρακτηριστικά.

newsit.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με τιμές στα Χανιά η Ολυμπιακή Φλόγα | Φωτορεπορτάζ

Οι Χανιώτες συγκεντρώθηκαν στη συμβολή της Σκαλίδη με τη...

Απογευματινά χειρουργεία: 30 Ιατρικοί Σύλλογοι μεταξύ αυτών και οι 4 της Κρήτης στο ΣτΕ για την ακύρωσή τους

Προσφυγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου και της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) για...

Ο Κασσελάκης έθεσε τον Παπανώτα εκτός ευρωψηφοδελτίου

O Στέφανος Κασσελάκης εξαίρεσε την Πέμπτη τον Δημήτρη Παπανώτα...