15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Τσίπρας: Είμαστε εδώ για να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια – Ζωντανά η ομιλία στην 84η ΔΕΘ

Ημερομηνία:

Επαναλαμβάνοντας συνεχώς τη φράση: «Έιμαστε εδώ», ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε από το βήμα της 84ης ΔΕΘ πως δεν θα επιτρέψει να χαθούν «όσα ο ελληνικός λαός έχτισε και κέρδισε με κόπο».

Δηλώνοντας ότι η κυβέρνησή του τίμησε την εντολή (που έλαβε τότε) από τον ελληνικό λαό, ξεκαθάρισε στην ομιλία του ότι κατάφεραν να «πετύχουν εκεί που το παλιό πολιτικό σύστημα απέτυχε με 3 κυβερνήσεις».

«Θεωρώ ότι τιμήσαμε την εντολή (που λαβαμε τότε). Καταφέραμε πολλά, δεν λύθηκαν δια μαγείας όλα τα προβλήματα, αλλά η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει ριζικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός.

«Αποκαταστήσαμε μεγάλες κοινωνικές πληγές και τον Αύγουστο του 2018 πετύχαμε μια τομή. Βγάλαμε οριστικά τη χώρα από το καθεστώς των μνημονίων και ρυθμίσαμε το χρέος», είπε και συνέχισε: «Η νέα οικονομική πολιτική που εγκαινιάσαμε και υλοποιήσαμε υπάκουει σε μια συγκεκριμένη στρατηγική που η σημερινή κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει ως δήθεν δική της ενώ τότε την λοιδωρούσε».

«Φυσικά κάναμε και λάθη. Κάποια πράγματα θα μπορούσαμε να τα κάνουμε καλύτερα, γρηγορότερα και πιο αποφασιστικά», παραδέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας. «Λόγω της πίεσης από τους θεσμούς επιδείξαμε μια ατολμία να δράσουμε πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά, κυρίως σε ό,τι αφορά τη λήψη των αναγκαίων μέτρων ελάφρυνσης», πρόσθεσε. Και συνέχισε: «Λάθος ήταν και η μεγάλη μας αδυναμία να επικοινωνήσουμε όσα κάναμε. Θα μπορούσαμε να είχαμε περισσότερα και για το περιβάλλον και την προστασία από την κλιματική αλλαγή».

«Σεβόμαστε την ετυμηγορία του ελληνικού λού και προχωράμε. Η χώρα έχει μια ισχυρή κυβέρνηση αλλά έχει και μια ισχυρότατη αξιωματική αντιπολίτευση. Είμαστε εδώ ως ο μεγάλος, ισχυρός προοδευτικός πόλος», ξεκαθάρισε ο πρώην πρωθυπουργός και συνέχισε: «Ευθύνη μας σήμερα είναι να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε να μην γκρεμιστούν όσα χτίσαμε, οι κατακτήσεις του ελλ. λαού, οι νέες δυνατότητες & ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας. Αυτός ο κίνδυνος είναι υπαρκτός».

«Μπροστά σε νέα υφεσιακή περίοδο η Ευρώπη»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός εξήγησε ότι η πορεία της οικονομίας «είναι αδιαμφισβήτητα θετική και μας κάνει όλους περήφανους». «Αυτή η εικόνα θα είναι ευθύγραμμη; Οχι, υπάρχουν κίνδυνοι, ασταθές διεθνές περιβάλλον, κατεστημένες συνήθειες και νοοτροπίες στο εσωτερικό…», είπε.

«Η έξοδος της Ελλάδας από την οικονομική κρίση δυστυχώς δεν συγχρονίστηκε με τον διεθνή οικονομικό κύκλο. Η Ευρώπη φαίνεται πως βρίσκεται μπροστά σε μια νέα υφεσιακή περίοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Και συνέχισε: «Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που διευρύνει διαρκώς τις ανισότητες, αποφεύγει τον έλεγχο… ευθύνεται για τη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής (…) για την άνοδο του εθνικισμού και της ακροδεξιάς στην Ευρώπη».

»Η νέα κυβέρνηση είναι οπαδός αυτού του μοντέλου. Η σύνθεση της κυβέρνησης με ανθρώπους που μέχρι πρόσφατα εκπροσωπούσαν ολιγάρχες, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα», είπε.

«Είμαστε εδώ μετά από τεσσεράμισι χρόνια αγώνων και μάχης για να κρατήσουμε όρθια την Ελλάδα», ξεκαθάρισε.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε παρέμβαση στις ανεξάρτητες αρχές. «Είναι μείζον θέμα και πρέπει να απαντηθεί η παρέμβαση στις ανεξάρτητες αρχές, όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού», επισήμανε ενώ χαρακτήρισε «αρνητικό στίγμα» την άρνηση της κυβέρνησης να πάει σε «συναινετική επιλογή για την ηγεσία της δικαιοσύνης».

"google ad"

«Η υποκρισία στο απώγειό της»

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για αναξιοπιστία της κυβέρνησης, η οποία -όπως είπε- «αποδεικνύεται κυρίως με τη νέα επιλογή της ηγεσίας του υπ. Προστασίας του Πολίτη». «Έκαναν αντιπολίτευση πάνω στις στάχτες & τους νεκρούς στο Μάτι και έβαλαν ΓΓ τον κ. Τσουβάλα. Η υποκρισία στο απώγειό της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Για άλλη μια φορά στην ιστορία αποδεικνύεται ότι ήταν και είναι η Αριστερά αυτή που τιμά και σέβεται τους θεσμούς και η Δεξιά εκείνη που δεν δίνει δεκάρα γι’αυτούς», τόνισε.

Για τη μείωση φόρου και τον ΕΝΦΙΑ

«Με τη μείωση του φόρου επιχειρήσεων, η συντριπτική πλειοψηφία επιχειρήσεων (90%) με κερδοφορία >5.000 θα έχει ελάφρυνση >200 ευρώ τον χρόνο, ενώ οι πολύ μεγάλες (2% των επιχειρήσεων) με 1.000 κέρδη θα έχει ελάφρυνση 40.000. Το ίδιο έγινε με τον ΕΝΦΙΑ. Η ΝΔ & ο κ. Στουρνάρας αμφισβητούσαν τον δημοσιονομικό χώρο. Τώρα ανακάλυψαν δημοσιονομικό χώρο και αποφάσισαν να τον ξοδέψουν σε μείωση του ΕΝΦΙΑ για περιουσίες >500.000 ευρώ», επισήμανε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Μιλώντας δε για την ΔΕΗ είπε: «Από την πρώτη στιγμή στελέχη της κυβέρνησης επιδόθηκαν σε μια επιχείρηση απαξίωσης της ΔΕΗ ώστε στη συνέχεια να πουλήσουν ό,τι έχει αξία».

«Μεθοδεύουν τη χρηματοδότηση του Ελληνικού μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών»

Αναφερόμενος στην επένδυση του Ελληνικού,  ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε: «Έλεγαν ότι θα μπουν μπλουντόζες από την πρώτη εβδομάδα και τώρα λένε ότι δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Και μεθοδεύουν την χρηματοδότησή του μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών».

«Είναι αυτό ανάπτυξη για όλους ή για λίγους και συγκεκριμένους, τους χορηγούς της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη, πιστή αντιγραφή του μοντέλου που οδήγησε την χώρα στη χρεωκοπία;», διερωτήθηκε.

«Με την Eldorado Gold θέλουν να επιδοτήσουν με δημόσιο χρήμα της εξορυκτικές δραστηριότητές της. Θέλουν να εκμεταλλεύονται & να εξάγουν τον πλούτο της χώρας και να τους χρηματοδοτούμε κι από πάνω», ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για το μετρό της Θεσσαλονίκης

«Στη Θεσσαλονίκη η υπόθεση του μετρό ξανάγινε ανέκδοτο. Τα τελευταία 3 χρόνια καταφέραμε να τρέξουμε το έργο περισσότερο από ότι τα προηγούμενα 10. Και ξαφνικά επανέρχεται το θέμα και ξαναμπαίνει το ψευτοδίλημμα αρχαία ή μετρό», ανέφερε.

«Εμείς εξασφαλίσαμε και αρχαία και μετρό. Τώρα φοβάμαι ότι οι Θεσσαλονικείς θα βρεθούν στο αδιέξοδο ούτε αρχαία ούτε μετρό», είπε.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ