13.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Τσίπρας: “Είναι το σαφές μήνυμα που στέλνετε στην αστυνομία: ‘’Το κράτος είστε εσείς’’, που είχε πει κάποτε και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης”

Ημερομηνία:

Αυταρχισμό, αντιδραστικότητα αλλά και φόβο μπροστά στην επερχόμενη έκρηξη της κοινωνίας λόγω της βαθιάς ύφεσης στην οποία μπαίνει η χώρα, καταλόγισε ο Αλέξης Τσίπρας στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό αναφορικά με το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή. Επίθεση εξαπέλυσε και κατά της Φώφης Γεννηματά λέγοντας ότι είναι ντροπή να ψηφίζουν αυτό το νομοσχέδιο ακόμη και δημοκρατικές δυνάμεις.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οικοδομεί ένα «αστυνομικό κράτος» και μία «καχεκτική Δημοκρατία» καθώς ποινικοποιεί τη συλλογική διαμαρτυρία προκειμένου η δυσαρέσκεια «να μην πηγαίνει ποτέ προς τα πάνω» αλλά να ανακυκλώνεται εντός της κοινωνίας, προκαλώντας κοινωνικό αυτοματισμό.

Αναφερόμενος σε σημεία του νομοσχεδίου επικαλέστηκε την ανακοίνωση της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, «οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι η κεντρική ρύθμιση του νομοσχεδίου ‘’πλήττει τον πυρήνα του δικαιώματος και βρίσκεται εκτός συνταγματικού πλαισίου’’».

Αναφερόμενος στα άρθρα 3 και 9 για την υποχρέωση προηγούμενης γνωστοποίησης της διαδήλωσης και τη δυνατότητα της αστυνομίας να διαλύει διαδηλώσεις που δεν γνωστοποιήθηκαν σημείωσε πως πλήττουν τον πυρήνα του δικαιώματος της συνάθροισης. Παρέπεμψε δε σε έργο το οποίο επιμελήθηκε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, προκαλώντας την έντονη αντίδρασή του, και στο οποίο αναφέρεται το εξής απόσπασμα το οποίο διάβασε ο Αλέξης Τσίπρας:

«Το δικαίωμα στη συνάθροιση δεν υπόκειται σε καθεστώς άδειας, αναγγελίας ή προληπτικού ελέγχου από τις αστυνομικές αρχές, όπως γινόταν σε ανώμαλες περιόδους παλαιότερα». Και ακολούθως κάλεσε τον υπουργό «να μας πείτε αν συμφωνείτε με αυτά που κάποτε είχατε επιμεληθεί»(σ.σ. ο κ. Γεραπετρίτης έλαβε αμέσως μετά το λόγο «επί προσωπικού»).

Περαιτέρω, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κατασκευάζει έναν καινούριο λόγο απαγόρευσης συνάθροισης που δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα, την γνωστοποίηση δηλαδή της διαδήλωσης, και σημείωσε ότι τέτοια ρήτρα υπήρχε δεν υπήρχε ποτέ από τότε που κατοχυρώθηκε το σχετικό δικαίωμα, πλην τον χουντικών ψευτοσυνταγμάτων.

Στάθηκε επίσης στο άρθρο 8 και την πρόβλεψη δυνατότητας της αστυνομίας να επιβάλει περιορισμούς σε μια διαδήλωση, λέγοντας ότι στην ουσία πρόκειται για «σκληρές, επιτακτικές και δεσμευτικές διαταγές της Αστυνομίας» και στο άρθρο 9 που λέει ότι, αν η συγκέντρωση δεν συμμορφωθεί στις υποδείξεις, τότε η αστυνομία μπορεί να τη διαλύσει.

Κανένας περιορισμός της ΕΛΑΣ: «Το κράτος είστε εσείς»

Υπογράμμισε επίσης το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για περιορισμούς επί της Αστυνομίας, «δεν προβλέψατε ούτε τη παραμικρή απαγόρευση, την παραμικρή υποχρέωση, την παραμικρή ευθύνη για τις αστυνομικές αρχές» είπε.

Και παρέπεμψε στον πατέρα του πρωθυπουργού Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Το μήνυμα προς την αστυνομία είναι σαφές και είναι εφιαλτικό, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζοντας: «Είναι το σαφές μήνυμα : ‘’Το κράτος είστε εσείς’’, που είχε πει κάποτε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Επομένως –υπονοείται εδώ– ‘’βαράτε ελεύθερα’’, ‘’κανείς δεν θα σας ζητήσει ευθύνες’’».

Τόνισε στο σημείο αυτό ότι στην πράξη το μήνυμα αυτό το έχει ήδη δώσει από καιρό και ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απλώς, συμπλήρωσε στο νομοσχέδιο αποτυπώνεται και θεσμικά «όλη η πολιτική καταστολής που είδαμε ένα χρόνο τώρα».

Ως το πιο επικίνδυνο σημείο του νομοσχεδίου επισήμανε την ρύθμιση του άρθρου 13 -ασύλληπτη είπε για μια δημοκρατική κοινωνία – σύμφωνα με την οποία κάθε συγκέντρωση οφείλει να ορίσει ένα συγκεκριμένο πρόσωπο ως οργανωτή, ο οποίος θα έχει την πλήρη και προσωπική ευθύνη να αποζημιώσει τις ζημιές που τυχόν θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης. Έφερε ως παράδειγμα διαδήλωση συλλόγου ατόμων με αναπηρία, όπου είπε αν εμφανιστεί ένας προβοκάτορας και πετάξει μια βόμβα και καίγεται ένα αυτοκίνητο, ποιος θα πληρώσει τη ζημιά;

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα ο σκοπός αυτή της ρύθμισης είναι προφανής και είναι να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Στόχος είπε είναι «να εξαναγκάσει οργανώσεις, συλλογικότητες και ομάδες να αυτο-περιοριστούν, να αυτο-λογοκριθούν, να εγκαταλείψουν την ιδέα διοργάνωσης μιας συγκέντρωσης . Και αυτό είναι βαθιά αντιδημοκρατικό».

Επίθεση σε Φώφη: Ντροπή να ψηφίζετε αυτό το νομοσχέδιο

"google ad"

Ολοκληρώνοντας τις αναφορές στα σημεία του νομοσχεδίου, υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο «από όπου και να το πιάσει κανείς, είναι ντροπή για κάθε δημοκρατικό πολίτη» και είναι ντροπή να το ψηφίζουν οι δημοκρατικές δυνάμεις και απευθυνόμενος στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ είπε «είναι μεγαλύτερη ντροπή να ψηφίζετε εσείς κ. Γεννηματά αυτό το νομοσχέδιο». Είναι ντροπή, είπε, απέναντι στη ιστορία της Δημοκρατικής παράταξης.

Στο σημείο αυτό άφησε αιχμή τόσο για τον υπουργό ΠΡΟ-ΠΟ όσο και για το ΚΙΝΑΛ λέγοντας «μπορεί κάποιοι να ζήλεψαν τη διαδρομή σας κε Χρυσοχοίδη» από τα έδρανα στα αριστερά της Ολομέλειας προς τα έδρανα στα δεξιά .Ενώ λίγο μετά σημείωσε: «Μπορεί να τους έχουν λείψει τα κυβερνητικά έδρανα, ανθρώπινο είναι. Δε πρέπει όμως να ξεχνούν ούτε τις ρίζες ούτε τη παράδοσή τους. Διότι, με τέτοιες αποφάσεις απομακρύνονται, έρχονται σε ρήξη με τη δημοκρατική παραδοση αυτή. Δικαίωμά τους είναι.

Αλλά να μη στεναχωριώνται γιατί η δημοκρατική παράταξη στον τόπο θα έχει συνέχεια. Και έχει συνέχεια με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία».

Αναφορικά με προσθήκες που προώθησε το ΚΙΝΑΛ ως θεσμικές εγγυήσεις, στη βάση των οποίων αποφάσισε να ψηφίσει το νομοσχέδιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλεσε «παντελώς προσχηματική, αν όχι υποκριτική» την «απόπειρα» όπως την χαρακτήρισε, του ΚΙΝΑΛ να εμπλέξει τις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές «στον αντιδημοκρατικό κατήφορο».

Την απάντηση, είπε, «σάς την έδωσε άμεσα η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος. Άσφαιρα τα πυρά των δήθεν δικαστικών εγγυήσεων –τις οποίες μάλιστα πανηγύριζε ως μεγάλη επιτυχία το ΚΙΝΑΛ, στην απέλπιδα προσπάθειά του να δικαιολογήσει τ’ αδικαιολόγητα: Όχι μόνο είναι πρακτικά ανεφάρμοστη, αλλά και αντισυνταγματική η σύμπραξη δικαστικών λειτουργών σε μια σύνθετη διοικητική ενέργεια της απαγόρευσης διαδηλώσεων».

Ολομέτωπη επίθεση Γεννηματά σε Τσίπρα: «Θα σας πω εγώ τι είναι ντροπή»

«Σταθήκαμε εμπόδιο στα σχέδιά σας. Ξαναγράψαμε το νομοσχέδιο. Σώσαμε από μια νέα πληγή τη Δημοκρατία. Εξασφαλίσαμε τα δικαιώματα με θεσμικές εγγυήσεις. Στήσαμε προοδευτικό ανάχωμα στο δόγμα «νόμος και τάξη» της δεξιάς», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της στη Βουλή για το νομοσχέδιο επικρίνοντας τη κυβέρνηση της ΝΔ γιατί προχώρησε στη νομοθετική ρύθμιση καθώς προσπαθεί να προλάβει μέσα από απαγορεύσεις τις κλιμακούμενες αντιδράσεις για το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων, τη λογική μισός μισθός-μισή δουλειά, τα λουκέτα που πολλαπλασιάζονται, τις απλήρωτες συντάξεις, την ανεργία. Θέλατε να απαγορεύσετε τις διαδηλώσεις, με το έκτρωμα που φέρατε. Θέλατε ανοιχτό το κέντρο, αλλά οδοφράγματα στις πορείες».

Όπως εξήγησε η κ. Γεννηματά το Κίνημα Αλλαγής δεν είπε «ένα τυφλό όχι, όπως άλλοι, που θα οδηγούσε στην ψήφιση του αντιδημοκρατικού νομοσχεδίου όπως ήταν. Χωρίς το Κίνημα Αλλαγής, το νομοσχέδιο θα περνούσε με την αρχική, αυταρχική μορφή του εις βάρος των πολιτών και των ελευθεριών τους».

«Το φέραμε μέσα στο συνταγματικό πλαίσιο. Διασώσαμε το δικαίωμα στη συνάθροιση και στην διαδήλωση. Αφαιρέσαμε από εσάς και τον κ. Τσίπρα τη δυνατότητα να πολώσετε ξανά το κλίμα, να διαιρέσετε την κοινωνία. Είναι ξεκάθαρο ότι έχετε επιλέξει τη σύγκρουση.

Γι’ αυτό και τα γνωστά τρολ φρόντισαν να μας στολίσουν ξανά αυτές τις ημέρες. Επειδή τους αφαιρέσαμε τη χαρά της σύγκρουσης και του μονοπωλίου της κοινωνικής ευαισθησίας, που τόσο αυτάρεσκα εκδηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι οι καιροί άλλαξαν», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι στο τέλος αντιπαρατέθηκαν δυο λογικές:

Από την μια η αντίληψη της ΝΔ ότι «δεν έχει ανάγκη κανέναν», και με την κυβερνητική πλειοψηφία θα περάσει την ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση «ως έχει». Από την άλλη η αντίληψη του Κινήματος Αλλαγής, που κατέστησε σαφές ότι αυτές οι διχαστικές αντιλήψεις είναι επικίνδυνες για τη Δημοκρατία και δεν θα περάσουν. Τελικά κέρδισαν οι πολίτες και η Δημοκρατία. Σχετικά με τη στάση του ΚΙΝΑΛ η πρόεδρος του, σημείωσε ότι η Κυβέρνηση δέχτηκε σχεδόν το σύνολο των προτάσεων του.

«Το σημαντικό είναι ότι πλέον ο νόμος ρυθμίζει και προστατεύει το δικαίωμα στη διαδήλωση με τις θεσμικές εγγυήσεις που εμείς επιβάλαμε και αυτό στηρίζουμε», τόνισε και έκανε ειδική αναφορά στο κρίσιμο θέμα της αστικής ευθύνης του διοργανωτή λέγοντας συγκεκριμένα; «Το Κίνημα Αλλαγής, ζητά να αποσυρθεί η διάταξη για την αστική ευθύνη των διοργανωτών της διαδήλωσης, που καλούνται να αποδείξουν οι ίδιοι ότι είχαν λάβει τα αναγκαία μέτρα περιφρούρησης. Προς τον σκοπό αυτό κατατέθηκε από το ΚΙΝΑΛ και τροπολογία που καταργεί την αδικαιολόγητη αυτή ρύθμιση». Κατέστησε σαφές πως αν δεν γίνει δεκτή θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία όπου θα καταψηφίσει το σχετικό άρθρο.

«Το νομοσχέδιο που μας φέρατε προωθούσε τον αυταρχισμό. Δεν περιείχε καμία θεσμική εγγύηση για να μπορεί κάθε Έλληνας και Ελληνίδα να εκφράζει την διαμαρτυρία του ελεύθερα και δημοκρατικά. Και μπροστά στον κίνδυνο να ψηφιστεί ως έχει και να εφαρμοστεί, κάναμε μια επιλογή. Αντί με ένα εύκολο “ΌΧΙ” να σας δώσουμε ουσιαστικά λευκή επιταγή, όπως ο κ. Τσίπρας και άλλοι, αποφασίσαμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων», τόνισε η Φώφη Γεννηματά θυμίζοντας ότι η προοδευτική Παράταξη έχει ιστορία, έχει δημοκρατικό ήθος, έχει προτάσεις, αντλεί την δύναμή της από το πατριωτικό καθήκον, το Σύνταγμα και τους αγώνες του ελληνικού λαού.

Σήκωσε το γάντι στις κατηγορίες Τσίπρα

Η Φώφη Γεννηματά σήκωσε το γάντι και απάντησε με σφοδρότητα στις κατηγορίες που της απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας μόλις ανέβηκε στο βήμα της Βουλής. «Το κοινωνικό συμβόλαιο στην Ελλάδα γράφηκε από τη προοδευτική παράταξη και τον Ανδρέα Παπανδρέου, το πολεμήσατε χρησιμοποιώντας το παρακράτος της Δεξιάς κι αυτό είναι ντροπή», τόνισε η κ. Γεννηματά.

«Δεν είναι ντροπή να συμμετέχεις σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας της χώρας. Η παράταξή μας έβαλε πλάτη για να σωθεί. Βάλαμε πλάτη και το 2015 όταν τα κάνατε θάλασσα κ. Τσίπρα. Ντροπή είναι να κυβερνάς με την Ακροδεξιά και να την ενσωματώνεις», πρόσθεσε και συνέχισε την οξεία κριτική της στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης:

«Ντροπή είναι να καλύπτεις μαγαζιά και παραμάγαζα, την ξεφτίλα των θεσμών. Γιατί τα γνωρίζατε κ. Τσίπρα και τα καλύπτατε. Το στίγμα που αφήσατε σε κάθε έννοια Αριστεράς θα πάρει χρόνια να φύγει», υπογράμμισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους συμπλήρωσε ότι «ντροπή είναι να δίνει ενέχυρο δημόσια περιουσία στους δανειστές για 99 χρόνια, ντροπή είναι να υποτάσσεσαι και να κάνεις υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα. Ντροπή είναι να δίνεται επί 10 χρόνια συγχωροχάρτι στις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή. Ντροπή είναι να λέτε ότι θα ήταν καλύτερα να μην υπήρχε το Κίνημα Αλλαγής».

Κλιμακώνοντας την επίθεση της στον Αλέξη Τσίπρα, η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι τσάκισε τους οραματιστές της Αριστεράς γιατί υποχρεώθηκαν να ζήσουν με τα μαγαζιά και τα παραμάγαζα.

«Το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης είναι το Κίνημα Αλλαγής. Εμάς χρειάζεται ο τόπος για ανάχωμα», υπογράμμισε.

Αναφορικά με την κριτική του Αλέξη Τσίπρα για την ψήφιση του νομοσχεδίου από το Κίνημα Αλλαγής, η Φώφη Γεννηματά απάντησε πως αν ο νόμος περνούσε όπως τον εισηγήθηκε η κυβέρνηση οι επιπτώσεις του θα ήταν εμφανείς από αύριο.

Η κ. Γεννηματά ανταπάντησε και στη παρέμβαση που έκανε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μόλις ολοκλήρωσε την ομιλία της.

«Είναι υποχρέωσή μου να σα απαντώ στα ψέματα και τις προσωπικές προσβολές. Δεν ασχολούμαι με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά με τη κυβέρνηση γιατί η χώρα χρειάζεται αξιωματική αντιπολίτευση κι εσείς δεν είστε. Δεν μπορείτε να παίζετε αυτό το ρόλο», είπε η κ. Γεννηματά και τόνισε: «Εσείς φέρατε καβάλα στ άλογο τον κ. Μητσοτάκη στην εξουσία, ως λευκή περιστερά».

Για τις επικρίσεις του κ. Τσίπρα σχετικά με την στάση του Κινήματος στη ψήφιση της απλής αναλογικής, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η Φώφη Γεννηματά είπε: «Αφού κυβερνήσατε με τον αδελφό Καμμένο φέρατε την απλή αναλογική λέγοντας ότι δεν θα συνεργαστείτε με κανένα κόμμα. Θέλατε ακυβερνησία. Η χώρα θέλει προοδευτική διακυβέρνηση και το μέλλον της είναι στο Κίνημα Αλλαγής».

Τέλος, για τη στάση του ΚΙΝΑΛ στη συμφωνία των Πρεσπών, η κ. Γεννηματά απάντησε στον κ. Τσίπρα πως παραχώρησε ότι είχε καταφέρει ο Ανδρέας Παπανδρέου ενώ για την κατηγορία περί μεταγραφών στελεχών από το χώρο του ΚΙΝΑΛ, προς τη ΝΔ, η πρόεδρος του κόμματος σημείωσε ότι μαζί με τη κυβέρνηση επιδιώκουν να τις καθιερώσουν, ως κανονικότητα αλλά η ίδια προτάσσει την ηθική στη πολιτική.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...