14.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Τσίπρας: Κανείς δεν θέλει σήμερα να γίνει ΠΑΣΟΚ, ούτε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ

Ημερομηνία:

Σήμα για τον μετασχηματισμό του κόμματος και το άνοιγμά του στην κοινωνία έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας , και επισήμως, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Η τελευταία συνεδριάζει σήμερα για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τον καθορισμό της πολιτικής γραμμής στη νέα συγκυρία, δηλαδή με τη ΝΔ στη διακυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματική αντιπολίτευση, ύστερα από τέσσερα χρόνια κυβερνητικής πορείας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αφού αναφέρθηκε στα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης και σημείωσε ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου, στον αγώνα υπεράσπισης των λαϊκών κατακτήσεων και δικαιωμάτων, επικέντρωσε την ομιλία του στις νέες συνθήκες που επιτάσσουν αλλαγές και στο κόμμα. Αλλαγές που στόχο έχουν αυτό να αντιστοιχηθεί με τις απαιτήσεις της κοινωνίας και να γίνει κόμμα μαζικό και λαϊκό, με διείσδυση στη νεολαία που θα εκφράζει τους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες του τόπου, χωρίς να βάλει νερό στο κρασί του όσον αφορά τις αρχές, τις αξίες και την ιδεολογία του. Όπως είπε, στη σημερινή συνεδρίαση κατέθεσε τον προβληματισμό προκειμένου να ανοίξει ένας γόνιμος διάλογος που στις αρχές Σεπτέμβρη θα λάβει και τη μορφή αποφάσεων. Μεταξύ άλλων πρότεινε, όπως και στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, το κόμμα που σήμερα οργανωτικά αντιστοιχεί στο 2% των ψηφοφόρων, να θέσει ως οργανωτικό στόχο τα μέλη του να αντιστοιχούν στο 10% των ψηφοφόρων του.

«Και αυτό που σας προτείνω δεν είναι να βάλουμε νερό στο κρασί μας ούτε να υποστείλουμε τις σημαίες των ιδεών μας, αλλά να τις κάνουμε πιο έντονες, πιο πολύχρωμες, πιο επαναστατικές, πιο μαχητικές. Και οι σημαίες μας σήμερα, αν θέλουμε να είναι επαναστατικές δεν μπορούν να είναι μόνο κόκκινες αλλά και πράσινες. Όχι πράσινες που κοιτάνε στο χθες, όχι πράσινες από το χρώμα του ΠΑΣΟΚ- κανένας δεν θέλει σήμερα να γίνει ΠΑΣΟΚ, ούτε και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ που ονομάστηκε αλλιώς δεν θέλει να είναι ΠΑΣΟΚ. Αλλά πράσινες από το χρώμα της οικολογίας που είναι το αύριο της αριστεράς», τόνισε ο κ. Τσίπρας, χειροκροτούμενος από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σας καλώ λοιπόν να ξεκινήσουμε μια πλατιά συζήτηση που θα καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις και να μην φοβηθούμε σε αυτή τη συζήτηση να πούμε πώς θέλουμε να είναι το κόμμα μας και η ταυτότητά του», πρόσθεσε.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι το «δάνειο» των ψηφοφόρων που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 από τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο, σήμερα μεταφράζεται σε εμπιστοσύνη, καθώς 1.800.000 πολίτες των ψήφισαν ξανά όχι για να φύγουν οι προηγούμενοι, κι επιπλέον «γνωρίζοντας τα λάθη και τις παραλείψεις μας».

Ταυτόχρονα η ψήφος αυτή μεταφράζεται, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα σε εντολή μετασχηματισμού με γοργά βήματα από ένα κόμμα οργανωτικά μικρό που δεν χωράει πλέον ούτε τον κόσμο του 5%, σε ένα κόμμα που θα μπορέσει να χωρέσει και οργανωτικά τις αγωνίες του κόσμου, σε ένα κόμμα με ρίζες στην κοινωνία.

Απευθυνόμενος στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής θέλησε:

  • Να κάνει ελκυστική την προοπτική των όποιων αλλαγών με τη βοήθεια μιας αναφοράς στον Μπρεχτ, που στόχο είναι να υπογραμμίσει ότι όποιος δεν αλλάζει καταλήγει «μνημείο του εαυτού του»
  • να καθησυχάσει ως προς το ενδεχόμενο αλλαγής ταυτότητας λέγοντας ότι ζητούμενο δεν είναι να αλλάξουμε τις αρχές, την ιδεολογία και τις αξίες, αλλά να αλλάξουμε τη φόρμα για να υπηρετήσουμε καλύτερα αυτές τις αξίες και ν’ αλλάξουμε τις συμπεριφορές μας. Μάλιστα, κάνοντας επίκληση στα αντανακλαστικά αυτοσυντήρησης σημείωσε ότι ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι φορέας αλλαγών στην κοινωνία και στην πολιτική σκηνή, έχει έναν πηγαίο φόβο στην προοπτική της δικής του αλλαγής. Ωστόσο, στο τέλος της ημέρας είπε ο συσχετισμός μελών προς ψηφοφόρους δεν είναι αριστερός αλλά οδηγεί σε έναν ιδιότυπο ελιτισμό όπου οι εκλεκτοί αποφασίζουν αλλά το «εκκλησίασμα» μένει εκτός.
  • να δώσει ένα αρχικό περίγραμμα της κατεύθυνσης των αλλαγών που θα πρέπει να επιδιώξει το κόμμα από εδώ και πέρα.

«Θα αλλάξουμε μαχόμενοι»

Όσον αφορά το περίγραμμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει το νέο κόμμα.

Πιο συγκεκριμένα είπε ότι το κόμμα θα πρέπει να είναι:

-Μαζικό με μέλη τουλάχιστον στο 10% των ψηφοφόρων του

-Νεανικό καθώς τον ψήφισε ποσοστό 38% στις ηλικίες 17 – 24, 39% στους φοιτητές, 36% στις ηλικίες 24-34, ωστόσο σήμερα δε διαθέτει μια οργάνωση νεολαίας που να αντιστοιχεί στο ελάχιστο σε αυτά τα μεγέθη

-Λαϊκό – ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε στις λαϊκές γειτονιές, δεν μπορεί είπε ο πρόεδρος «να παίρνουμε ποσοστά 40% και να μην έχουμε μαζικές οργανώσεις, με παρέμβαση στην καθημερινότητα των πολιτών».

"google ad"

-Σύγχρονο, με αξιοποίηση ψηφιακής τεχνολογίας στην πολιτική παρέμβαση

-Με ισχυρή ταυτότητα, με όραμα και στόχο τον σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία

-Αριστερό όχι στα λόγια αλλά στην πράξη να υπερασπίζεται τους μη προνομιούχους

-Πράσινο με ισχυρή περιβαλλοντική ταυτότητα, με πρόγραμμα για τον μετασχηματισμό της οικονομίας

-Κύριο εκφραστή της προοδευτικής παράταξης στον τόπο μας, που θα απευθύνεται σε αριστερούς, σοσιαλδημοκράτες, οικολόγους, κλπ.

Κλείνοντας ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι τα παραπάνω θα συζητηθούν με ανοιχτές διαδικασίες όπου θα τεθούν στην κρίση των μελών τα πάντα, από την ταυτότητα μέχρι το καταστατικό. Προέτρεψε «να μη φοβηθούμε να τολμήσουμε, να μην αμελήσουμε εν ονόματι οποιουδήποτε δισταγμού αυτό το ιστορικό καθήκον». Και κατέληξε λέγοντας πώς «θα αλλάξουμε μαχόμενοι» και πως «οι αγώνες του λαού μας θα γίνουν κινητήρας της αλλαγής μας».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...