13.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Τσακαλώτος: Μπορεί να μην καταφέρουμε κάτι με το χρέος

Ημερομηνία:

Δήλωση – «βόμβα» έκανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποστηρίζοντας πως μπορεί να μην υπάρξει λύση στο ζήτημα του χρέους.

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό MarketWatch, ο τέως υπουργός Οικονομικών δήλωσε:

Η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους είναι το κλειδί για το μέλλον της οικονομίας. Κάποιοι ‘εχθρικοί πιστωτές’ πιθανόν να εμποδίσουν την επαναδιαπραγμάτευση, βάζοντας προσκόμματα στην πρώτη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου, ώστε να καταστεί πρακτικά αδύνατη η συζήτηση για το χρέος.

Σε άλλο σημείο, ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι μία από τις μεγαλύτερες νίκες στη διαπραγμάτευση ήταν το ότι οι δανειστές δεσμεύτηκαν να αρχίσουν τις συζητήσεις για τηναπομείωση του ελληνικού χρέους, ύστερα από την αξιολόγηση των ελληνικών μεταρρυθμίσεων που έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο.

Ακόμη, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπισε μια άδικη συμπεριφορά στις διαπραγματεύσεις, κυρίως την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Υπήρχαν καταφανώς πολιτικές δυνάμεις που ήθελαν την αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι για οικονομικούς λόγους, αλλά επειδή θεωρούσαν ότι η επιτυχία μίας αριστερής κυβέρνησης θα ήταν επικίνδυνο προηγούμενο», σημείωσε και πρόσθεσε:

Ήταν σχιζοφρένεια αυτό που συνέβαινε συχνά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Οι ίδιοι άνθρωποι που έλεγαν “μόνον εσείς μπορείτε να χειριστείτε τα θέματα της φοροδιαφυγής, των πελατειακών σχέσεων και της διαφθοράς γιατί δεν εμπιστευόμαστε την παλιά πολιτική ελίτ” ήταν οι ίδιοι που έλεγαν ότι “αν τα χειριστείτε εσείς, οι φίλοι μας στην Ισπανία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία θα αναστατωθούν ιδιαιτέρως διότι θα φαίνεται σαν να υποστηρίζουμε την αντιπολίτευση στις χώρες τους ”

Δικαιολογώντας επίσης την απόφαση της κυβέρνησης να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές και να μην οδηγήσει την διαπραγμάτευση στα βράχια, ο τέως υπουργός Οικονομικών είπε:

Η συμφωνία έπρεπε να επιτευχθεί γιατί δεν είχαμε επιλογή. Διαπραγματευόμασταν με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα.

Όσον αφορά στο δημοψήφισμα και στους χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα, οι οποίοι οδήγησαν και στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε:

Υπάρχει πάντα κάτι το χειριστικό σε ένα δημοψήφισμα, γιατί είναι μία απλή ερώτηση του τύπου “ναι” ή “όχι” και μπορούν πολλοί να ψηφίσουν το ίδιο αλλά για διαφορετικούς λόγους. Οι άνθρωποι που ψήφισαν “όχι” το έπραξαν για διάφορες αιτίες – από το να εκφράσουν τη γνώμη τους για μία κακή συμφωνία έως λόγω του ότι ένιωσαν εξαπατημένοι. Ορισμένοι ήθελαν να βγούμε από το ευρώ, αλλά όχι η πλειοψηφία. Ο ψηφοφόρος του “όχι” δεν έχει μία και μόνη ταυτότητα.

newpost.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...