19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Τσόμσκι για Τραμπ: «Ο Λευκός Οίκος βρίσκεται στα χέρια ενός ανισόρροπου μεγαλομανή»

Ημερομηνία:

Οπαγκοσμίου φήμης διανοητής και συγγραφέας Νόαμ Τσόμσκι χαρακτήρισε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ως έναν «ανισόρροπο μεγαλομανή» του οποίου η ηγεσία οδήγησε τις ΗΠΑ να βρεθούν «εξαιρετικά απροετοίμαστες» μπροστά στην πανδημία του κοροναϊού.

Ο Τσόμσκι ασκεί εκ νέου κριτική στον πρόεδρο Τραμπ σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ο Λευκός Οίκος», είπε ο Τσόμσκι, «βρίσκεται στα χέρια ενός ανισόρροπου μεγαλομανή που δεν ενδιαφέρεται παρά για τη δική του δύναμη και τις εκλογικές του προοπτικές». Ο Τραμπ «δεν νοιάζεται για το τι συμβαίνει στη χώρα, τον κόσμο», και εξακολουθεί να βασίζεται στην «κύρια εκλογική του πελατεία, που είναι ο μεγάλος πλούτος και οι ισχυρές εταιρείες».

Η κυβέρνηση δεν έχει «κανένα συντονισμένο σχέδιο» για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που σημαίνει ότι το έθνος θα δει «πολύ περισσότερους» θανάτους από τον Covid-19 πέρα από τους ήδη σχεδόν 100.000 επιβεβαιωμένους, πρόσθεσε.

Φτάσαμε στην τρέχουσα κατάσταση επειδή ο Τραμπ ξεκίνησε τη θητεία του διαλύοντας «ολόκληρο τον μηχανισμό πρόληψης πανδημίας», συμπεριλαμβανομένης της «ακύρωσης προγραμμάτων συνεργασίας με Κινέζους επιστήμονες για τον εντοπισμό πιθανών ιών», δήλωσε ο Τσόμσκι.

Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στην ελλιπή ανταπόκριση είναι ότι το έθνος «βρίσκεται στη μέγγενη του ελέγχου από ιδιώτες». Ένα παράδειγμα είναι η έλλειψη ενός εθνικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. «Είναι το απόλυτο νεοφιλελεύθερο σύστημα, στην πραγματικότητα», είπε.

Ενώ ο Τσόμσκι προέβλεψε ότι η ανάκαμψη από την πανδημία θα έρθει τελικά «με σοβαρό κόστος», σημείωσε ότι δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για την κλιματική κρίση. «Δεν πρόκειται να υπάρξει ανάκαμψη από το λιώσιμο των πάγων στους πόλους και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας», προειδοποίησε.

Τα νέα σχόλια του Τσόμσκι στο Γαλλικό ακολουθούν παρόμοιες οργισμένες τοποθετήσεις του κατά της κυβέρνησης Τραμπ.

Σε συνέντευξή του νωρίτερα αυτό το μήνα στον Guardian, ο Τσόμσκι ρωτήθηκε αν ο Τραμπ ήταν «υπόλογος για θανάτους Αμερικανών».

«Ναι», απάντησε, «αλλά είναι πολύ χειρότερο από αυτό, γιατί το ίδιο ισχύει και διεθνώς. Για να καλύψει τις εγκληματικές του επιθέσεις εναντίον του αμερικανικού λαού, που συνεχίζονται όλο αυτό το διάστημα, προσπαθεί εναγωνίως να βρει αποδιοπομπαίο τράγο».

Ο Τσόμσκι επίσης πρόσφατα στόχευσε στις πολιτικές του Τραμπ που επιδεινώνουν την κλιματική κρίση, λέγοντας στον National Observer του Καναδά τον περασμένο μήνα ότι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ «θέλει να καταστρέψει τις προοπτικές για το σύνολο της οργανωμένης ανθρώπινης ζωής. Και για το εγγύς μέλλον. Αυτό επιδιώκει όταν μεγιστοποιεί τη χρήση ορυκτών καυσίμων, όταν καταργεί κανονισμούς που θα μπορούσαν να μειώσουν ή να περιορίσουν αυτόν τον κίνδυνο».

Αλλά όσο κακός και να είναι ο Τραμπ, ο Τσόμσκι σημείωσε ότι τα θεμέλια τέθηκαν πολύ πριν αυτός μπει στο Γραφείο Οβάλ. Σε συνέντευξη τον Απρίλιο με το Democracy Now!, Ο Τσόμσκι είπε:

«Ο Τραμπ παίρνει ένα αποτυχημένο, θανατηφόρο σύστημα και το μετατρέπει σε τερατούργημα, αλλά οι ρίζες μπήκαν πριν αυτόν. Απλώς σκεφτείτε τον λόγο για τον οποίο η πανδημία εμφανίστηκε αρχικά. Οι εταιρείες φαρμάκων ακολουθούν την καπιταλιστική λογική. Δεν θέλουν να κάνουν τίποτα. Είσαι παγιδευμένος σε μέγγενη. Στη συνέχεια έρχεται μαζί με τον Τραμπ και το κάνει ασύγκριτα χειρότερο. Αλλά οι ρίζες της κρίσης είναι πριν από τον Τραμπ.

» Το ίδιο με το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν τα βασικά γεγονότα. Είναι ένα διεθνές σκάνδαλο: δύο φορές το κόστος σε σχέση με τις συγκρίσιμες χώρες και μερικά από τα χειρότερα αποτελέσματα. Το κόστος εκτιμήθηκε πρόσφατα από μια μελέτη στο The Lancet, ένα από τα κορυφαία ιατρικά περιοδικά στον κόσμο. Η εκτίμηση είναι ότι το ετήσιο κόστος για τους Αμερικανούς, είναι περίπου μισό τρισεκατομμύριο δολάρια ενώ χάνονται 68.000 ζωές. Δεν είναι μικρό».

"google ad"

Ο Τσόμσκι πρότεινε να αντληθούν διδάγματα από την κρίση του κοροναϊού. «Ένα μάθημα είναι ότι είναι ότι πρόκειται για άλλη μία κολοσσιαία αποτυχία της νεοφιλελεύθερης εκδοχής του καπιταλισμού. Τεράστια αποτυχία», ο Τσόμσκι είπε στην Efe τον περασμένο μήνα. «Αν δεν πάρουμε αυτό το μάθημα», είπε, «θα επαναληφθεί χειρότερα την επόμενη φορά».

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H Amazon επενδύει 150 δισ. δολάρια σε υποδομές ΑΙ

Σχεδόν 150 δισ. δολάρια σχεδιάζει να δαπανήσει η Amazon τα επόμενα...

Χαμηλή αγοραστική δύναμη, φθηνή εργασία και ακρίβεια – Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

Κακά μαντάτα για τα ελληνικά νοικοκυριά κομίζουν οι δείκτες...