20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Τώρα αρχίζουν οι συνέπειες

Ημερομηνία:

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Η τρισυπόστατη κρίση που βιώνει η χώρα – στη δημόσια υγεία, στην οικονομία και στα εθνικά θέματα – δεν ήταν ποτέ απλή υπόθεση. Η διαχείρισή της αποτελεί έναν Γολγοθά και η επικοινωνιακή φανφάρα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εργαλείο διαχείρισης. Αυτό γίνεται όλο και πιο φανερό σε όλες τις εκφάνσεις της κρίσης, καθώς η κυβέρνηση – παρά την τερατώδη μιντιακή στήριξη – αφήνει καθημερινά να φανούν όλες οι πολιτικές και διαχειριστικές αδυναμίες του «επιτελικού κράτους» της.

Στο ζήτημα της πανδημίας τα λάθη είναι πολλά και αλλεπάλληλα, όπως θα δείτε στα σημερινά ρεπορτάζ του «Ποντικιού», σε βαθμό που να δημιουργείται το ερώτημα αν έχουμε να κάνουμε με πλήρη ανικανότητα. Είναι, π.χ., εκπληκτική η ελαφρότητα με την οποία υπουργός και υφυπουργός Υγείας «διανέμουν» εμβόλια προσδιορίζοντας ημερομηνίες και… προτεραιότητες. Ήταν αυτονόητο ότι η Κομισιόν θα τους διέψευδε εν ριπή οφθαλμού λέγοντας την αλήθεια: ότι τίποτε ακόμη δεν είναι βέβαιο. Ποιον θεωρούσαν ότι δούλευαν;

Είναι ακόμη εκπληκτικό το ότι η κυβέρνηση, τόσους μήνες μετά την εκδήλωση της πανδημίας, δεν είχε σχεδιάσει το άνοιγμα των σχολείων το φθινόπωρο και ακόμη και τώρα, λιγότερες από είκοσι μέρες πριν από την εκκίνηση, έχει αφήσει ανοιχτές ένα σωρό εκκρεμότητες. Ας θυμάται ότι στο εκπαιδευτικό μέρος της κρίσης δεν έχει ούτε το ελάχιστο περιθώριο αποτυχίας. Ίσως εκεί να πληρώσει το μεγαλύτερο πολιτικό κόστος.

Στο σκέλος των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας η δουλειά της ήταν εξαρχής δύσκολη, αφού είχε ήδη αποτύχει πριν από τον κορωνοϊό να διατηρήσει στην τροχιά ανάπτυξης τη χώρα, η οποία πέρασε ήδη από το τέλος του 2019 σε αρνητικό έδαφος. Πάνω σε αυτό το έδαφος θα πατήσουν μια τεράστια ύφεση, η εκτίναξη της ανεργίας σχεδόν στο 20% και πολλές χιλιάδες λουκέτα μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στα ελληνοτουρκικά ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού δήλωσε για το «Oruc Reis» κόντρα στο σύνολο της κυβερνητικής ρητορικής: «Έχει κάνει έρευνες, να μην κοροϊδευόμαστε. (…) Μαρκάρει την περιοχή του. Από ‘κει και πέρα δεν υπάρχει ολίγον έγκυος. Εφόσον έχει μπει και έχει κάνει και έρευνες έστω και μισής ώρας, έχει κάνει την έμπρακτη αμφισβήτηση». Αργότερα επιχείρησε να ανασκευάσει, αλλά η ζημιά είχε γίνει. Τώρα ο καθένας αναρωτιέται τι ακριβώς είναι αλήθεια και τι όχι απ’ όσα λέει η κυβέρνηση σ’ ένα κορυφαίο εθνικό θέμα.

Επί έναν χρόνο η κυβέρνηση, αντί να δουλεύει, κοιταζόταν στον καθρέφτη και αυτοθαυμαζόταν ως η καλύτερη όλων. Κι όσο τη λιβάνιζαν τα ΜΜΕ, τόσο περισσότερο το πίστευε. Τώρα θα αρχίσει να βιώνει τις συνέπειες…

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...