17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Τώρα, μέσα οι βάσεις του θανάτου;: Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλούσε τους άρχοντες των Χανίων για τις επαφές με τις Βάσεις που πληγώνουν την “περηφάνια των Κρητικών”

Ημερομηνία:

Verba volant, scripta manent. Τα λόγια τα παίρνει ο αέρας όμως τα γραπτά μένουν. Έτσι ήταν την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, έτσι και σήμερα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που μέσα σε λίγα χρόνια κατόρθωσε από το 3% να γίνει ο κύριος εκφραστής της αγανάκτησης ενός λαού που υπέφερε υπό τη μπότα δυσβάστακτων μέτρων λιτότητας για να μετατραπεί μετά και όταν ανέλαβε την κυβέρνηση, σε χρόνο μόλις λίγων μηνών, σε αυτό το οποίο ήρθε για να αντιπαλέψει. Ασπάστηκε τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζει (με ανθρώπινο πρόσωπο) και σε πολλά σημεία κατόρθωσε “μεταρρυθμίσεις” που καμία κυβέρνηση κεντροδεξιού ή δεξιού κόμματος δε θα μπορούσε να εφαρμόσει. Έτσι και στο ζήτημα των βάσεων. Σήμερα, ο πρωθυπουργός της χώρας ετοιμάζεται να συμφωνήσει σε 5ετή ανανέωση της Σύμβασης για τις Βάσεις προχωρόντας σε παραχώρηση νέων προνομίων προς τις δυνάμεις των ΗΠΑ και επιτρέποντας την περαιτέρω γιγάντωση των εγκαταστάσεων των ΗΠΑ στα Χανιά. Όμως, πριν λίγα χρόνια, οι θέσεις που εξέφραζε το κόμμα του ήταν πολύ διαφορετικές.

Το 2011 και με αφορμή τη δημοσίευση μέρος των αρχείων Wikileaks σχετικά με τη μυστική διπλωματία που αφορούν την αμερικάνικη βάση της Σούδας και το ρόλο των τοπικών παραγόντων στα Χανιά, ιδιαίτερα του τότε νομάρχη Χανίων κ. Αρχοντάκη, στην εξομάλυνση και προσέγγιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων η Ν.Ε. Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ σημείωνε σκωπτικά ότι “οι μέρες Πιουριφόι ξαναζούν” και αναρωτιόταν για τη στάση πολιτικών αρχών και εκπροσώπων φορέων, “τι σχέση έχει η στάση αυτή με την περηφάνια των κρητικών και την παράδοσή τους;”, για να καταλήξουν ότι “oι ξένες βάσεις πρέπει να φύγουν γιατί καταστρέφουν την κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας. Γιατί προσβάλλουν την εθνική μας ανεξαρτησία, στρέφονται κατά της ειρήνης στην περιοχή και κατά της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών της.”

Έλεγαν πιο αναλυτικά στην ανακοίνωσή τους:

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η μεν κυβέρνηση έδινε γη και ύδωρ αφού όπως οι ίδιοι οι αμερικανοί παράγοντες σημείωναν απολάμβαναν «διευκολύνσεις χωρίς κανένα περιορισμό» ο δε κ. Αρχοντάκης τους πίεζε για να έρχονται περισσότερα αεροπλανοφόρα στη Σούδα όχι τόσο για οικονομικούς όσο για πολιτικούς λόγους αφού η πλειοψηφία των Χανιωτών κατά την εκτίμησή του τρέφει φιλικά αισθήματα απέναντι στους αμερικανονατοϊκούς και μόνο μια μικρή μειοψηφία κομμουνιστών είναι αντίθετοι.

Ποια μεγαλύτερη δουλικότητα μπορεί να δείξει κανείς; Οι μέρες Πιουριφόϊ ξαναζούν. Τι σχέση έχει η στάση αυτή με την περηφάνια των κρητικών και την παράδοσή τους;

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρη.

Οι ξένες βάσεις πρέπει να φύγουν γιατί καταστρέφουν την κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας. Γιατί προσβάλλουν την εθνική μας ανεξαρτησία, στρέφονται κατά της ειρήνης στην περιοχή και κατά της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών της.

Σήμερα που όλο και περισσότεροι πολίτες στις πλατείες και αλλού διεκδικούν την δυνατότητα να ζουν αξιοπρεπώς και απαιτούν την απεμπλοκή από το μνημόνιο και την επικυριαρχία της τρόϊκας, μαζί μ’ αυτό, χρειάζεται να διεκδικήσουμε το κλείσιμο της Βάσης της Σούδας γιατί πρόκειται για ένα κοινό αγώνα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...