23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Τ. Βάμβουκας: “Πρόκληση για τον Δήμο Χανίων & τη Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. η δημιουργία επιχειρησιακού σχεδίου εφαρμογής, με άμεση προτεραιότητα την επέκταση του Χ.Υ.Τ.Υ.”

Ημερομηνία:

Η διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων στη χώρα μας αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα, το οποίο απασχολεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού, της οποίας εκ του νόμου αποτελεί αρμοδιότητα. Την αρμοδιότητα αυτή θεωρώ ότι δεν πρέπει να την απεμπολήσουμε, καθώς έχουμε αποδείξει – ειδικά εδώ στα Χανιά – ότι μέσα από συνεργασίες και συνέργειες των Δήμων, μπορούμε να δώσουμε οριστική λύση στο πρόβλημα”. Στην τοποθέτηση αυτή προχώρησε ο Δήμαρχος Χανίων και Πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. Ο.Τ.Α., Τάσος Βάμβουκας, σήμερα, Παρασκευή 26/8/2016, στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα: «Εκπαίδευση Δήμων Περιφέρειας Κρήτης σε θέματα Ανακύκλωσης», που διοργανώθηκε στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) και το Δίκτυο ΦΟ.Δ.Σ.Α.

Ο Δήμαρχος Χανίων μεταξύ άλλων στάθηκε στην ανάγκη να προσαρμοστούμε ως χώρα στα ευρωπαϊκά πρότυπα διαχείρισης και να καλύψουμε τις απαιτήσεις στο μεγάλο αυτό θέμα, καθώς και στην ανάγκη να υπάρξει προσπάθεια αλλαγής της νοοτροπίας των πολιτών. “Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την ενημέρωση, που θα ξεκινάει από τη νηπιακή ηλικία, ώστε στο τεράστιας σημασίας ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, οι πολίτες να είναι κοινωνοί άρα και σύμμαχοι”, τόνισε ο κ. Βάμβουκας.

Μπορεί να θυμηθεί κανείς την εποχή του Κουρουπητού και τις τραγικές καταστάσεις, που βίωσαν τα Χανιά, όμως μέσα από συνεννόηση, βούληση και αποφασιστικότητα δόθηκε λύση με τη δημιουργία του ΕΜΑΚ-ΧΥΤΥ, η λειτουργία του οποίου αναγνωρίζεται ως η βέλτιστη σε επίπεδο χώρας”, πρόσθεσε ο Δήμαρχος Χανίων, αναγνωρίζοντας ότι η συγκεκριμένη καλή πρακτική στη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. και “αποτελεί φωτεινό παράδειγμα από το οποίο μπορεί κανείς να αντλήσει τεχνογνωσία, εμπειρία και επιστημονική προσέγγιση σε αυτά τα ζητήματα”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ο κ. Βάμβουκας τόνισε ότι, μέσω της Π.Ε.Δ. Κρήτης, τέθηκε μετ΄ επιτάσεως στα αρμόδια Υπουργεία αλλά και στο συλλογικό όργανο, την Κ.Ε.Δ.Ε., η ομοθυμία όλων των Δημάρχων των Χανίων για αυτοτέλεια της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α., προκειμένου να συνεχιστεί να διατηρείται σε υψηλό επίπεδο η εικόνα της πόλης και του Νομού. “Άμεσα λοιπόν, πρέπει να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο, που διέπει τη λειτουργία των ΦΟ.Δ.Σ.Α., το οποίο διαχρονικά σύρεται για περισσότερο από 8 χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη τις καλές πρακτικές, την υφιστάμενη κατάσταση και τη βούληση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού”, επεσήμανε ο Δήμαρχος Χανίων.

Ο κ. Βάμβουκας χαρακτήρισε “πρόκληση” για τον Δήμο και τη Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. τη δημιουργία ενός επιχειρησιακού σχεδίου εφαρμογής, ώστε μέχρι το 2020 να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι υποδομές, που απαιτούνται -με άμεση προτεραιότητα την επέκταση του Χ.Υ.Τ.Υ., καθώς, όπως τόνισε, ο υφιστάμενος έχει κορεστεί – προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι, που έχουν τεθεί προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...