20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Τ. Δημουλάς από Χανιά: “Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση σε όφελος του λαού στο πλαίσιο της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης”

Ημερομηνία:

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πολιτική συγκέντρωση που διοργάνωσαν χθες οι Τομεακές Επιτροπές Πόλης και Υπαίθρου Χανίων του ΚΚΕ, με ομιλητή το μέλος του ΠΓ της ΚΕ Τηλέμαχο Δημούλα, στο Πάρκο Ειρήνης & Φιλίας των Λαών. Η ομιλία επικεντρώθηκε στην εκτίμηση των εξελίξεων του τελευταίου διαστήματος, με αποκορύφωμα τη ψήφιση των αντιλαϊκών μέτρων τις προηγούμενες μέρες, ως αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους συμμάχους της στην Ευρωζώνη και ΕΕ.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ο Τ. Δημουλάς : «Τα μέτρα που ψηφίστηκαν, φορτωμένα στην πλάτη του λαού, είναι η αρχή, γιατί η συμφωνία για τη δανειακή σύμβαση και οι όροι που θα τη συνοδεύουν, θα αποφασιστούν αργότερα και αφού γίνει η πρώτη αξιολόγηση.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν το ΚΚΕ, που έγκαιρα είχε προειδοποιήσει το λαό να μην έχει αυταπάτες για το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική του, για το χαρακτήρα της ΕΕ. Δεν συμβιβάζεται καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης και φιλολαϊκή πολιτική, όποιος και αν είναι στο τιμόνι της διακυβέρνησης.

Μπροστά στο δημοψήφισμα με συνέπεια το ΚΚΕ καλούσε το λαό να ακυρώσει την παγίδα του ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνοντας στην κάλπη το ψηφοδέλτιο που είχε το διπλό ΟΧΙ στην πρόταση συμφωνίας της κυβέρνησης και στην πρόταση της ΕΕ και το μεγάλο ΝΑΙ στην πάλη για αποδέσμευση, με το λαό στην εξουσία. Ούτε μια μέρα δεν πέρασε και φάνηκε η κοροϊδία των δυνάμεων υποστήριξης των δυο πλευρών του δημοψηφίσματος. Το ΟΧΙ και το ΝΑΙ ενώθηκαν σε μια εθνική ομοψυχία που έδινε εντολή στον Τσίπρα να μην γυρίσει πίσω αν δεν φέρει συμφωνία.

Οι εξελίξεις επίσης επιβεβαιώνουν ότι το προηγούμενο διάστημα, στην αναζήτηση των δρόμων καπιταλιστικής ανάκαμψης και κερδοφορίας, δυνάμωσε στους κόλπους της αστικής τάξης, σε τμήματα του ελληνικού κεφαλαίου η θέση για εγκατάλειψη της Ευρωζώνης και της καθιέρωσης εθνικού νομίσματος. Θέση που υπάρχει και σε τμήματα του κεφαλαίου άλλων κρατών και εμφανίστηκε στο προσκήνιο τις προηγούμενες βδομάδες.

Το μεταβατικό πρόγραμμα δήθεν αριστερής ρήξης που επεξεργάζονται διάφορες δυνάμεις (αριστερή πλατφόρμα, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κλπ), κάνοντας μάλιστα κριτική στο ΚΚΕ ότι δεν στρατεύεται μαζί τους. Στην πραγματικότητα δεν δίνει λύση στο ποιος θα κάνει κουμάντο, αφού σε μια καπιταλιστική Ελλάδα με εθνικό νόμισμα τα κλειδιά της οικονομίας θα βρίσκονται πάλι στα χέρια των μονοπωλιακών ομίλων.

Η συνέχεια της προσπάθειας παραπλάνησης του λαού το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί, κρύβοντας ότι στην πραγματικότητα επιβεβαιώνεται η θέση του ΚΚΕ και ότι είναι η μόνη ρεαλιστική και επίκαιρη. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση σε όφελος του λαού στο πλαίσιο της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.

Για να υπάρξει πραγματική φιλολαϊκή διέξοδος για το λαό, πρέπει να αλλάξει ο δρόμος ανάπτυξης, να αλλάξει η οργάνωση της παραγωγής, να γίνει σοσιαλιστική, να διαγραφεί το χρέος μονομερώς και κοινωνικοποιηθούν τα μονοπώλια. Αυτό προβάλλει η πολιτική πρόταση, το Πρόγραμμα του ΚΚΕ. Μια τέτοια εξέλιξη δε θα έρθει μέσα από την εναλλαγή αστικών κυβερνήσεων. Προϋποθέτει ένα μεγάλο ισχυρό εργατικό – λαϊκό κίνημα, μια συμμαχία ανάμεσα στην εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, που θα μπορεί να επιβάλει τη θέλησή της.

Προϋποθέτει λαό οργανωμένο και αποφασισμένο για πραγματικές συγκρούσεις και ρήξεις.

Ο μόνος δρόμος για να μπορέσει ο λαός να αποκτήσει δύναμη και αυτοπεποίθηση, να πάρει την τύχη στα χέρια του, είναι να δώσει από σήμερα μικρές και μεγάλες μάχες οργανωμένος μέσα στα συνδικάτα, στα σωματεία, στους συλλόγους, τις Λαϊκές Επιτροπές.»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...