20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Τ. Κορωνάκης: Αυτή η κυβέρνηση δεν θα φέρει νέο μνημόνιο, δεν θα υπογράψει νέο δάνειο

Ημερομηνία:

“Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη ότι ο πρωθυπουργός τη συμφωνία που υπογράψει θα είναι μια συμφωνία εντός των ορίων του κόμματος που θα περνάει από την κοινοβουλευτική ομάδα και το κόμμα. Αυτή η συμφωνία δεν θα είναι μνημόνιο”, είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο MEGA ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Σημεία συνέντευξης Τάσου Κορωνάκη: 

Είμαστε σε μια κρίσιμη φάση, έχουμε μπει στην τελική ευθεία και η επικοινωνιακή διαχείριση της διαπραγμάτευσης δημιουργεί αυτά τα σκαμπανεβάσματα. Πολλές φορές η επικοινωνιακή διαχείριση απέχει από την πραγματικότητα στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Νομίζω, ότι παρουσιάζεται ως μια πολύ σημαντική εξέλιξη η χθεσινή δήλωση του ΔΝΤ. Αυτό που είπε δεν είναι όμως, ότι αποχωρεί από τις διαπραγματεύσεις, αλλά παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Είπε όμως, ότι οι τεχνικές διαπραγματεύσεις αυτή την περίοδο έχουν σταματήσει, γιατί είναι σε εξέλιξη η πολιτική διαπραγμάτευση και όταν χρειαστεί θα επανέλθει. Αυτό λέει η ανακοίνωση. Το ζήτημα είναι, ότι βάζει θέματα τα οποία αποτελούν από την πρώτη στιγμή κόκκινες γραμμές για την κυβέρνηση και – νομίζω – για όλους. Βάζει το θέμα του ασφαλιστικού. Και εδώ πρέπει να δούμε, η Ελλάδα είναι μια χώρα πλούσιων συνταξιούχων; Όταν τέσσερις στους δέκα παίρνουν σύνταξη κάτω από το όριο της φτώχειας;

Υπάρχει ένα ζήτημα πολυγλωσσίας μεταξύ των δανειστών και εμφανίζονται πια και οι δικές τους αντιθέσεις. Το πρόβλημα του ΔΝΤ επί της ουσίας είναι, ότι μετά από πέντε χρόνια θυμήθηκε, ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Και κάποια στιγμή πρέπει κάποιος ν’ απαντήσει, γιατί μπήκε το ΔΝΤ στην Ευρώπη και σε μια χώρα μ’ ένα χρέος που δεν είναι βιώσιμο, κάτι που είναι πέρα και έξω από το καταστατικό του. Το ουσιαστικό ζήτημα είναι, ότι πάνω στο τραπέζι βρίσκεται το συγκεκριμένο θέμα. Η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει με τη θηλιά του χρέους.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=I8xmVA2rc2c”]

Ο χρόνος δεν τελειώνει στις 18 Ιουνίου. Τότε υπάρχει η συνεδρίαση του Eurogroup και θέλουμε εκεί να βγει μια συμφωνία, που δεν θα είναι μόνο για την επόμενη δόση, αλλά για τα επόμενα χρόνια. Από τη μία υπάρχουν δηλώσεις που λένε, ότι είναι πολύ δύσκολο να καταλήξουμε σε συμφωνία και από την άλλη υπάρχουν πάρα πολλές δηλώσεις που λένε, ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά στη συμφωνία.

Η συμφωνία για να υπάρξει πρέπει να αποδέχεται, ότι στην Ελλάδα για πέντε χρόνια εφαρμόστηκαν μνημόνια και υπάρχει μια κυβέρνηση που έχει βγει με εντολή να μείνει η χώρα εντός της ευρωζώνης, αλλά να αμφισβητήσει τη λιτότητα. Πρέπει να κάνει βήματα και η άλλη πλευρά, δεν γίνεται όλα τα βήματα να γίνουν από τη δική μας πλευρά. Δεν γίνεται να αποδεχτούμε προτάσεις που λένε να καταργηθεί το ΕΚΑΣ και να αυξηθεί στο 23% ο ΦΠΑ για τη ΔΕΗ. Εμείς έχουμε καταθέσει πάρα πολλές προτάσεις και έχουμε δείξει όλη τη διαλλακτικότητα. Αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να προδώσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Αυτό δεν θα το κάνουμε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περιγράψει τα όριά του μέσα από τις συλλογικές του αποφάσεις. Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής είναι γνωστή και αναπαράγεται καθημερινά. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη, ότι η συμφωνία που ο πρωθυπουργός θα υπογράψει, θα είναι εντός των ορίων του κόμματος και θα εγκριθεί τόσο από την Κεντρική Επιτροπή, όσο και την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αυτή η συμφωνία δεν θα είναι μνημόνιο. Αυτή η κυβέρνηση δεν θα φέρει νέο μνημόνιο, δεν θα υπογράψει νέο δάνειο.Όποια συμφωνία μπορεί να υπογραφεί από την κυβέρνηση περνάει από το κόμμα και την κοινοβουλευτική ομάδα.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=L3XfMevaboM”]

Το ζήτημα είναι ποιος εκπροσωπεί ποιον. Η ΝΔ με τον κ. Καραγκούνης σήμερα εδώ εκπροσωπεί αυτούς που τόσα χρόνια δεν πλήρωναν και εξανίσταται. Λογικό.

Την πρόταση των δανειστών η ΝΔ τη δέχεται; Γιατί επί τέσσερις μήνες λένε υπογράψτε αμέσως; Τι ζητάνε να υπογράψουμε; Ζητάνε να υπογράψουμε μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Ζητάνε να μην επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις και να μην αυξηθεί ο κατώτατος μισθός. Ζητάνε να πουλήσουμε τη ΔΕΗ, όπως είπε η κ. Σπυράκη στην Ευρωβουλή.

Τα ψέματα έχουν τελειώσει, ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει, ότι για πρώτη φορά αυτή η κυβέρνηση παλεύει προς όφελός του. Γι’ αυτό και στηρίζει.

Η συμφωνία θα δώσει χώρο και χρόνο στην κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Ξέρω, ότι ενοχλεί πάρα πολύ την αντιπολίτευση που η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της, αλλά δεν πειράζει.

"google ad"

Το ζήτημα της ρευστότητας είναι αποτέλεσμα της οικονομικής ασφυξίας, στην οποία υποβάλλεται η χώρα, ως βασανιστήριο, για να υποταχθεί.

left.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...