15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Τ. Κορωνάκης: Ώρα να αναλάβουν τη διαπραγμάτευση, Αριστερά και κοινωνία!

Ημερομηνία:

«Δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για συμφωνία οι προτάσεις, τις οποίες εμφάνισαν στις Βρυξέλλες οι θεσμοί» τόνισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης, μιλώντας στο «Κόκκινο» και τον Κώστα Αρβανίτη, στον απόηχο της συνάντησης Τσίπρα – Γιούνκερ.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι οι δανειστές παραβιάζουν, ανοιχτά πλέον, τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και υπενθύμισε τη σταθερή θέση της ελληνικής πλευράς: «Εμείς θα σεβόμαστε τους κανόνες της Ευρωζώνης, ακόμη κι αν διαφωνούμε με αυτούς κι εσείς θα σέβεστε τη λαϊκή εντολή στην Ελλάδα».

Ο κ. Κορωνάκης σημείωσε ότι οι προτάσεις, τις οποίες κατέθεσε η κυβέρνηση στο κείμενο των 47 σελίδων, εμπεριέχουν και τις παραχωρήσεις που έκανε η ελληνική πλευρά. Και πρόσθεσε:

«Οι παραχωρήσεις μας, όμως, δεν μπορεί να βγουν εκτός των ορίων της λαϊκής εντολής που λάβαμε. Επιπλέον, λαμβάνουν υπόψη όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια».

Στο σημείο αυτό ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ είπε, χαρακτηριστικά, ότι ο κ. Γιούνκερ θα πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσει  εάν κατά τη γνώμη του υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, όπως κι ο ίδιος έχει παραδεχθεί. Κι αν δέχεται – ακόμη ότι υπάρχει, να πει καθαρά ποιες πολιτικές οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση και να εξηγήσει πώς και γιατί διατυπώνει θέσεις, οι οποίες τη διαιωνίζουν.

«Αυτή η κυβέρνηση έχει όρια», τόνισε ο κ. Κορωνάκης και πρόσθεσε: «Εάν κάποιοι πιστεύουν ότι με τέτοιες προτάσεις θα την κάνουν να υποχωρήσει, είναι γελασμένοι. Το μήνυμα της ελληνικής πλευράς είναι σαφές: Δεν εκβιάζουμε κανέναν, αλλά ούτε εκβιαζόμαστε. Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε πολιτικές συνέχισης της σκληρής λιτότητας».

Μιλώντας για τη συνέχεια της διαπραγμάτευσης, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι τώρα «πίεση δεν ασκείται μόνο στην ελληνική πλευρά, αλλά προς όλους».

Ερωτηθείς εάν εξαντλήθηκαν τα περιθώρια κυβερνητικών παραχωρήσεων,  έπειτα και από τα όσα αξίωσαν οι δανειστές στις Βρυξέλλες, ο κ. Κορωνάκης είπε: «Η πρότασή μας δεν είναι τελεσίγραφο, αλλά είναι πολύ κοντά στα όριά μας. Μόνο οριακές αλλαγές μπορούν να γίνουν, πλέον, στις θέσεις μας».

Ο κ. Κορωνάκης  πρόσθεσε ότι η Ελλάδα και η ελληνική κοινωνία «δεν είναι πια πειραματόζωο του νεοφιλελευθερισμού».

left.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ