20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Υλοποίηση έργου ENERMED από την Περιφέρεια Κρήτης: “Εφαρμογές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε Μεσογειακές Περιοχές”

Ημερομηνία:

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ενεργειακό της Κέντρο υλοποιούν το έργο «Εφαρμογές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε Μεσογειακές Περιοχές – ENERMED» στο πλαίσιο του Προγράμματος Interreg MED Programme. Πρόκειται για ένα έργο στο οποίο συμμετέχουν έντεκα (11) εταίροι από 6 χώρες του Μεσογειακού χώρου και συγκεκριμένα από την Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Κροατία, Σλοβενία και την Ισπανία με κοινό στόχο τη βελτίωση και τον συντονισμό των περιφερειακών πολιτικών για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην περιοχή της Μεσογείου.
Το έργο ξεκίνησε επίσημα τον Ιούλιο του 2010 και διαρκεί έως τον Ιούνιο του 2013. Στόχος του είναι η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε συνδυασμό με την ισχυρή στήριξη της Περιφερειακής Καινοτομίας και της Ανταγωνιστικότητας. Στα πλαίσια αυτά θα προωθήσει μέτρα και εργαλεία για τον συντονισμό των Περιφερειακών Πολιτικών για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), με την εκπόνηση κοινού Σχεδίου Στρατηγικής ΑΠΕ για τις Μεσογειακές Περιφέρειες. Το έργο επιδιώκει, επίσης, νέες επενδύσεις στις διάφορες τεχνολογίες ΑΠΕ, δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, ανάλυση της καταλληλότητας των διαφόρων τεχνολογιών ΑΠΕ με αξιοποίηση και προσαρμογή νέων τεχνολογιών στις τοπικές και περιφερειακές συνθήκες, ενοποίηση των μεθοδολογιών ανάπτυξης των ΑΠΕ, προσδιορισμό και διάδοση των καλών πρακτικών, προώθηση της συνεργασίας των πολιτικών εκπροσώπων των συμμετεχουσών περιφερειών για τις ΑΠΕ, δημιουργία Μεσογειακού Παρατηρητηρίου ανάπτυξης των ΑΠΕ και εξασφάλιση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.
Εκτός της συγκριτικής αξιολόγησης των πολιτικών, των προγραμμάτων, των καλών πρακτικών και των εμποδίων σε κάθε συμμετέχουσα Μεσογειακή Περιφέρεια, θα αναπτυχτούν κοινές βάσεις δεδομένων, πιλοτικά έργα και δραστηριότητες σχετιζόμενα με τις ΑΠΕ σε κάθε Περιφέρεια καθώς και κοινές μεθοδολογίες προκαταρτικής εκτίμησης επενδύσεων και προγραμμάτων. Τέλος, θα επιδιωχτεί η δημιουργία ανάλογου σχήματος για τη συνέχιση και επέκταση της συνεργασίας και μετά τη λήξη του προγράμματος.
Το έργο έχει πολιτική και αναπτυξιακή διάσταση διότι:
– Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελούν συγκριτικό αναπτυξιακό πλεονέκτημα των Μεσογειακών Περιφερειών, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί και για την υπέρβαση της παρούσας κρίσης αλλά και για τη μελλοντική τους ανάπτυξη.
– Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελούν «σημείο σύγκλισης» των Μεσογειακών πολιτικών και εντάσσονται στο κέντρο της συζήτησης για τη δημιουργία «Μακροπεριφερειών» στην Ευρώπη και ειδικότερα στον Μεσογειακό χώρο.
– Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα συμβάλλουν στην ηλεκτρική δικτύωση και τα Ευρωπαϊκά ενεργειακά δίκτυα των Ευρωπαϊκών και Μη Ευρωπαϊκών Περιφερειών της Μεσογειακής λεκάνης προάγοντας τη συνεργασία και την ανάπτυξη.
– Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, λόγω της αφθονίας του δυναμικού τους στον Μεσογειακό χώρο, αποτελούν στρατηγική και αποφασιστική συμβολή των Μεσογειακών Περιφερειών στην υλοποίηση μιας βιώσιμης Ευρωπαϊκής πολιτικής για την Ενέργεια και το Κλίμα.
Η Κρήτη αποτελεί προνομιακό πεδίο υλοποίησης και ενδιαφέροντος για επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι οποίες, εφαρμοζόμενες με περιβαλλοντικά κριτήρια, μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.
Επίσης, στην Κρήτη έχουν ήδη υλοποιηθεί πολλές από τις παραπάνω δραστηριότητες του προγράμματος ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη, με τη συνεργασία του Ενεργειακού Κέντρου Περιφέρειας Κρήτης, του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και του Ινστιτούτου Τεχνολογικής Στερεών Καυσίμων (ΙΤΕΣΚ), η δημιουργία ηλεκτρονικού εγχειριδίου / εργαλείου για τον προκαταρκτικό περιφερειακό ενεργειακό σχεδιασμό και την προκαταρκτική εκτίμηση επενδύσεων τεχνολογιών ΑΠΕ για χρήση του από τις Δημοτικές και Περιφερειακές αρχές και Υπηρεσίες. Το εργαλείο έχει ήδη εφαρμοστεί πιλοτικά και θα αποσταλεί σύντομα σε όλες τις ενδιαφερόμενες υπηρεσίες.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ