16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Υπερκατανάλωση αντιβιοτικών: “Αυτοκτονούμε και το πληρώνουμε κι από πάνω”

Ημερομηνία:

Για πλήρη αδιαφορία της κυβέρνησης, παρά τις αναφορές βάσει των οποίων η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση, μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών, στην κατανάλωση και αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, κάνει λόγο η Δράση.

Σε ανακοίνωσή της με τίτλο «Υπερκατανάλωση αντιβιοτικών: Αυτοκτονούμε και το πληρώνουμε κι από πάνω», η Δράση στέκεται στο γεγονός ότι όλη η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί πως η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών οδηγεί στην μεγαλύτερη ανθεκτικότητα των μικροβίων, αφήνοντας έτσι ιατρούς και ασθενείς «άοπλους» απέναντι σε  επικίνδυνες έως και θανατηφόρες λοιμώξεις.

Η Δράση επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα επίσημων δημοσκοπήσεων στη χώρα δείχνουν ότι σταθερά τα τρία τελευταία χρόνια (2013 – 2014 – 2015) ένας στους δύο Έλληνες παίρνει αντιβιοτικά, κατά κανόνα χωρίς λόγο, ενώ το 2015 στις οικογένειες με παιδιά κάτω των 18 ετών, σε τρία από τα τέσσερα παιδιά (75%) χορηγήθηκε αντιβιοτικό.

Οι κυριότερες αιτίες για τις οποίες οι Έλληνες καταναλώνουν αντιβιοτικά, όπως παρατηρεί η Δράση, «είναι το συνάχι, ο βήχας και ο πονόλαιμος, δηλαδή ιώσεις, στις οποίες εξ ορισμού δεν είναι δραστικά τα αντιβιοτικά».

Επιπλέον, συμπληρώνεται στην ίδια ανακοίνωση, το 2013 και το 2014, το 25% όσων έλαβαν αντιβιοτικά ήταν χωρίς ιατρική συνταγή, είτε αγοράζοντάς τα από το φαρμακείο, είτε χρησιμοποιώντας αντιβιοτικά που είχαν στο σπίτι τους από προηγούμενη χρήση. Το 2015 το ποσοστό μειώθηκε στο 20% αλλά με αντίστοιχη αύξηση των συνταγογραφούμενων αντιβιοτικών όπως και της συνταγογράφησης εκ των υστέρων, δηλαδή αφού ο ασθενής πήρε το αντιβιοτικό από το φαρμακείο (αύξηση 50%), όπως παρατηρεί η Δράση, η οποία συμπληρώνει.

«Επίσης, ένας στους τρεις  Έλληνες (35%) δήλωσε ότι έχει σταθερά αντιβιοτικά στο σπίτι «για ώρα ανάγκης», ενώ ένας στους τέσσερις (25%) απ’ όσους πήραν αντιβιοτικά δήλωσε κάποια παρενέργεια όπως εξανθήματα και διάρροια. Αποτέλεσμα: από το 2009 η χώρα μας είναι σταθερά πρώτη σε υπερκατανάλωση αντιβιοτικών μεταξύ όλων των Ευρωπαϊκών χωρών».

Η Δράση επισημαίνει ότι σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης για προστασία από τη γρίπη και τον πνευμονιόκοκκο στους ενήλικες, που παρατηρείται επίσης στη χώρα μας, το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής «πολλαπλασιάζεται» και αποτελεί σοβαρή απειλή για το μέλλον της υγείας του γενικού πληθυσμού, αφού χωρίς εμβόλια καταργείται η πρόληψη των σοβαρών λοιμώξεων.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μιλάει ήδη για το τέλος των φαρμάκων αυτών, με την έννοια ότι δεν προβλέπεται στο ορατό μέλλον η κυκλοφορία πιο ισχυρών ακόμη αντιβιοτικών. Το θέμα είναι τι κάνει η υπεύθυνη Πολιτεία απέναντι σε αυτά τα δεδομένα, τα οποία είναι σε όλους γνωστά. Η απάντηση είναι «τίποτα απολύτως». Γι’ αυτό και πέρυσι θρηνήσαμε 197 νεκρούς από τη γρίπη, τους περισσότερους από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης. Διότι η γρίπη χρειάζεται εμβόλιο και όχι αντιβιοτικά» συμπληρώνει η Δράση.

Στέκεται επίσης στην ανάγκη πιστής εφαρμογής των νόμων (π.χ. κανένα αντιβιοτικό χωρίς τη συνταγή γιατρού) αλλά και σωστού σχεδιασμού (εκπαίδευση των ιατρών, που και οι ίδιοι πολλές φορές υπερσυνταγογραφούν στο πλαίσιο της «αμυντικής ιατρικής»), ενημέρωσης των πολιτών ιδιαίτερα στα σχολεία και γενικότερα σε χώρους συνάθροισης και διαφημιστικής εκστρατείας για τους θανατηφόρους κινδύνους από την αυθαίρετη χρήση των αντιβιοτικών. «Για να γίνουν αυτά χρειάζεται πρέπει όμως να υπάρχει και κυβέρνηση που να ενδιαφέρεται για τα πραγματικά προβλήματα των ανθρώπων», καταλήγει η Δράση.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...