14.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Υπερταμείο: Ο Μινώταυρος των Δανειστών

Ημερομηνία:

Του Νίκου Τζάρα *

Στο όνομα της εξυπηρέτησης του άδικου και επαχθούς Δημόσιου χρέους και της ανάπτυξης συντελείται στην χώρα μας η υφαρπαγή και ο έλεγχος από το ιδιωτικό κεφάλαιο βασικών περιουσιακών στοιχείων του κράτους, που συγκροτούν καθοριστικούς πυλώνες για τον έλεγχο της οικονομίας, της παραγωγικής συγκρότησης και του παραγωγικού μετασχηματισμού της χώρας,

Υπό το καθεστώς των ψηφισθένων μνημονιακών νόμων και δεσμεύσεων που εξακολουθούν να εφαρμόζονται, με την επιτήρηση των λεγόμενων θεσμών παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περί εξόδου από τα μνημόνια συνετeλέστηκαν τρεις θεμελιακές ανατροπές στο καθεστώς ιδιοκτησίας.

Πρώτον, οι τράπεζες παραχωρήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές σε ξένους επενδυτές και το δημόσιο, που τις είχε εξαγοράσει, έχασε ένα βασικό ρυθμιστικό εργαλείο της οικονομίας. Δεύτερον, η ιδιωτικοποίηση αυτή των τραπεζών διευκολύνει την υφαρπαγή της ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων πολιτών μέσω των «κόκκινων δανείων» και των εγγυήσεων που κατέχουν οι τράπεζες διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη με τις χιλιάδες πλειστηριασμούς .

Η τρίτη θεμελιακή ανατροπή στο καθεστώς ιδιοκτησίας αφορά στην υφαρπαγή της δημόσιας περιουσίας ώστε αυτή να εξυπηρετήσει το φερόμενο ως δημόσιο χρέος. Ένα χρέος που αυξάνει συνέχεια παρά την λεηλασία του δημόσιου και ιδιωτικού πλούτου και παρά το καθεστώς σκληρής λιτότητας που θα εφαρμόζεται μέχρι και το 2060 με την παραγωγή υπέρογκων πλεονασμάτων.

Η εκποίηση-υφαρπαγή της δημόσιας περιουσίας προωθείται σήμερα μέσω του Υπερταμείου το οποίο αποτελεί διάδοχο φορέα του ΤΑΙΠΕΔ που είχε αναλάβει τις εκποιήσεις δια των λεγόμενων αποκρατικοποιήσεων στρατηγικών τομέων της δημόσιας οικονομίας.

Έτσι, το νέο υπερ-ΤΑΙΠΕΔ, που ο χαρακτήρας του αποφασίστηκε από την παρούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης του τρίτου μνημονίου χωρίς να συζητηθεί δημόσια, ενεργοποιείται σ’ ένα πλιάτσικο του συνόλου της δημόσιας περιουσίας, έναντι πινακίου φακής και με κατά συρροήν παραβιάσεις της νομιμότητας.

Και τούτο γιατί όλη η εθνική περιουσία, ύψους 50 δις, μεταβιβάζεται στο νέο Ταμείο του οποίου τον έλεγχο έχουν κατά βάση οι «θεσμοί» μέσω του 5μελούς εποπτικού συμβουλίου, όπου τα δύο μέλη διορίζονται άμεσα από την Κομισιόν και τον ESM ενώ τα υπόλοιπα 3 θα είναι της αρεσκείας των «θεσμών».

Ο έλεγχος αυτός εξυπηρετεί πολλαπλούς στόχους : α. να αποπληρώνεται το δημόσιο χρέος που επιβλήθηκε παρανόμως στη χώρα μας, β. να επωφελείται το ξένο κεφάλαιο από τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού κράτους, γ. εν τέλει το σύνολο της ελληνικής οικονομίας – μετά και το έγκλημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών – να ελέγχεται από οικονομικές δυνάμεις που δεν υπόκεινται στον έλεγχο των ελληνικών κυβερνήσεων

Αυτή η υφαρπαγή : εκποίηση-εκμετάλλευση- ιδιοκτησία των περιουσιακών στοιχείων του κράτους δεσμεύει και καθιστά εξαιρετικά δυσοίωνο το μέλλον της χώρας και του ελληνικού λαού, ακόμα και σε περίπτωση κυβερνητικής αλλαγής που θα επιδιώξει ριζικές ανατροπές στα οικονομικά και κοινωνικά μνημονιακά δεδομένα.

Και τούτο διότι αφαιρούνται οι υλικές προϋποθέσεις για την εφαρμογή ενός προγράμματος παραγωγικού μετασχηματισμού και κοινωνικής ανασυγκρότησης, αφού στρατηγικοί τομείς της οικονομίας περνούν στα χέρια του ξένου ιδιωτικού κεφαλαίου ( λιμάνια,αεροδρόμια, συγκοινωνίες,ορυκτός πλούτο κ.α)

Παράγοντας σε μια διαδικασία παραγωγικού μετασχηματισμού είναι επίσης και το πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον της χώρας που και αυτό ιδιωτικοποιείται ακυρώνοντας έτσι κάθε προοπτική μετασχηματισμού και κοινωνικής ανασυγκρότησης προς το συμφέρον των λαϊκών τάξεων .

ΟΙ ΛΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΕΚΠΟΙΗΣΕΩΝ

Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι έχουν καταρτισθεί οι λίστες 10.119 ακινήτων που παραχωρούνται στο Υπερταμείο ενώ η λίστα των 70.000 ακινήτων (ιδιοκτησίας της πρώην Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου) που έχουν περάσει από το 2016 δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί! .

"google ad"

Από μια πρώτη διασταύρωση των κωδικών των ακινήτων που παραχωρούνται διαπιστώσαμε ότι από τα
Χανιά παραχωρούνται μεταξύ άλλων ακινήτων, τα Νεώρια,το παλιό αρχαιολογικό μουσείο,η κατοικία του Ελευθερίου Βενιζέλου στην Χαλέπα, ο Φιρκάς, η βίλα Κούνδουρου, η νησίδα της Σούδας οι τάφροι γύρω απ’ο τα ενετικά τείχη, το Ιτζεδίν , ο Ιταλικός Στρατώνας, οι παλιές δικαστικές φυλακές, το κέντρο ψυχικής υγείας, το νοσοκομείο και σειρά άλλων ακινήτων και μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Με πρωτοβουλία δεκάδων πολιτών της πόλης μας δημοσιοποιήσαμε τις απορίες και τις ανησυχίες μας δημόσια .

Τα μηνύματα και οι ενημερώσεις που είχαμε από ενεργούς πολίτες όλης της χώρας ήταν αποκαλυπτικά. Στις λίστες της ντροπής συμπεριλαμβανόταν ο Λευκός Πύργος,η Κνωσός,ιστορικά κτίρια και μνημεία από όλες τις πόλεις της Ελλάδας, Νοσοκομεία,Δικαστικά κτίρια, σχολεία μέχρι και , νεκροταφεία .

Ενας ατελείωτος κατάλογος που συγκροτεί τον ιστορικό ιστό της χώρας, τις μνήμες του λαού μας τον διαχρονικό και καθημερινό του πολιτισμό .

Πολίτες από κάθε μεριά της Ελλάδας μέσα από μια διαδικασία πληροφόρησης μέσω του διαδυκτίου ανακοινώνουν καθημερινά ότι συγκροτούν ομάδες αντίδρασης στην επιχειρούμενη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας ,των μνημείων , της μνήμης και της αξιοπρέπειας τους. Δημοτικά Συμβούλια παίρνουν αποφάσεις εναντίωσης στο ξεπούλημα, προσφυγές αρχίζουν να κατατίθενται στο Συμβούλιο Επικρατείας οι αρχαιολόγοι της χώρας προκήρυξαν και πραγματοποίησαν απεργία, Εφημερίδες όπως και η δική σας ασχολούνται με το ζήτημα αυτό.

Η κυβέρνηση δια του Χανιώτη Υπουργού Σταθάκη έκανε λόγο για απελπισμένους που διαδίδουν ψεύδη,Η Υπουργός πολιτισμού κατήγγειλε την προηγούμενη Υπουργό Πολιτισμού για αδράνεια, η γραμματέας του Υπουργείου Χανιώτισσα κ.Βλαζάκη μας δήλωσε ότι όσο η ίδια θα είναι στο Υπουργείο θα φροντίσει για την εξαίρεση των μνημείων από τις λίστες , ο τοπικός Σύριζα υπήρξε καθησυχαστικός, κυβερνητικοί κύκλοι κάνανε λόγο για λάθη που θα διορθωθούν και άλλοι προχώρησαν σε συμψηφισμούς με τα ανάλογα των προηγούμενων κυβερνήσεων .

Τα υπόλοιπα μνημονιακά κόμματα Ν.Δ και ΚΙΝΑΛ που ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο δήλωσαν την αντίθεση τους για τις υπερβολές των υπευθύνων και κατέθεσαν μάλιστα και σχετικές επερωτήσεις στην Βουλή.

‘Εχουμε μπροστά μας τα γνωστά επικοινωνιακά παιχνίδια των μνημονιακών δυνάμεων που επιχειρούν να κρατήσουν αποστάσεις από τα μνημονιακά πεπραγμένα τους και να δώσουν τον “μουτζούρη” ο ένας στον άλλον,

Τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις εξακολουθούν να υπάρχουν . Η λίστα των ερωτημάτων παραμένει ανοιχτή , όπως ανοιχτή παραμένει και η λίστα της υφαρπαγής της δημόσιας περιουσίας από τους δανειστές ..
Αλήθεια,

Πόσες χιλιάδες ακίνητα θα παραχωρηθούν ακόμα για την εξυπηρέτηση ενός μη βιώσιμου και επαχθούς χρέους που συνεχώς αυξάνεται παρά τις θυσίες του Ελληνικού λαού:

Γιατί δεν εξαιρέθηκαν από την αρχή από τις λίστες οι αρχαιολογικοί χώροι,τα ιστορικά μνημεία, τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς ;

Ο διαχρονικός σύμβουλος τόσο του υπουργείου Πολιτισμού όσο και του Υπερταμείου , η ιδιωτική εταιρεία PLANET, δεν γνώριζε και δεν γνωστοποίησε τι περιείχε η επίμαχη λίστα στον εργοδότη της :

Ποιες οι ευθύνες για τις επικαλούμενες αβλεψίες των υπηρεσιακών παραγόντων για την τροπή που πήραν τα πράγματα;

Με ποια διαδικασία και ποια ακίνητα θα εξαιρεθούν από την λίστα :

Τι θα γίνει με τα ακίνητα που ανήκουν στους Δήμους και δεν έχουν τακτοποιηθεί σαν Δημοτικκά ακίνητα ;

Τι θα γίνει με τα υπόλοιπα ακίνητα ;

Τι θα γίνει με τα ακίνητα των ιδιωτών που περιέρχονται στο δημόσιο μετά τις χιλιάδες αποποιήσεις κληρονομιών αλλά και εκείνα που θα εκπλειστηριαστούν για χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο

Ειδικώτερα για τα Χανιά. Ποιος θα εισπράττει το μίσθωμα για την επικείμενη παραχώρηση του στρατόπεδου Μαρκόπουλου ; Σε ποιον παραχώρησε το Ελληνικό Δημόσιο το στρατόπεδο ,στο δήμο Χανίων ή στο Υπερταμείο ;

Ποιο ρόλο έπαιξαν ο δήμαρχος και οι τοπικοί βουλευτές και λοιποί τοπικοί παράγοντες στην επικείμενη παραχώρηση του στρατοπέδου στο δήμο Χανίων , με μίσθωση, που λίγο ως πολύ εμφανίστηκε σαν δωρεά της κυβέρνησης προς στους Χανιώτες και μάλιστα “κατόπιν ενεργειών ” των κκ Πολάκη και Σταθάκη υπουργών της κυβέρνησης και του δημάρχου των Χανίων κ. Βάμβουκα. ΄Τελικά ισχύουν όσα έχουν ανακοινωθεί από τα τους παραπάνω ;

Αυτά προς το παρόν εν αναμονή εξελίξεων.

Υ.Γ Πληροφορηθήκαμε επίσης ότι το διεθνές συμβούλιο μνημείων και τοποοθεσιών της Unesco εξέδωσε ανακοίνωση εναντίωσης στην επιχειρηθείσα- επιχειρούμενη παραχώρηση ακινήτων ιστορικής και πολτιστικής σημασίάς.

* Δικηγόρος

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...