20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Υποβάθμιση του πορίσματος για την αστυνομική βία και αποποίηση ευθυνών από τον Χρυσοχοΐδη

Ημερομηνία:

«Όλα τα περιστατικά που μελέτησαν αφορούσαν περίοδο πριν την σημερινή διακυβέρνηση, συγκεκριμένα των ετών 2017-2018» αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για το Πόρισμα που έδωσε επιτέλους στη δημοσιότητα ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Σε μία ανακοίνωση που τουλάχιστον δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με το «τι έμαθε» τελικά η αστυνομία και το υπουργείο εν γένει από τις επτά σελίδες του Πορίσματος, όλη η ευθύνη ρίχνεται στην περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που προβληματίζει και σχετικά με το τι ακριβώς ερεύνησε η Επιτροπή για την αστυνομική βία στην Ελλάδα. Το υπουργείο φτάνει μάλιστα στο σημείο να ενημερώσει ότι από τις 9 προτάσεις του Πορίσματος, οι 7 έχουν υλοποιηθεί πριν εκδοθεί το πόρισμα, με αποτέλεσμα τελικά να αναρωτιέται κάποιος για το ποια είναι η κατάσταση στην ΕΛΑΣ και τι δουλειά έκανε η «Επιτροπή Αλιβιζάτου».

Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει το πόρισμα – κόλαφο που ήρθε την Παρασκευή στο φως της δημοσιότητας, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε ανακοίνωση του χρεώνει στην αξιωματική αντιπολίτευση την αστυνομική βία, λέγοντας ότι όλα όσα περιγράφονται στο πόρισμα έγιναν επί διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ξεχνώντας ωστόσο ότι και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απασχολεί ανά τακτά διαστήματα τα μέσα ενημέρωσης και την επικαιρότητα σχετικά με περιστατικά αστυνομικής βίας.

Ένα μικρό κομμάτι από το πόρισμα:

H Επιτροπή υποστηρίζει ότι «αν και εκ παραδόσεως η ΕΛ.ΑΣ έχει δώσει και εξακολουθεί να παρέχει αρκετές αφορμές, δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι τα όργανά της εμπλέκοντα σε περιστατικά αστυνομικής βίας περισσότερο από τα όργανα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Συνεπώς η σημειούμενη αστυνομική βία στη χώρα μας ίσως να μην συνιστά καθ’εαυτήν ελληνική ιδιομορφία, παρά τις εξάρσεις που κατά καιρούς επισημαίνονται. Αντίθετα, ελληνική ιδιαιτερότητα συνιστά η ατιμωρησία των εμπλεκόμενων αστυνομικών οργάνων, όπως προκύπτει μεταξύ άλλων από τις επανειλημμένες καταδίκες της χώρας μας από διεθνείς οργανισμούς, Η αποφασιστική αντιμετώπιση της, υπό τις σημερινές τουλάχιστον συνθήκες, μπορεί να γίνει μόνο με την ανάθεση ελεγκτικών αρμοδιοτήτων όχι μόνο  σε αστυνομικά αλλά και σε ανεξάρτητα όργανα».

Η ανακοίνωση του υπουργείου φτάνει στο σημείο να λέει ότι τα μόνα που δεν έχουν υλοποιηθεί από ότι προτείνει η Επιτροπή είναι το 7 και το 9. Δηλαδή, «να υπάρξει άμεση συμμόρφωση προς τις καταδικαστικές αποφάσεις του ΕΔΔΑ και σε περίπτωση που αυτό δεν μπορεί να γίνει λόγω παραγρφής, να εκφρασθεί συγγνώμη στα θύματα» και «να εξετασθεί το ενδεχόμενο μετατροπής της Επιτροπής αυτής από άτυπο σε νομοθετικά προβλεπόμενο ανεξάρτητο όργανο παρά τω Υπουργώ Προστασίας του Πολίτη».

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις και ολοκληρωμένα στοιχεία σχετικά με το ότι έχουν υλοποιηθεί όλες οι προτάσεις.

Μάλιστα, το υπουργείο αναφέρει ότι οι υπόλοιπες προτάσεις υλοποιήθηκαν πριν από την έκδοση του Πορίσματος, κάτι που προκαλεί πολλά ερωτήματα αφενός γιατί το πόρισμα άργησε 6 μήνες, και αφετέρου: γιατί τότε η Επιτροπή τα αναφέρει στο Πόρισμα της;

Στη συνέχεια, η ανακοίνωση κάνει αναφορά «στα δημοσιεύματα φιλικών προς τον ΣΥΡΙΖΑ εντύπων αλλά και από την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται λόγος για «κόλαφο κατά της αστυνομίας», για «επιβεβαίωση για απαράδεκτα κρούσματα αστυνομικής βίας».

Από όσα προαναφέρθηκαν γίνεται φανερό ότι:

Αν υπάρχει κόλαφος είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην διακυβέρνησή του συνέβησαν όσα αναφέρονται στο πόρισμα και για τα οποία προκύπτει ότι δεν έκανε τίποτε.

Αν υπάρχει επιβεβαίωση είναι για την στεγνή καταγγελτική ευκολία με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί τον όρο αστυνομική βία. Δεν μερίμνησε για τίποτε όσο κυβερνούσε, δεν πρόσεξε καν ότι σήμερα οι προτάσεις της Επιτροπής έχουν ήδη υλοποιηθεί, δεν ασχολήθηκε καν με ότι οι περιπτώσεις που εξετάσθηκαν αφορούν όλες στη διακυβέρνησή του.

Η σημερινή Πολιτική και Φυσική Ηγεσία του Υπουργείου, συνέστησε την Επιτροπή, έχει καλύψει το σύνολο των προτάσεων της καθώς και των υποδείξεων του Συνηγόρου του Πολίτη. Δηλαδή έκανε σε ένα χρόνο όσα δεν έγιναν στα προηγούμενα δέκα χρόνια.

Για άλλη μια φορά οι ισχυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμβαδίζουν με τα στοιχεία και την πραγματικότητα.

Συνεχίζουμε».

"google ad"

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή κατατέθηκε στη Βουλή, μετά από 6 μήνες κωλυσιεργίας του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, το πόρισμα της Επιτροπής που σύστησε ο ίδιος ο υπουργός υπό τον συνταγματολόγο, Νίκο Αλιβιζάτο, για να εξετάσει το κατά πόσο η ΕΛ.ΑΣ συμμορφώνεται με τις υποδέιξεις του Συνηγόρου του Πολίτη σε υποθέσεις αστυνομικής βίας, ελέγχου και ατιμωρησίας.

Τα συμπεράσματα του πορίσματος εκθέτουν για μία ακόμα φορά ανεπανόρθωτα την ΕΛ.ΑΣ, καθώς διαπιστώνεται η «ελληνική ιδιαιτερότητα που συνιστά η ατιμωρησία των εμπλεκόμενων αστυνομικών οργάνων», η απροθυμία και η μεροληψία των αστυνομικών ανακριτικών αρχών, ενώ διατυπώνονται και 9 προτάσεις.

Η ανακοίνωση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη:

«Μετά από δημοσιεύματα στον Τύπο αλλά και σχετική ανακοίνωση του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την κατάθεση πορίσματος τριών από τα πέντε μέλη της άτυπης «επιτροπής Αλιβιζάτου» για την διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας, που κατετέθη στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη τον Μάϊο 2020, διευκρινίζονται τα ακόλουθα.

1. Η επιτροπή συνεστήθη με απόφαση του Υπουργού Μ. Χρυσοχοΐδη τον Νοέμβριο 2019 υπό την προεδρία του ομότιμου καθηγητή ΕΚΠΑ Συνταγματικού Δικαίου Ν. Αλιβιζάτου.

2. Η επιτροπή μελέτησε 20 φακέλους περιστατικών και παρέδωσε πόρισμα τον Μάϊο 2020 με υπογραφές τριών από τα 5 μέλη της.

3. Όλα τα περιστατικά που μελέτησαν αφορούσαν περίοδο πριν την σημερινή διακυβέρνηση, συγκεκριμένα των ετών 2017-2018.

4. Στο πόρισμα διατυπώνονται 9 προτάσεις. Από αυτές όλες πλην των υπ’ αριθμ. 7 και 9 έχουν υλοποιηθεί, οι πιο σημαντικές μάλιστα πριν καν εκδοθεί το πόρισμα της επιτροπής. Συγκεκριμένα η ανάθεση ανακριτικών αρμοδιοτήτων στον Συνήγορο του Πολίτη νομοθετήθηκε με τον ν.4662/2020 και με το π.δ.111/2019 τροποποιήθηκε το πειθαρχικό δίκαιο της ΕΛ.ΑΣ. ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα και φερεγγυότητα των πειθαρχικών ερευνών της Αστυνομίας. Οι προτάσεις 7 και 9 που δεν έχουν υλοποιηθεί αφορούν στη μονιμοποίηση της εν λόγω επιτροπής -που δεν έχει πλέον νόημα γιατί οι αρμοδιότητες έχουν μεταφερθεί στον Συνήγορο του Πολίτη- και τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τις καταδικαστικές αποφάσεις του ΕΔΔΑ, που είναι ευρύτερο κυβερνητικό θέμα και αφορούν υποθέσεις της δεκαετίας του 2000.

Στα δημοσιεύματα φιλικών προς τον ΣΥΡΙΖΑ εντύπων αλλά και από την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται λόγος για «κόλαφο κατά της αστυνομίας», για «επιβεβαίωση για απαράδεκτα κρούσματα αστυνομικής βίας» κλπ.

Από όσα προαναφέρθηκαν γίνεται φανερό ότι:

Αν υπάρχει κόλαφος είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην διακυβέρνησή του συνέβησαν όσα αναφέρονται στο πόρισμα και για τα οποία προκύπτει ότι δεν έκανε τίποτε.

Αν υπάρχει επιβεβαίωση είναι για την στεγνή καταγγελτική ευκολία με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί τον όρο αστυνομική βία. Δεν μερίμνησε για τίποτε όσο κυβερνούσε, δεν πρόσεξε καν ότι σήμερα οι προτάσεις της Επιτροπής έχουν ήδη υλοποιηθεί, δεν ασχολήθηκε καν με ότι οι περιπτώσεις που εξετάσθηκαν αφορούν όλες στη διακυβέρνησή του.

Η σημερινή Πολιτική και Φυσική Ηγεσία του Υπουργείου, συνέστησε την Επιτροπή, έχει καλύψει το σύνολο των προτάσεων της καθώς και των υποδείξεων του Συνηγόρου του Πολίτη. Δηλαδή έκανε σε ένα χρόνο όσα δεν έγιναν στα προηγούμενα δέκα χρόνια.

Για άλλη μια φορά οι ισχυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμβαδίζουν με τα στοιχεία και την πραγματικότητα.

Συνεχίζουμε».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...