13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με αντιδράσεις από μαθητές και αντι-παρέλαση από πολίτες η παρέλαση της 28η Οκτωβρίου στα Χανιά

Ημερομηνία:

Απαγόρευσαν στα μέλη του συλλόγου Αναπήρων και Θυμάτων πολέμου να δουν την παρέλαση! – Υποστολή της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Δήμο Χανίων και Ακρωτήρι από μέλη του ΕΠΑΜ! | Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με «απρόοπτα» (αν και λιγότερα σε σχέση με την παρέλαση της 25ης Μαρτίου) και η φετινή παρέλαση η οποία ολοκληρώθηκε με παρέλαση αυτή τη φορά πολιτών που διαδήλωσαν έτσι την αντίθεσή τους στην πολιτική της κυβέρνησης, το μνημόνιο και τα ασφυκτικά μέτρα λιτότητας.

Οι εκδηλώσεις για τη φετινή παρέλαση ξεκίνησαν το πρωί όπου στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων τελέστηκε η επίσημη δοξολογία ενώ ακολούθησε, στο Ηρώο της πόλης των Χανίων κατάθεση στεφάνων. Στέφανα κατέθεσαν τόσο ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Χανίων της ΝΔ Χρήστος Μαρκογιαννάκης, όσο και ο βουλευτής Χανίων ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων Γιώργος Σταθάκης ο οποίος παρακολούθησε τις εκδηλώσεις πλην της παρέλασης, δήλωσε σχετικά: «Κάθε μεγάλη ιστορική στιγμή ενός έθνους είναι μοναδική. Μια από τις πολύ μεγάλες στιγμές είναι αυτή που γιορτάζομε σήμερα και την τιμούμε ως θεματοφύλακες ενός μεγάλου όχι του ελληνικού λαού».

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης στις εκδηλώσεις ήταν ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσος Βολουδάκης, ο οποίος δήλωσε:

« Η πιο ουσιαστική απόδοση τιμής θα είναι να συνειδητοποιήσομε ότι και στις σημερινές δύσκολες συνθήκες τις πατρίδας μας οφείλουμε ο καθένας από τη θέση του, με ομοψυχία με αξιοπρέπεια και γενναιότητα να κάνουμε ότι πρέπει και ότι μπορούμε για να σταθεί ξανά η πατρίδα μας στα πόδια της και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια πατρίδα ισάξια, σε καλύτερη ακόμα θέση από αυτή που μας παρέδωσαν οι προηγούμενες γενιές».

Η παρέλαση στην λεωφόρο Ανδρέα Παπανδρέου έγινε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Η εξέδρα των επισήμων ήταν αποκλεισμένο σε απόσταση περίπου 80 μέτρων έως και το «Ρολόι», και κανείς δε μπορούσε να εισέλθει στην περιοχή.

Πολλοί οι μαθητές και αυτοί τη φορά που επέλεξαν να στρέψουν το βλέμμα τους στην αντίθετη πλευρά από την εξέδρα, κυρίως μαθητές λυκείων της πόλης μας ενώ υπήρξε – σύμφωνα με αναφορές πρακτορείων ειδήσεων – και μαθητής λυκείου ο οποίος έκανε χειρονομία προς τους επίσημους.

Μεγάλη εντύπωση δημιούργησαν τα αντιφασιστικά αυτοκόλλητα που εφέρεσαν να κολλήσουν στα πουκάμισά τους πολλοί μαθητές λυκείων, είτε στο μπράτσο είτε στο στήθος δίνονταν καίρια αντιφασιστική χροιά στην παρέλαση.

Μετά το τέλος της παρέλασης οργανωμένα και πολύ μαζικά έγινε πορεία από καθηγητές, δασκάλους, γιατρούς, μαθητές και φοιτητές αλλά και εκπροσώπους άλλων φορέων επί της οδού Δημοκρατίας με συνθήματα και πανό ενάντια στο μνημόνιο. Να σημειώσουμε ότι αρχικά φάνηκε πως υπήρχε περίπτωση σύγκρουσης αστυνομίας διαδηλωτών αφού είχαν συγκεντρωθεί μεγάλες δυνάμεις των ΜΑΤ, όμως, αφού άδειασαν οι εξέδρες των επισήμων και μετά από διαβουλεύσεις, τα ΜΑΤ παραμέρισαν και πέρασαν οι διαδηλωτές.

Η διαδήλωση χειροκροτήθηκε από το συγκεντρωμένο πλήθος που έφευγε από το σημείο ενώ κατέληξε στην Πλατεία Αγοράς όπου και σιγά – σιγά διαλύθηκε.

Άξιο αναφοράς το γεγονός ότι υπό τον φόβο εντάσεων που θα μπορούσαν να προκληθούν, υπήρχε έντονη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων έξω από τα γραφεία  της Χρυσής Αυγής.

Δεν επιτράπηκε στους ανάπηρους και στα θύματα πολέμου να παραστούν στην παρέλαση!

Σήμερα πάντως, όπως γνωστοποιήθηκε από τον Πρόεδρο της Ενώσεως Αναπήρων Θυμάτων Πολέμου Ν. Χανίων κ. Πέτρο Λαδάκη, δεν επιτράπηκε στους Ανάπηρους και τα Θύματα Πολέμου να καθίσουν στις προκαθορισμένες 10 θέσεις. Αντιθέτως επιτράπηκε μόλις σε 4 άτομα. Αναλυτικά, στην ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν:

«Έχουμε να εκφράσουμε ένα παράπονο οι Ανάπηροι και τα Θύματα Πολέμου. Χθες στην παρέλαση δεν αφήσανε τους Ανάπηρους και τα Θύματα Πολέμου να καθίσουν στις προκαθορισμένες 10 θέσεις. Η αστυνομία άφησε μόνο 4 άτομα!

"google ad"

Εγώ ως Πρόεδρος είχα την πρόνοια να πάρω τηλέφωνο από 24/10 και μου είπανε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Ήμουν στο σημείο από 10.30 π.μ. όπου είχε διακοπεί η κυκλοφορία. Ζήτησα τον υπεύθυνο και τους κατάθεσα ότι θα περάσουν 10 περίπου ανάπηροι και συμφώνησαν. Αλλά αργότερα ήρθαν οι ανάπηροι και τα θύματα πολέμου για να τιμήσουν τους νεκρούς συναδέλφους τους και να τιμήσουν το ηρωικό ΟΧΙ και αντιμετώπισαν την άρνηση της Αστυνομίας. Είναι σωστό αυτό;»

Υποστολή της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε 2 σημεία από μέλη του ΕΠΑΜ Χανίων

Να σημειώσουμε τέλος ότι το Σάββατο 27 Οκτώβρη, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΠΑΜ Χανίων έγινε υποστολή της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Δήμο Χανίων και από τον ιστό του των δημοτικών υπηρεσιών Ακρωτηρίου Χανίων ενώ αποδοκιμάστηκε ο βουλευτής Χανίων και αντιπρόεδρος της Βουλής Χρήστος Μαρκογιαννάκης. Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν:

«Σήμερα (Σάββατο 27 Οκτώβρη) 12 το μεσημέρι,την ώρα που συνεδρίαζε με παρουσία πλήθους τοπικών φορέων και πολιτών το δημοτικό συμβούλιο Χανίων για το θέμα του επιχειρούμενου ξεπουλήματος του λιμανιού της Σούδας, μέλη του ΕΠΑΜ Χανίων κατέβασαν συμβολικά από τον ιστό του εξώστη της δημαρχίας το σύμβολο της δυναστείας των τραπεζιτών και των πολυεθνικών σε βάρος της πατρίδας μας και των λαών της Ευρώπης, την σημαία της Ε.Ε.Στην συνέχεια, μοιράστηκαν προκηρύξεις του ΕΠΑΜ και η κοινή του ΕΠΑΜΣπίθας Χανίωνγια το ΟΧΙ του ¨40 και τώρα κατά της νέας κατοχής.Ενώ μιλούσε στοδημ. συμβούλιο ο κυβερνητικός βουλευτής και πρώην υπουργός δημοσίας αταξίας της ΝΔ Μαρκογιαννάκης, μέλη του ΕΠΑΜ διέκοψαν την ωραιοποιητική του δωσιλογισμού ομιλία του δηλώνοντας κραυγαλέα ότι οι δωσίλογοι που ξεπουλούν σήμερα την Ελλάδα θα λογοδοτήσουν σύντομα στον ελληνικό λαό που θα στήσει κρεμάλες γιαυτούς στις πλατείες. Και ότι ο λαός έχει συνταγματική υποχρέωση να σταματήσει με κάθε τρόπο την συνταγματική εκτροπή και την διάλυση της πατρίδας του και της ελληνικής κοινωνίας.Την ίδια μέρα το πρωί άλλα μέλη του ΕΠΑΜ κατέβασαν επίσης τη σημαία των Ευρωπαίων δυναστών και των ντόπιων συνεταίρων τους και από τον ιστό του των δημοτικών υπηρεσιών Ακρωτηρίου Χανίων(πρώην δημαρχείο) αφήνοντας και εκεί ανακοινώσεις του ΕΠΑΜ».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γιάννης Αγγελάκης
Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...