23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Φάρμακο κατά του καρκίνου φτιάχνουν Έλληνες επιστήμονες στην Πάτρα

Ημερομηνία:

Στόχος των επιστημόνων είναι η δημιουργία ενός ισχυρού αντικαρκινικού φαρμάκου που θα ενδείκνυται για τη θεραπεία του σαρκώματος, του μελανώματος, του καρκίνου των ωοθηκών, του μαστού, των νεφρών, του προστάτη καθώς και του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα.

Η ιδέα για τη σύνθεση αυτού του φαρμάκου στο εργαστήριο, βασίζεται σε μία ουσία που απομονώθηκε πριν περίπου 48 χρόνια από έναν θαλάσσιο μικροοργανισμό της Καραϊβικής, ο οποίος μοιάζει με καλαμάρι.

Η ουσία που εκτοξεύει, η Ecteinascidia turbinate (Et-743), είναι μια από τις πιο ισχυρές κυτταροτοξίνες και η αντινεοπλασματική της δραστικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή των γνωστών αντικαρκινικών φαρμάκων. Η Et-743, είναι το πρώτο θαλάσσιο φυσικό αντικαρκινικό φάρμακο που εγκρίθηκε το 2007 από την Ευρωπαϊκή Ένωση για θεραπεία πρώτης γραμμής του σαρκώματος μαλακού ιστού.

«Παρόλο που πολλά φυσικά προϊόντα έχουν συντεθεί, με πρώτο την ουρία, από τον Wöhler το 1828, η σύνθεση κάθε νέου φυσικού προϊόντος παραμένει μία σημαντική πρόκληση για τους πανεπιστημιακούς ερευνητές.

Η Et-743 έχει συντεθεί στο εργαστήριο πέντε φορές και η πρώτη της σύνθεση έγινε από τον νομπελίστα Χημείας καθηγητή Corey, ο οποίος ήταν ο επιβλέπων καθηγητής μου στις μεταδιδακτορικές μου σπουδές το Πανεπιστήμιο του Harvard.

Εμείς στο Πανεπιστήμιο Πατρών προσπαθούμε να αναπτύξουμε μία νέα μέθοδο σύνθεσης της φαρμακοφόρου ομάδας της Et-743, που είναι η πιπεραζίνη. Πρόκειται για κάτι πολύ καινοτόμο σε σχέση με τις προηγούμενες συνθέσεις και ευελπιστώ ότι θα ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη νέων αντικαρκινικών φαρμάκων» δήλωσε ο κ. Μαγκριώτης.

Όπως εξηγεί ο κ Μαγκριώτης η Et-743 προκαλεί βλάβη στο DNA των καρκινικών κυττάρων και αναχαιτίζει το μονοπάτι επιδιόρθωσης αυτής της βλάβης παρατείνοντας επιπλέον την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων.

«Προσπαθούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό και καινοτόμο συγκριτικά με αυτά που έχουν γίνει και να δημιουργήσουμε ένα φάρμακο με πιο απλή δομή από αυτή της Et -743 και ευελπιστούμε ότι θα ενδείκνυται για περισσότερους καρκίνους. Είμαι αισιόδοξος, είναι το όνειρο ζωής και της επιστημονικής μου καριέρας. Η έρευνα είναι σε καλό δρόμο και ελπίζω σχετικά σύντομα να πετύχουμε» πρόσθεσε.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...