17.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

“Φαγητό, Μνήμη και Ταυτότητα στην Ελλάδα και στην Ελληνική Διασπορά”.

Ημερομηνία:

Η Μαριάνα Καβρουλάκη, (Ανεξάρτητη ερευνήτρια της Ιστορίας της Ελληνικής Διατροφής και Γαστρονομίας) και η Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης διοργανώνουν το 2ο Συμπόσιο Ελληνικής Γαστρονομίας, με θέμα “Φαγητό, Μνήμη και Ταυτότητα στην Ελλάδα και στην Ελληνική Διασπορά“.Το Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στις 20 και 21 Ιουλίου στο παλιό σχολείο του Αμαρίου Ρεθύμνου (είσοδος ελεύθερη)

Το Συμπόσιο επιδιώκει να εγείρει ερωτήματα και να δώσει απαντήσεις γύρω από τις σχέσεις που έχουν οι διατροφικές και μαγειρικές επιλογές και συνήθειες, οι πρακτικές κατανάλωσης, οι γεύσεις και οι συνταγές, οι διαπολιτισμικές ανταλλαγές, η νοσταλγία κ.α. με τη μνήμη και την ταυτότητα (ατομική, ταξική, ομαδική, τοπική, εθνική, εθνοτική κ.λ.π.), από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα και στη διασπορά.

Τα θέματα προσεγγίζονται τόσο από επιστήμονες και επαγγελματίες που προέρχονται από διάφορους χώρους όσο και από καλλιτέχνες. Η Μαρία Τσουκνάκη, η Κατερίνα Φανουράκη, η Γιώτα Κότικα, η Iνώ Βαρβαρίτη, η Περσεφόνη Μύρτσου και η Eugenia Demeglio θα πλαισιώσουν με τα έργα τους το φετινό συνέδριο.

Παραδοσιακά, οι εργασίες κάθε ημέρας κλείνουν με ένα δείπνο για τους εγγεγραμμένους συμμετέχοντες το οποίο προσφέρει απόλαυση αλλά και τροφή για συζήτηση. Η Κοινωνική Ομάδα Γυναικών Αμαρίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Σάμιτος” βρίσκονται πίσω από όλες τις ετοιμασίες των δείπνων του φετινού συνεδρίου, ενώ η Ιωάννα Παντελάκη, chef κρητικής κουζίνας (Caldera Creta Paradise), η Κούλα Βαρυδάκη- Χανιαλάκη, μαγείρισσα κρητικής κουζίνας, o Kώστας Κατσανεβάκης (Louis Hotel) και o Θεόδωρος Μαρτσακλής (Caldera Creta Paradise) θα παρουσιάσουν μπροστά στο κοινό τοπικές συνταγές.

Το Συμπόσιο πολλά οφείλει στον ενθουσιασμό των εθελοντών, στην φροντίδα της Κοινωνικής Ομάδας Γυναικών Αμαρίου και στην προσφορά εξαιρετικών υπηρεσιών και προϊόντων από τους χορηγούς του. Ευχαριστούμε θερμά τους: ΑΝΕΚ lines, Ανώνυμη Αναπτυξιακή Αμαρίου, Alexander Hotel Γερακάρι, Greek Foodblogs, EatCrete, Oινοποιείο Δουλουφάκη, Biolea, Dinapoja, Avli, Πυλιακή Γη, Creta Carob, Φάρμα Αλεξανδράκη, ΑΝΕΑ AE, Fisika Shop, Caravel Spices & Teas, Aρτοποιείο Δρανδάκη, Τυροκομική Αμαρίου!

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα:www.hellenicgastronomy.wordpress.com

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ