19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Φθηνότερα τιμολόγια ρεύματος προανήγγειλε ο Π. Λαφαζάνης

Ημερομηνία:

Δυνατότητα άμεσης μείωσης του κόστους ηλεκτροπαραγωγής κατά 20 – 40 %, με ανάλογη επίπτωση στα τιμολόγια τόσο για τους οικιακούς καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις προκύπτει από μελέτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που παρουσιάστηκε στη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργεια με τη διοίκηση της Αρχής

Όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη, “το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχει περιθώρια μείωσης από 20% έως 40%”.

Είχε προηγηθεί συνάντηση του με τον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Νίκο Βασιλάκο, ο οποίος, σύμφωνα με τον υπουργό, του παρέδωσε “εμπεριστατωμένες και τεκμηριωμένες μελέτες” που δείχνουν τα προαναφερόμενα περιθώρια περιορισμού του κόστους παραγωγής ρεύματος.

Ο κ. Λαφαζάνης, ανήγγειλε ουσιαστικά φθηνότερα τιμολόγια ρεύματος για τα νοικοκυριά αλλά και για τις επιχειρήσεις σημειώνοντας όμως ότι “μέρος από τη μείωση του κόστους παραγωγής θα περάσει και στους λογαριασμούς”. Κι αυτό επειδή, όπως υποστήριξε, “δεν μπορούμε προς το παρόν να μειώσουμε τη φορολογία στο ρεύμα”.

Κύκλοι του υπουργού, σε ό,τι αφορά τα “περιθώρια” για τη μείωση του κόστους παραγωγής έφερναν ως παράδειγμα τις πρόσφατες αλλαγές στο μηχανισμό στήριξης των ευέλικτων μονάδων παραγωγής ρεύματος, όπως και στις μειώσεις των τιμών των καυσίμων (πετρέλαιο και φυσικό αέριο).

Ο υπουργός ΠΑΠΕΝ ρωτήθηκε και για τη θέση της νέας κυβέρνησης απέναντι στις ιδιωτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας: “Οι μεγάλες μονάδες έχουν το δικό τους ρόλο μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Ο δικός μας ρόλος δεν είναι να παίξουμε μεροληπτικό ρόλο υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων. Αυτό που θα στηρίξουμε”, πρόσθεσε, “είναι ο δημόσιος ρόλος της ΔΕΗ για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας”.

Εξάλλου, ο κ. Λαφαζάνης ανήγγειλε και αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία και της αρμοδιότητες της ΡΑΕ, σημειώνοντας πως αυτές “θα περιοριστούν στα πλαίσια των όσων ορίζουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες. Η κεντρική πολιτική θα ασκείται από το υπουργείο”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι η θητεία του προέδρου της ΡΑΕ Νίκου Βασιλάκου λήγει την ερχόμενη εβδομάδα και σύμφωνα με κύκλους του υπουργού ΠΑΠΕΝ δεν πρόκειται να ανανεωθεί.

left.gr πληροφορίες: Ημερησία

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

38 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ

Του Φώτη Ποντικάκη* 38 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα στο...

Γ.Α.Δ.Π. Κρήτης: Πώς να προστατευτείτε από περιστατικά εξαπάτησης

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση  Κρήτης, στοχεύοντας στην ενημέρωση...

Ρέθυμνο: 500 ευρώ γιατί έκαιγε υπολείμματα καλλιεργειών

Διαδοχικά είναι τα πρόστιμα στην Κρήτη για πυρκαγιάς που...