15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Φιάσκο οι 120 δόσεις: Μόλις το 4,8% των οφειλών έχει προχωρήσει σε ρύθμιση – 1233 άτομα χρωστούν το 61% των οφειλών στην Εφορία- Απειλεί ο Άδωνις Γεωργιάδης και η Εφορία – Εξετάζεται επέκταση της ρύθμισης

Ημερομηνία:

Δεκατρείς ημέρες απέμειναν μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας της 30ής Σεπτεμβρίου για τη ρύθμιση στον ΕΦΚΑ των ανεξόφλητων ασφαλιστικών οφειλών και σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι και την προηγούμενη Πέμπτη 12/9 είχαν ενταχθεί προς ρύθμιση ασφαλιστικές οφειλές 1,9 δισ. ευρώ, από 136.080 οφειλέτες.

Το ενδιαφέρον των οφειλετών, παραμένει σχετικά υποτονικό, παρότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μικρή αύξηση στην υποβολή των αιτήσεων. Αν και έχει χαρακτηριστεί ως η πλέον ευνοϊκή ρύθμιση χρεών, καθώς υπό προϋποθέσεις οδηγεί ακόμη και στη μείωση της αρχικής οφειλής, μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα είχαν ολοκληρώσει τη διαδικασία περίπου 110.000 οφειλέτες με συνολικό χρέος 1,7 δισ., ενώ στα ταμεία του ΚΕΑΟ έχουν μπει περισσότερα από 130 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται βέβαια για ισχνή μειοψηφία, με δεδομένο ότι συνολικά υπάρχουν 1,4 εκατομμύριο οφειλέτες, που χρωστούν 35 δισ. στο ασφαλιστικό σύστημα. Πλέον, με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν επικίνδυνα, καθώς η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα είναι σημαντικά θετικό για την πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ να ενταχθούν προς ρύθμιση τουλάχιστον 3 με 3,5 δισ. ευρώ.

Προσδοκίες δημιουργεί και η νέα διάταξη, που όμως δεν έχει ψηφιστεί ακόμη, καθώς το σχέδιο νόμου βρίσκεται στη διαδικασία διαβούλευσης, η οποία προβλέπει ότι αρκεί η υποβολή της αίτησης προς τον ΕΦΚΑ προκειμένου να θεωρηθεί έγκυρη η διαδικασία. Οσο για τον οριστικό προσδιορισμό της οφειλής, αυτή μπορεί να γίνει (προς το ΚΕΑΟ) σε δεύτερο χρόνο, έως το τέλος του χρόνου. Εμπρόθεσμο κρίνεται με την ημερομηνία του πρώτου αιτήματος προς τον ΕΦΚΑ.

Το συνολικό ποσό των ασφαλιστικών οφειλών μέχρι τις 31/12/2018 που μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση ήταν 34,7 δισ. ευρώ, ενώ ο συνολικός αριθμός των οφειλετών όλων των ταμείων πλησιάζει το 1,4 εκατ. φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Αξίζει να επισημανθεί ότι για μία ακόμη φορά ο τομέας των μισθωτών, δηλαδή το πρώην ΙΚΑ, είχε -μακράν- τη μεγαλύτερη επίδοση στις εισπράξεις σε σύγκριση με το σύνολο όλων των υπολοίπων τομέων του ΕΦΚΑ.

Συγκεκριμένα, από το σύνολο των ρυθμίσεων του 1,9 δισ. ευρώ, το 64,89% των ρυθμισμένων οφειλών, που αντιστοιχούν σε 1.233.000.000 ευρώ, αφορούν οφειλές που ρύθμισαν οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα. Στον αντίποδα των ρυθμίσεων που έχουν γίνει στο πρώην ΙΚΑ βρίσκεται ο πρώην ΟΑΕΕ, με 68.819 ρυθμίσεις οφειλών φυσικών προσώπων, δηλαδή εμπόρων, καταστηματαρχών, επαγγελματιών και βιοτεχνών, και 582,3 εκατ. ευρώ ρυθμισμένα ποσά.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την τέταρτη τριμηνιαία έκθεση του ΚΕΑΟ (Δεκέμβριος 2018), ο αριθμός των οφειλετών στο ΙΚΑ είναι 504.677 φυσικά και νομικά πρόσωπα, ενώ ο ΟΑΕΕ εμφανίζει μεγαλύτερο αριθμό οφειλετών, ο οποίος ανέρχεται σε 551.936 άτομα.

Υπενθυμίζεται ότι η αναφορά στα στοιχεία του ΚΕΑΟ του Δεκεμβρίου του 2018 (και όχι στα στοιχεία του Ιουνίου του 2019) γίνεται επειδή ο νόμος προβλέπει ότι για να ενταχθούν οι οφειλές έως το τέλος του 2018 στη ρύθμιση θα πρέπει να καταβάλλονται οι φετινές μηνιαίες εισφορές.

Εικόνα δύο όψεων

Το ποσό που εισπράχθηκε από το ΚΕΑΟ μέσα από τις μηνιαίες πληρωμές των 120 δόσεων ανήλθε στα 136,5 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά, από την ημερομηνία έναρξης της ρύθμισης των 120 δόσεων (27 Μαΐου 2019) μέχρι και την προηγούμενη Πέμπτη, συνολικά 42.790 επιχειρήσεις ρύθμισαν στο πρώην ΙΚΑ οφειλές ύψους 1.233.000.000 και εισπράχθηκαν από το ΚΕΑΟ ποσά ύψους 97 εκατ. ευρώ από τις μηνιαίες πληρωμές των δόσεων.
Με δεδομένο ότι απομένουν μόνο 13 ημέρες για τη λήξη της προθεσμίας υπαγωγής στη ρύθμιση, στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων εκφράζουν προβληματισμό για την πορεία των ρυθμίσεων των ασφαλιστικών οφειλών στον πρώην ΟΑΕΕ, καθώς από τα έως τώρα στοιχεία προκύπτει ότι μπήκαν στη ρύθμιση μόνο 68.819 οφειλέτες, όταν το σύνολο των οφειλετών του είναι 551.000 οφειλέτες.

Εάν συνεκτιμηθεί ότι ανάμεσα σε αυτούς τους 68.819 οφειλέτες υπάρχουν εκτός από τους ενεργούς ασφαλισμένους και συνταξιούχοι που ρύθμισαν την οφειλή για να λάβουν τη σύνταξή τους, τότε ο συγκεκριμένος αριθμός των ρυθμίσεων θεωρείται περιορισμένος σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των οφειλετών του πρώην ΟΑΕΕ.

Υποψήφιοι συνταξιούχοι

Στην κατηγορία των «εγκλωβισμένων υποψήφιων συνταξιούχων» εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 80.000 πολίτες, οι οποίοι επειδή δεν είχαν ρυθμίσει τα χρέη τους δεν μπορούσαν να πάρουν σύνταξη ακόμη κι αν είχαν συμπληρώσει και τα απαραίτητα όρια ηλικίας και τον αριθμό ενσήμων. Όσοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία υποψήφιων συνταξιούχων από την πρώτη Οκτωβρίου του 2019 θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις αιτήσεις συνταξιοδότησης, με τη βασική προϋπόθεση ότι θα ενταχθούν στην πρόσφατη ρύθμιση οφειλών του νόμου 4611/2019.

"google ad"

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι αιτήσεις ρύθμισης των 68.819 ασφαλισμένων του πρώην ΟΑΕΕ αφορούν ποσά οφειλής ύψους 582,3 εκατ. ευρώ, ενώ εισπράχθηκαν 33,2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, η αποπληρωμή των οφειλών ενός συνταξιούχου που χρωστά για παράδειγμα στον πρώην ΟΑΕΕ ή στο ΕΤΑΑ (Ταμείο νομικών, μηχανικών), μπορεί να γίνει είτε με συμψηφισμό της οφειλής του είτε με παρακράτηση από τα ποσά των συντάξεων που θα λαμβάνει σε ίσες μηνιαίες δόσεις, οι οποίες δεν μπορεί να είναι περισσότερες από 120 δόσεις. Σύμφωνα με τη σχετική διευκρινιστική εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, η πρώτη δόση αποπληρωμής των χρεών παρακρατείται από τον πρώτο μήνα απονομής της σύνταξης, όπως προβλέπεται στο άρθρο 40 του συγκεκριμένου νόμου 4611/2019.

Στα υπόλοιπα Ταμεία

Προβληματική είναι η εικόνα της πορείας των ρυθμίσεων και στον πρώην ΟΓΑ, με δεδομένο ότι έως τις 12/9 είχαν προσέλθει μόνο 19.451 αγρότες να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Συγκεκριμένα ρυθμίστηκαν ασφαλιστικές οφειλές ύψους 66,5 εκατ. ευρώ και το ΚΕΑΟ εισέπραξε 3,3 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία του ΚΕΑΟ (2ο τρίμηνο 2019), ο ΟΓΑ εμφανίζεται να έχει σχεδόν έναν στους δύο αγρότες ως οφειλέτες του, καθώς ο συνολικός αριθμός των αγροτών που χρωστούν εισφορές ανέρχεται σε 334.477 άτομα, τα οποία οφείλουν εισφορές ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 4,67% του συνολικού χρέους των 35,1 δισ. ευρώ προς το ΚΕΑΟ.
Στον χώρο του Τύπου η εικόνα που αφορά το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ έχει ως βασικά στοιχεία 3.024 ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 21 εκατ. ευρώ, από τα οποία εισπράχθηκε μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών 1,5 εκατ. ευρώ.

Επίσης, από τις ρυθμίσεις που έγιναν σε διάφορες υποθέσεις που αφορούν παροχές των Ταμείων, δηλαδή σε περιπτώσεις που έχουν σχέση ή με επιστροφή χρηματικών ποσών που καταβλήθηκαν αναίτια (π.χ. δεν δηλώθηκε θάνατος συνταξιούχου και συνέχιζε να καταβάλλεται αναίτια η σύνταξη σε συγγενείς), ή άλλου είδους παροχές, έχουν γίνει μέχρι τώρα 1.996 ρυθμίσεις χρεών, που αφορούν συνολικό ποσό ύψους 9,6 εκατ. ευρώ.

Γεωργιάδης: Όποιος δεν ενταχθεί στις 120 δόσεις βλάπτει σοβαρά τα συμφέροντά του

Για τις 120 δόσεις δήλωσε έκανε και ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης:

«Αυτή η ρύθμιση είναι, χωρίς αμφιβολία, η ευνοϊκότερη ρύθμιση που έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν. Όποιος δεν ενταχθεί σε αυτή τη ρύθμιση μέχρι τέλος του μήνα, βλάπτει σοβαρά τα συμφέροντά του. Νέα ρύθμιση δεν μπορεί να υπάρξει, ούτε και θα υπάρξει. Το 80% των οφειλετών μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση και να πληρώνει 30 ή και 20 ευρώ το μήνα».

Επιστολές-απειλές της ΑΑΔΕ για ένταξη στις 120 δόσεις

Με προσωπικά «ραβασάκια» η ΑΑΔE ενημερώνει και ταυτόχρονα προειδοποιεί και απειλεί τα εκατομμύρια των οφειλετών του δημοσίου να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Καθώς ο ρυθμός της ένταξης των οφειλετών στη ρύθμιση κινείται εκτός στόχων, καθώς οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τις 120 δόσεις και οι μεγαλοοφειλέτες αρνούνται να ενταχθούν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα το εγχείρημα της ρύθμισης των χρεών, η Εφορία προσκαλεί, προειδοποιεί και απειλεί.

Με ηλεκτρονικά μηνύματα που καταφθάνουν στους λογαριασμούς των φορολογουμένων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2018, τους ενημερώνει κατά αρχήν, ότι από έλεγχο που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι χρωστάνε στο δημόσιο.

Κατόπιν τους ενημερώνει ότι υπάρχει η ρύθμιση των 120 δόσεων στην οποία μπορούν να ενταχθούν και να ρυθμίσουν τα χρέη τους, με ευνοϊκούς όρους, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2019.

Εφόσον δεν το πράξουν και δεν ρυθμίσουν το χρέος τους, τότε η φορολογική διοίκηση θα λάβει αναγκαστικά μέτρα εναντίον τους όπως, κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ή και ακινήτων.

Στην ίδια επιστολή τους ενημερώνει για τη διαδικασία ένταξης στη ρύθμισης και της πληρωμής των δόσεων.

Η επιστολή αναδεικνύει το άγχος της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Οικονομικών για την επιτυχία των 120 δόσεων, καθώς τα μηνύματα που έχει έως τώρα είναι αποθαρρυντικά. Τα χρέη που έχουν ρυθμιστεί ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ, αλλά είναι σταγόνα στον ωκεανό των 104 δισ. ευρώ, που είναι το συνολικό χρέος προς το δημόσιο.

Η επιστολή της ΑΑΔΕ προς οφειλέτες

Το πλήρες κείμενο των επιστολών της ΑΑΔΕ προς τους οφειλέτες είναι το ακόλουθο:

Θέμα: “Ειδοποίηση για τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων”

Αγαπητέ/ή κύριε/α

Μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε στα ηλεκτρονικά αρχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, διαπιστώθηκε ότι εκκρεμούν ληξιπρόθεσμες οφειλές σας.

Οι οφειλές αυτές μπορούν να ρυθμιστούν με τους ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους και προϋποθέσεις, που προβλέπονται στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων.
Παρακαλούμε για την άμεση εξόφληση ή ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σας, καθώς είναι δυνατή η λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, ήδη από την ημερομηνία, που αυτές κατέστησαν ληξιπρόθεσμες.
Για την ενημέρωσή σας για τα στοιχεία των οφειλών σας, τη Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικό Κέντρο όπου αυτές είναι βεβαιωμένες, καθώς και για την πληρωμή των οφειλών σας απευθείας στην Α.Α.Δ.Ε. με τη χρήση καρτών πληρωμών ή την εκτύπωση της ταυτότητας οφειλής για την πληρωμή τους στους φορείς είσπραξης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή στο myTAXISnet “Προσωποποιημένη Πληροφόρηση” και στη συνέχεια “Στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης” από την αρχική ιστοσελίδα www.aade.gr ή να επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση πατώντας εδώ .
Επιπλέον μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή “Αίτηση ρύθμισης οφειλών” στο myTAXISnet για την υποβολή αίτησης υπαγωγής σε ρύθμιση πατώντας εδώ .

Εφόσον έχετε ανταπαίτηση κατά του Δημοσίου, θα πρέπει να προσκομίσετε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικό Κέντρο όλα τα σχετικά έγγραφα το συντομότερο δυνατό.

Σε περίπτωση που έχετε ήδη τακτοποιήσει με οποιονδήποτε τρόπο (εξόφληση, ρύθμιση ή αναστολή) τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σας, παρακαλούμε να αγνοήσετε την παρούσα ειδοποίηση.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την αρμόδια Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικό Κέντρο.

Προσοχή! Η εκπρόθεσμη καταβολή οφειλών συνεπάγεται την επιβάρυνσή τους με τόκους / προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Εξετάζεται μηνιαία παράταση της ρύθμισης

Έως το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να παραταθεί η νέα βελτιωμένη ρύθμιση των 120 δόσεων, στην οποία μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί 60.000 οφειλέτες.

Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αφενός για να ανταποκριθεί στα αιτήματα των χιλιάδων φορολογουμένων αλλά και των φορέων, αφετέρου διότι γνωρίζει ότι η πλατφόρμα για να υπαχθεί ένας οφειλέτης στη βελτιωμένη ρύθμιση άνοιξε μόλις πριν από λίγες ημέρες και ένα δεκαπενθήμερο, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, οπότε και λήγει η προθεσμία ένταξης, είναι πολύ μικρό.

Θα πρέπει, πάντως, να αναφερθεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό οφειλών συσσωρεύεται στους μεγαλοοφειλέτες, αφού το 87,5% των οφειλετών χρωστά στην Εφορία ποσά έως 5.000 ευρώ ο καθένας, που συνολικά αντιστοιχεί μόλις στο 2,3% των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αντίθετα, 1.154 οφειλέτες που οφείλουν από 10.000.000 έως 100.000.000 ευρώ ο καθένας χρωστούν συνολικά 28,3% των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Επισημαίνεται εξάλλου ότι 79 οφειλέτες με χρέη πάνω από 100.000.000 ευρώ ο καθένας οφείλουν συνολικά 32,7% των ληξιπρόθεσμων χρεών.

naftemporiki.grsofokleousin.gr,  kathimerini.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...