23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων: “Για το πρόβλημα των αδέσποτων φταίνε οι κτηνοτρόφοι, οι κυνηγοί, οι κηδεμόνες τους”

Ημερομηνία:

Συνέντευξη τύπου με θέμα “Στοχοποίηση των αδέσποτων: Συνέπεια και αυτό της κρίσης;” έδωσαν χθες από κοινού η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και ο Φιλοζωικός Σύλλογος “Η Προστασία των ζώων”. Στη συνέντευξη τύπου αν και διαπιστώθηκε το πρόβλημα σημειώθηκε ότι ο πραγματικός ένοχος δεν είναι τα ζώα αλλά οι κτηνοτρόφοι, οι κυνηγοί και οι κηδεμόνες ζώων οι οποίοι τα εγκαταλείπουν απερίσκεπτα ενώ πέραν αυτού σημειώθηκαν οι ευθύνες αρχών από την αστυνομία, την κτηνιατρική υπηρεσία και τον Δήμο. Τέλος, σημειώνονται προληπτικά μέτρα που πρέπει να παρθούν ενώ ζητείται και η εφαρμογή της νομοθεσίας η οποία σταδιακά θα βοηθήσει σε βάθος χρόνου να μειωθεί το πρόβλημα.

Μία διαπίστωση από την πλευρά μας; Υπάρχει μία έξαρση του προβλήματος τους τελευταίους μήνες η οποία αν μη τι άλλο αποδεικνύει ότι το φαινόμενο συνδέεται με την όξυνση της οικονομικής κρίσης. Καλό θα ήταν λοιπόν μέσα στους πραγματικούς ένοχους να αναγνωρίζουμε και τις οικονομικές συνθήκες. Και με βάση και αυτή την πραγματικότητα να αναζητούμε λύσεις.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης:

“Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρούμε στο νομό μας μια απόπειρα, ηθελημένη ή αθέλητη, στοχοποίησης και ενοχοποίησης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Οι εμπλεκόμενες αρχές, δηλαδή οι δημοτικές, οι αστυνομικές, οι κτηνιατρικές, οι υπηρεσίες υγείας αλλά και τα ΜΜΕ και οι πολίτες εξαντλούν την αυστηρότητά τους στα αδέσποτα ζώα, μεταθέτοντας σε αυτά τις συνέπειες της εγκατάλειψής τους και των ανεξέλεγκτων γεννήσεων τους.

Εκφράζονται διαμαρτυρίες για τις αγέλες των αδέσποτων, για τα περιττώματά τους, για τις επιθέσεις σε οικόσιτα ή παραγωγικά ζώα και σε ανθρώπους, για τις παραλίες, το νοσοκομείο, τις γειτονιές κλπ.

ΠΟΤΕ όμως δεν στοχοποιούνται οι πραγματικοί ένοχοι, οι οποίοι είναι:

1. οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι, ενώ δεν εφαρμόζουν τις διατάξεις για την μη αδεσποτεία των ποιμνίων τους, των ορνίθων τους κλπ, διαμαρτύρονται όταν αδέσποτα επιτίθενται στο κοπάδι τους. Οι ίδιοι δε δεν στειρώνουν τους σκύλους τους, επιτρέποντας την ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή τους, ενώ παράλληλα τους επιφυλάσσουν ζωή μαρτυρική, με μόνιμη αλυσόδεση σε βαρέλια και άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

2.οι κυνηγοί, μεγάλη πλειοψηφία των οποίων εγκαταλείπουν τους σκύλους τους καθιστώντας αυτούς αδέσποτους, όταν δεν αποδίδουν επαρκώς στο κυνήγι. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 30% των αδέσποτων ζώων είναι κυνηγόσκυλα.

3. οι κηδεμόνες ζώων, οι οποίοι τα εγκαταλείπουν απερίσκεπτα και ανεύθυνα ή επιτρέπουν την ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή τους.

Οι παραπάνω κατηγορίες ανθρώπων είναι απολύτως υπεύθυνες για τις αγέλες, τις ακαθαρσίες και τις επιθέσεις και θεωρούμε υποκριτικό το γεγονός ότι είναι οι ίδιοι οι οποίοι στη συνέχεια διαμαρτύρονται για τα φαινόμενα αυτά.

4. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Χανίων, η οποία, παρά τα δεκάδες έγγραφα και τις εκκλήσεις μας, δεν έχει λάβει κανένα μέτρο προς την σωστή κατεύθυνση, κατά της εγκατάλειψης ζώων στους χώρους του νοσοκομείου.

5. Οι Δήμοι, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν ενημερώνουν τους δημότες τους για τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα ζώα.

6. Η αστυνομία και η κτηνιατρική υπηρεσία που αντί να ενεργοποιούν την νομοθεσία, στρέφονται κατά των φιλόζωων πολιτών και των φιλοζωικών σωματείων, ενώ ταυτόχρονα, όταν προκύπτει οποιοδήποτε ζήτημα σε σχέση με τα ζώα, τους καλούν ή κατευθύνουν τους πολίτες να τους καλέσουν για να «βγάλουν αυτά το φίδι από την τρύπα».
Όλοι αυτοί, φυσικά πρόσωπα και αρχές, αδρανούν, παρανομούν, αποποιούνται των ευθυνών τους, και στη συνέχεια, ως εύκολη λύση, ενοχοποιούν τα αδέσποτα ζώα και τα παρουσιάζουν σαν τα τέρατα που θα μας κατασπαράξουν, κυρίως γιατί δεν θέλουν ή δεν δύνανται να εντοπίσουν την αιτία της δημιουργίας τους ώστε να την θεραπεύσουν.
Είναι δε οι ίδιοι οι ηθικοί αυτουργοί για το κλίμα εξοβελισμού των αδέσποτων και για την απόδοση σε αυτά των συνεπειών της αδεσποτείας τους, ενώ ταυτόχρονα με την τακτική αυτή καλλιεργούν το έδαφος για τις μαζικές δηλητηριάσεις τους ή την κακοποίησή τους με κάθε τρόπο.

"google ad"

Η μία σύσκεψη διαδέχεται την άλλη, όπου προτείνονται λύσεις αλυσιτελείς, όπως έχει ήδη στην πράξη αποδειχθεί, και συναγωνίζονται μεταξύ τους, ποιος θα στοχοποιήσει τα ζώα περισσότερο.

Το φιλοζωικό κίνημα της χώρας μας και το αλληλέγγυο της Ευρώπης και βεβαίως οι τοπικοί σύλλογοι κάνουν ο, τι μπορούν για να αναδείξουν τους πραγματικούς ενόχους, συμβάλλοντας με τρόπο αποτελεσματικό στην εξάλειψη της αδεσποτείας και των συνεπειών της.

***
Για τους λόγους αυτούς, δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε, μέχρι κατανοήσεως, τους τρόπους που μπορούν να συμβάλλουν στη σταδιακή μείωση και θα οδηγήσουν στην οριστική λύση του φαινομένου των αδέσποτων ζώων στη πόλη μας.

1.Καταρχήν οφείλουν οι κηδεμόνες να μην εγκαταλείπουν τα ζώα τους. Τα αδέσποτα δεν είναι παρά εγκαταλειμμένα δεσποζόμενα ζώα. Όποιος δεν είναι σε θέση να φροντίζει ένα ζώο, ας μην υιοθετεί. Από την στιγμή όμως που κάποιος υιοθετεί ένα ζώο, έχει την υποχρέωση, νομική και ηθική, να το φροντίσει για όλα τα χρόνια της ζωής του.

2. Οι κηδεμόνες πρέπει να στειρώνουν τα ζώα τους ή να αναλαμβάνουν την ευθύνη εύρεσης οικογενειών των κουταβιών ή των γατιών τους. Το φαινόμενο με τις κούτες γεμάτες κουτάβια σε διάφορα κεντρικά και πολυσύχναστα σημεία της πόλης μας έχει γίνει πλέον μάστιγα.Σε κηδεμόνες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ο δήμος οφείλει να δώσει κίνητρα προς την κατεύθυνση της σήμανσης και της στείρωσης των δεσποζόμενων ζώων.

3.Επιβάλεται –περισσότερο από ποτέ- η δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου για την διενέργεια συστηματικών στειρώσεων και για την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων, με ταυτόχρονη δημιουργία βάσης δεδομένων, ώστε τα ζώα να σημαίνονται και να καταγράφονται, δημιουργώντας παράλληλα ένα δίκτυο υιοθεσιών.

4. Επιβάλλεται η συστηματική σήμανση και καταγραφή όλων των δεσποζόμενων ζώων, καθώς με τον τρόπο αυτό θα περιοριστούν οι αθρόες εγκαταλείψεις.

Ένα ζώο εγκαταλελειμμένο σε άγνωστο περιβάλλον ή – ακόμα χειρότερα – ένα ζώο εκπαιδευμένο με λάθος τρόπο, είναι πιθανό να αντιδράσει απρόβλεπτα. Η δε λανθασμένη προσέγγισή του πιθανό να προκαλέσει κλίμα πανικού.

5. Οι τοπικοί φορείς οφείλουν να διεξάγουν συνεχώς καμπάνιες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών για τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα ζώα. Οφείλουν να εκπαιδεύσουν τους μαθητές μέσα από μαθήματα και ημερίδες στα σχολεία για την προαγωγή της ζωοφιλίας, την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπων και ζώων αλλά και για την αποφυγή της ζωοφοβίας.

6. Εφαρμογή του νόμου και ενημέρωση των αρμόδιων οργάνων της αστυνομίας για τις υποχρεώσεις τους ώστε κατά τους ελέγχους να πιστοποιείται η παραβατικότητα και να επιβάλλονται τα αντίστοιχα πρόστιμα κατά περίπτωση.

7. Πάταξη του παράνομου εμπορίου και της παράνομης εκτροφής ζώων, τα οποία πολίτες ανεύθυνα αγοράζουν, αντιμετωπίζοντάς τα ως παιχνίδια, τα οποία μετά την ενηλικίωσή τους εύκολα και απερίσκεπτα εγκαταλείπουν.

Τέλος, για μια ακόμα φορά, επιθυμούμε να καταστήσουμε σαφές και κατανοητό ότι τα φιλοζωικά σωματεία αποτελούνται από πολίτες οι οποίοι αυτόβουλα και απολύτως σε εθελοντική βάση δραστηριοποιούνται για την προαγωγή της ζωοφιλίας και την προστασία και ευζωία των ζώων.

Ο φιλοζωικός σύλλογος «Η Προστασία των Ζώων» όπως και η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία ΔΕΝ έχουν πόρους, ΔΕΝ χρηματοδοτούνται από κανέναν φορέα, ΔΕΝ είναι υπάλληλοι των Δήμων ή της αστυνομίας, ΔΕΝ έχουν καμία υποχρέωση απέναντι σε κανέναν να επιτελέσουν το έργο τους, παρά μόνο απέναντι στον εαυτό τους.

Θέτουμε τις γνώσεις μας, την εμπειρία μας και την καθόλα εθελοντική δράση στην διάθεση όλων των αρμοδίων φορέων, για την προαγωγή της φιλοζωικής κουλτούρας και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων στο νομό μας, δεν δεχόμαστε όμως την απόπειρα μετάθεσης σε εμάς των ευθυνών των αρμοδίων, οι οποίοι, άλλοι εκλέχθηκαν, άλλοι πληρώνονται, για να προστατεύσουν και να φροντίσουν τα αδέσποτα ζώα. Αναμένουμε ανάληψη ευθυνών και δράσεις προς την σωστή κατεύθυνση.”

Τη στήριξη στις θέσεις μας εξέφρασε, μέσω του εκπροσώπου της κου Μανιτάκη που ήταν παρών, η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων.Ο κος Μανιτάκης-μεταξύ άλλων- τόνισε την αναγκαιότητα της τήρησης της κείμενης νομοθεσίας.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...