14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Φλάσμπεκ: H Γερμανία τα έκανε μαντάρα όμως δεν επιτρέπεται να ειπωθεί, γιατί βέβαια η Γερμανία τα κάνει όλα πάντα σωστά

Ημερομηνία:

Τα πραγματικά προβλήματα της Ευρωζώνης δεν βρίσκονται στην Αθήνα αλλά στο Βερολίνο, επισημαίνει ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και διακεκριμένος οικονομολόγος, Χάινερ Φλάσμπεκ, στο περιθώριο συνέντευξης που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ».

Όπως εξηγεί, πρόκειται για παραλογισμό το να ζητείται από την Ελλάδα να συνεχίσει αυτό που οδήγησε στην καταστροφή, δηλαδή, περικοπή των μισθών, που δεν ωφελεί σε τίποτε, παρά μόνον μειώνει τη ζήτηση με αποτέλεσμα το πρόβλημα να γίνεται μεγαλύτερο από πριν.

Ερωτηθείς για τις ευθύνες της Γερμανίας, απαντά ότι το Βερολίνο είναι υπόλογο για την δυσμενή κατάσταση της Ευρωζώνης και συμπληρώνει ότι η Γερμανία έκανε ένα καθοριστικό λάθος, προωθώντας από την αρχή μια πολιτική μείωσης των μισθών.

Διότι, όπως εξηγεί, κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει όταν κάποιος έχει το δικό του νόμισμα, καθώς έπειτα, απλά, προχωρά σε ανατίμησή του, όμως, σε μια Νομισματική Ένωση δεν επιτρέπεται να επιχειρηθεί κάτι τέτοιο, γιατί ακριβώς είναι λάθος, και αυτό έκανε η Γερμανία.

Σύμφωνα με τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών, αυτό όμως το γεγονός αποσιωπάται στη Γερμανία, δεν επιτρέπεται να ειπωθεί εκεί, και κρύβεται κάτω από το χαλί, γιατί βέβαια η Γερμανία τα κάνει όλα πάντα σωστά.

Ο κ. Φλάσμπεκ, θεωρεί ως μοναδική λύση μακροπρόθεσμα για την Ευρώπη τη δυναμική αύξηση των μισθών στη Γερμανία, οι οποίοι θα πρέπει να αυξάνονται, όπως διευκρινίζει, κατά 5% ετησίως, και αυτό για διάστημα δέκα χρόνων.

Τονίζει, ακόμη, πως δεν πιστεύει στην ανάπτυξη μέσω εξαγωγών, διότι, όπως σημειώνει, δεν μπορεί να λειτουργήσει, καθώς σε κάποιον άλλον θα δημιουργηθεί χρέος και δεν μπορεί από τη μια να εξυβρίζονται οι οφειλέτες ότι δημιουργούν χρέος, και από την άλλη να ελπίζεται ότι θα προξενήσουν και πάλι νέα χρέη, για να προχωρεί η ανάπτυξη στη Γερμανία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ