18.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Φοίβος Ιωαννίδης: Αυτή είναι η αλήθεια για τον Ηρακλή και τον Παύλο Τσίπρα πέρα από ωραιοποιήσεις – Κανένας γιος δεν φταίει για όσα έκανε ο πατέρας του

Ημερομηνία:

Εάν ένας δικαιούται να ομιλήσει για την περίοδο της χούντας είναι ο Κρητικός πρώην βουλευτής και Υπουργός του ΠΑΣΟΚ Φοίβος Ιωαννίδης.

Με αφορμή τη συζήτηση για τον πατέρα και του θείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο βετεράνος πολιτικός έχει κάνει μια δήλωση στα σημερινά ΝΕΑ όπου επαναλαμβάνει αυτά που έχει πει και άλλες φορές:

«Κανένας γιος δεν φταίει για όσα έκανε ο πατέρας του, ή οποιοδήποτε άλλο μέλος της οικογένειάς του, ιδίως μάλιστα πριν γεννηθεί. Κανένας, είτε είναι πολιτικός είτε όχι, είτε λέγεται Αλέξης Τσίπρας είτε Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώ για αυτά τα θέματα όσο μπορώ λιγότερο, και μόνο για την αποκατάσταση της αλήθειας. Έχω αναφερθεί δημόσια, ερωτώμενος, στο ρόλο του Ηρακλή Τσίπρα, θείου του Πρωθυπουργού, επί Δικτατορίας. Εν συντομία, συμμετείχε στη δράση της οργάνωσης ΔΕΚΑ Κρήτης που είχα ιδρύσει μαζί με άλλους αγωνιστές, διέφυγε τη σύλληψη, απέκτησε ρόλο επί Ασλανίδη στον Παναθηναϊκό, καταδικάστηκε μεν σε ποινή φυλάκισης δύο ετών αλλά έμεινε μόνο την παραμονή της δίκης μας στη φυλακή, αφού του χορηγήθηκε, παρανόμως, αναστολή, δοθέντος ότι είχε καταδικαστεί προδικτατορικά δύο φορές για απάτη σε ποινή πάνω από έξι μήνες η καθεμία.

Μετά, μαζί με τον αδερφό του, Παύλο Τσίπρα, που είχε συλληφθεί για λίγο διάστημα αλλά αφέθηκε ελεύθερος, πράγματι ανέλαβαν δημόσια έργα στην Κρήτη, πιθανόν και αλλού.

Αυτή είναι η αλήθεια και μόνο η αλήθεια. Τα άλλα που λέγονται και γράφονται είναι ωραιοποιήσεις ή υπερβολές.

Στα 83 μου χρόνια, δεν δικαιούμαι να υποτιμώ την αξία του παρελθόντος και της ιστορίας. Αλλά η ζωή, η πολιτική και η δημοκρατία, βρίσκουν ή χάνουν το νόημά τους, στις ιδέες που υπηρετούμε, ή προδίδουμε, σήμερα και κάθε μέρα.”

Ποιος είναι ο Φοίβος Ιωαννίδης

Ο Φοίβος Ιωαννίδης του Ιωάννη (γεννήθηκε στη Σητεία στις 14 Μαρτίου 1936) είναι Έλληνας δικηγόρος και πολιτικός, ο οποίος υπηρέτησε ως βουλευτής Λασιθίου από το 1981 ως το 1989 με το ΠΑΣΟΚ και χρημάτισε μέλος σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Ο παππούς του, Γεώργιος Ιωαννίδης, υπήρξε Δήμαρχος Ιεράπετρας (1928-30) και ο πατέρας του, ο αντιστασιακός Γιάννης Ιωαννίδης, σκοτώθηκε το Μάιο του 1944. Ο Φοίβος Ιωαννίδης ακολούθησε νομικές σπουδές στο πανεπιστήμιο των Αθηνών. Ήταν παντρεμένος με την αρχιτέκτονα Μαρία Λυγιδάκη (πέθανε στις 19 Αυγούστου 2015) και απέκτησαν έναν γιο και μία κόρη.

Ανέπτυξε από πολύ νέος συνδικαλιστική δράση και στις αρχές της δεκαετίας του 1960 εντάχθηκε στη νεολαία της Ένωσης Κέντρου. Την περίοδο της δικτατορίας του 1967-74 ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση, συνελήφθη και φυλακίστηκε. Το 1974 κατήλθε υποψήφιος βουλευτής με την Ένωση Κέντρου – Νέες Δυνάμεις στο Ηράκλειο, χωρίς να καταφέρει να εκλεγεί. Το 1976 συμμετείχε μαζί με τον Αλέξανδρο Μαγκάκη στη Σοσιαλιστική Πρωτοβουλία. Το 1978 έγινε μέλος του ΠΑΣΟΚ και προάγεται σε δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω. Το 1982 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου και το 1987 ανέλαβε διοικητής του ΙΚΑ.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Λασιθίου με το ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο του 1989. Επανεξελέγη στις εκλογές του 1990 , του 1993, του 1996 και του 2000

Για πρώτη φορά έγινε υφυπουργός (Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων) στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου από τις 13 Οκτωβρίου 1993 ως τις 15 Σεπτεμβρίου 1995.

Στην πρώτη κυβέρνηση του Σημίτη τον Ιανουάριο του 1996, ο Ιωαννίδης ανέλαβε υφυπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας, για βραχύβιο χρονικό διάστημα, από τις 22 Ιανουαρίου ως την 1η Φεβρουαρίου 1996.

"google ad"

Για τελευταία φορά ήταν υφυπουργός στην κυβέρνηση Σημίτη, από τις 30 Οκτωβρίου 1998 ως τις 13 Απριλίου 2000 (Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων).

Το 2003 ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την πολιτική.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...