16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Φτωχή η Κρήτη; Χαμηλές σχετικά οι καταθέσεις των Κρητικών στις τράπεζες – Κοντά στον πάτο οι Ρεθυμνιώτες

Ημερομηνία:

Σχετικά χαμηλά κινούνται οι καταθέσεις των Κρητικών με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για τις καταθέσεις ανά Νομό. Όπως φαίνεται από τα στοιχεία, οι Κρητικοί βρίσκονται αρκετά κάτω από τον μέσο όρο της χώρας που είναι τα 4.192 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, ο νομός Ηρακλείου έρχεται πρώτος στην Κρήτη με συνολικό ποσό καταθέσεων 1.099.182 ή 3.033 ανά λογαριασμό, ακολουθεί ο νομός Χανίων με 530.849 ευρώ συνολικές καταθέσεις και 3.044 ευρώ, ο νομός Λασιθίου με 272.592 ευρώ και 3.330 ευρώ ανά λογαριασμό, ενώ το χαμηλότερο μέσο όρο καταθέσεων έχει ο νομός Ρεθύμνου με συνολικές καταθέσεις 279.379 ευρώ, και μόλις 2.759 ευρώ ανά λογαριασμό.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Αθήνα έχει ανά λογαριασμό 5.836 ευρώ ενώ η Χίος 4.537 ευρώ και η Αρκαδία 4.501 ευρώ.

Στο σύνολο της χώρας, οι εν ενεργεία τραπεζικοί λογαριασμοί είναι σήμερα 35,4 εκατομμύρια, με το μέσο ποσό να κυμαίνεται στα 4.192 ευρώ. Σε αντίθεση, πάντως, με παλαιότερες έρευνες, που ήθελαν τις προθεσμιακές καταθέσεις να αποτελούν το αγαπημένο «καταφύγιο» των Ελλήνων, αυτές εμφανίζονται μειωμένες σε εξαμηνιαία βάση (από 48,8 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2019 σε 45,9 δισ. ευρώ τον περασμένο Ιούνιο). Το ταμιευτήριο εξακολουθεί να κατέχει τη μερίδα του λέοντος, με 61,2 δισ. ευρώ, ενώ αυξητική είναι η τάση και στις όψεως.

Μέσα σε έναν μήνα, πάντως, οι αποταμιεύσεις των ιδιωτών – νοικοκυριών και επιχειρήσεων – ενισχύθηκαν κατά 3,3 δισ. ευρώ, «αγγίζοντας» τα 151,4 δισ. ευρώ. Σε ετήσια βάση η αύξηση διαμορφώθηκε σε 9,5%, γεγονός, που αποδίδεται αφενός, στα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας, που έλαβε η κυβέρνηση, με αφορμή το ξέσπασμα της πανδημίας και αφετέρου, στη μείωση της κατανάλωσης.

πίνακας

πίνακας

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...