21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Φωτοβολταϊκό στέγης από κουρεμένο γκαζόν | Βίντεο

Ημερομηνία:

Μια μέρα η παραγωγή ηλιακής ενέργειας στο σπίτι μπορεί να επιτυγχάνεται με την αξιοποίηση των υπολειμμάτων από την κοπή του γρασιδιού και τη χρήση χημικών ουσιών χαμηλού κόστους.

Αυτό ακριβώς επιδιώκει ένας ερευνητής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασσαχουσσέτης (MIT) ονόματι Αντρέας Μέρσιν. Ο επιστήμονας αυτός δημιουργεί μια φωτοβολταϊκή κυψέλη που προκύπτει από την ανάμειξη πράσινων οργανικών υλικών, όπως υπολείμματα γρασιδιού και γεωργικά απόβλητα, με ειδικές χημικές ουσίες και η οποία μπορεί να επιστρωθεί σε μια οροφή για να παραγάγει ηλιακή ενέργεια.

Η αύξηση της αποδοτικότητας μιας τέτοιας τεχνολογίας θα επιτρέψει την αξιοποίησή της σεαγροτικές περιοχές ή σε περιοχές του αναπτυσσόμενου κόσμου όπου οι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στα κεντρικά δίκτυα ενέργειας.

Στη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Scientific Reports, ο Μέρσιν και οι συνεργάτες του περιγράφουν πώς «αντέγραψαν» τα μόρια PS-I που ενεργοποιούν τη λειτουργία της φωτοσύνθεσης στα φυτά. Όπως περιγράφει ο ίδιος ο Μέρσιν στο video που μπορείτε να δείτε πιο κάτω, οι ερευνητές απέσπασαν τη βασική πρωτεΐνη της φωτοσύνθεσης και τη σταθεροποίησαν ώστε να διατηρηθεί ζωντανή και ενεργή στην ηλιακή κυψέλη.

Έτσι, ανέπτυξαν μια πολύπλοκη νανοδομή από διοξείδιο του τιτανίου στηριγμένη από νανοκαλώδια, τα οποία μεταφέρουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Προς το παρόν το σύστημα επιτυγχάνει αποδοτικότητα μετατροπής της ηλιακής ακτινοβολίας σε ηλεκτρισμό μόλις 0,1 τοις εκατό, πάντως τέσσερις φορές περισσότερη από προηγούμενα βιοφωτοβολταϊκά συστήματα.

Ο Μέρσιν ευελπιστεί ότι σε μερικά χρόνια κάποιος σε ένα απομακρυσμένο χωριό θα μπορεί να αναμείξει υπολείμματα γρασιδιού με μερικές χημικές ουσίες και να επιστρώσει το μείγμα στη στέγη της κατοικίας του για να τροφοδοτήσει το νοικοκυριό ή τη γεωργική μονάδα του με «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια.

econews

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Σε εξέλιξη το Υπουργικό Συμβούλιο

Ο πρωθυπουργός στην αρχή της τοποθέτησής του κατά τη...

Εργασίες του Δήμου Χανίων στα πεζοδρόμια της οδού Αποκορώνου από τη Δευτέρα 1 Απριλίου

Συνεχίζονται από τον Δήμο Χανίων οι μεγάλες παρεμβάσεις ανακατασκευής...

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ομόφωνα ένοχη για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

Την ομόφωνη ενοχή της Ρούλας Πισπιρίγκου για την κατηγορία...