21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Εκατοντάδες Χανιώτες συμμετείχαν στον εορτασμό των Εισοδίων της Θεοτόκου, Πολιούχου της πόλης της Χανίων | Φωτορεπορτάζ

Ημερομηνία:

Ο καλός καιρός βοήθησε ώστε και ο φετινός εορτασμός να πραγματοποιηθεί με την παρουσία πολλών εκατοντάδων πολιτών και πιστών των Χανίων που γέμισαν τους δρόμους από όπου πέρασε η λιτανεία.

Στην θεία λειτουργία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Κυδωνίας – Δαμασκηνός ενώ το «παρών» έδωσαν μητροπολίτες και εκπρόσωποι Μητροπόλεων από την Κρήτη και άλλες περιοχές της χώρας.

Η λιτάνευση της Εικόνας της Παναγίας έγινε σε κεντρικούς δρόμους της πόλης υπό τους ήχους της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού και της φιλαρμονικής του Δήμου, με ενδιάμεσους σταθμούς την είσοδο του Δημαρχείου και την πλατεία της Δημοτικής Αγοράς όπου τελέστηκε τρισάγιο και δέηση.

Πιο συγκεκριμένα, η διαδρομή της λιτανείας ξεκίνησε από τον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Χανίων, και διέσχισε τις οδούς Χάληδων, Πλατεία 1866, Λεωφ. Κυδωνίας (Ακολουθία της αρτοκλασίας έμπροσθεν του Δημαρχείου), Ν. Πλαστήρα, Πλατεία Αγοράς (Δέηση), Μουσούρων, Ποτιέ, Καλλινίκου Σαρπάκη, Χάληδων, για να επιστρέψει στον Ι. Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου Χανίων.

"google ad"

Η περιφορά της Εικόνας έγινε συνοδεία τιμητικού αγήματος των Ενόπλων Δυνάμεων της ΕΛΑΣ ενώ συμμετείχε και το σωματείο προσκόπων αλλά και εκπρόσωποι παραδοσιακών συλλόγων και αντιπροσωπείας από σχολεία της πόλης.

Στη λιτανεία συμμετείχε και πλήθος επισήμων, μεταξύ άλλων και ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης ο οποίος σε δηλώσεις του  στα ΜΜΕ ευχήθηκε σε όλες και όλους του Χανιώτες, σε όλους τους Κρητικούς χρόνια πολλά, λέγοντας ότι, είναι μια ξεχωριστή ημέρα, μια διπλή γιορτή, των Εισοδίων της Θεοτόκου και της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Χρόνια πολλά σε όλες και όλους, η Παναγία να μας δίνει δύναμη να μας βοηθά» ευχήθηκε σε δήλωση του ο κ. Αρναουτάκης, προσθέτοντας ότι, «αρχές, φορείς, πολίτες τιμούμε και είμαστε δίπλα στις Ένοπλες Δυνάμεις που αποτελούν τους ξάγρυπνους φρουρούς και τους υπερασπιστές του υπέρτατου αγαθού της εδαφικής ακεραιότητας και της Εθνικής ασφάλειας της χώρας».

Ο Ιερός Ναός των Εισοδίων, ως Καθεδρικός και Μητροπολιτικός και Πολιούχος Ναός, έχει ταυτιστεί με την ιστορία της πόλης. Σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες στη θέση που βρίσκεται σήμερα ο ιερός Καθεδρικός Ναός, υπήρχε από τις αρχές του 11ου αιώνα ένας μικρός Ναός αφιερωμένος στα Εισόδια της Παναγίας. Τον μικρό αυτό Ναό γκρέμισαν οι Ενετοί χτίζοντας στη θέση του μια μεγάλη αποθήκη για τις ανάγκες του Μοναστηριού τους, που βρισκόταν σε κοντινό σημείο.

Όταν οι Τούρκοι υποδούλωσαν την Κρήτη (1695) μετέτρεψαν την αποθήκη των Καθολικών σε σαπωνοποιείο το οποίο και λειτούργησε έως το 1850 για να ξαναλειτουργήσει ο Ναός το 1860. Ο Ναός των Εισοδίων είναι γνωστός και με το χαρακτηρισμό Τριμάρτυρη επειδή απαρτίζεται από τρία κλίτη: Το κεντρικό όπου τιμώνται τα Εισόδια της Θεοτόκου, το δεξιό, όπου τιμώνται οι Τρεις μεγάλοι Ιεράρχες Πατέρες και προστάτες των Ελληνικών Γραμμάτων και το αριστερό εις το οποίο τιμάται ο ‘Αγιος Νικόλαος.

Τι ακριβώς γιορτάζουμε σήμερα

Τα Εισόδια της Θεοτόκου αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες εορτές της Ορθόδοξης Πίστης και τιμώνται κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, η συγκεκριμένη ημέρα είναι αφιερωμένη στην Υπεραγία Θεοτόκο. Οι γονείς της Παρθένου Μαρίας ήταν ο Ιωακείμ και η Άννα, οι οποίοι μέχρι τα βαθιά τους γεράματα δεν είχαν αποκτήσει παιδί. Υποσχέθηκαν, λοιπόν, στο Θεό πως αν τους χαρίσει ένα παιδάκι, μόλις γίνει τριών ετών θα το αφιερώσουν στο ναό Του.

Το κοριτσάκι που απέκτησαν οι ευσεβείς αυτοί άνθρωποι το ονόμασαν Μαρία. Όταν η Μαρία έγινε τριών ετών, οι γονείς της την οδήγησαν στην εκκλησία. Αυτή η είσοδος της Μαρίας στο ναό ονομάστηκε «Εισόδια της Θεοτόκου».

Εκεί την υποδέχτηκε ο Αρχιερέας Ζαχαρίας, ο οποίος την οδήγησε στο ιερό του Ναού, στα Άγια των Αγίων. Σύμφωνα με τις Γραφές, η Παναγία παρέμεινε συνολικά δώδεκα χρόνια στο ναό.

Όλο αυτό το διάστημα ο αρχάγγελος Γαβριήλ προμήθευε την Παναγία με τροφή ουράνια. Εξήλθε από τα Άγια των Αγίων, όταν έφθασε η ώρα του Θείου Ευαγγελισμού.

Για την Εκκλησία, η σημερινή ημέρα συνιστά μεγάλη γιορτή, ενώ διαβάζονται και ψάλλονται τα εξής ηχηρά στιχάρια:

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’.
Σήμερον τῆς εὐδοκίας Θεοῦ τὸ προοίμιον, καὶ τῆς τῶν ἀνθρώπων σωτηρίας ἡ προκήρυξις ἐν Ναῷ τοῦ Θεοῦ, τρανῶς ἡ Παρθένος δείκνυται, καὶ τὸν Χριστὸν τοῖς πᾶσι προκαταγγέλλεται. Αὐτῇ καὶ ἡμεῖς μεγαλοφώνως βοήσωμεν, Χαῖρε τῆς οἰκονομίας τοῦ Κτίστου ἡ ἐκπλήρωσις.

Κοντάκιον
Ἦχος δ’. Ὁ ὑψωθεὶς.
Ὁ καθαρώτατος ναὸς τοῦ Σωτῆρος, ἡ πολυτίμητος παστὰς καὶ Παρθένος, τὸ Ἱερὸν θησαύρισμα τῆς δόξης τοῦ Θεοῦ, σήμερον εἰσάγεται, ἐν τῷ οἴκῳ Κυρίου, τὴν χάριν συνεισάγουσα, τὴν ἐν Πνεύματι θείῳ· ἣν ἀνυμνοῦσιν Ἄγγελοι Θεοῦ· Αὕτη ὑπάρχει σκηνὴ ἐπουράνιος.

Ὁ Οἶκος
Τῶν ἀπορρήτων τοῦ Θεοῦ καὶ θείων μυστηρίων, ὁρῶν ἐν τῇ Παρθένῳ, τὴν χάριν δηλουμένην, καὶ πληρουμένην ἐμφανῶς, χαίρω, καὶ τὸν τρόπον ἐννοεῖν ἀμηχανῶ τόν ξένον καὶ ἀπόρρητον, πῶς ἐκλελεγμένη ἡ ἄχραντος, μόνη ἀνεδείχθη ὑπὲρ ἅπασαν τὴν κτίσιν, τὴν ὁρατὴν καὶ τὴν νοουμένην. Διό, ἀνευφημεῖν βουλόμενος ταύτην, καταπλήττομαι σφοδρῶς νοῦν τε καὶ λόγον, ὅμως δὲ τολμῶν, κηρύττω καὶ μεγαλύνω· Αὕτη ὑπάρχει σκηνὴ ἐπουράνιος.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...

Ο τουρισμός “φωνάζει” για προσωπικό

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό,...

Στο… περίμενε για την πληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου!

Εκατοντάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι, επιχειρηματίες πρώιμων κηπευτικών αλλά και εξαγωγείς...

Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Αισθητός και στα Χανιά

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών σημειώθηκαν το...