27.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Φώσκολος: «Θέμα δεύτερου αγωγού στην Κρήτη άνοιξε ο Νετανιάχου»

Ημερομηνία:

Στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Παρέμβαση» με τον Κώστα Παπαζαφειρίου φιλοξενήθηκε ο παγκοσμίου φήμης καθηγητής πανεπιστημίου.

Για τα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα μίλησε ο Αντώνης Φώσκολος στην εκπομπή «Παρέμβαση» με τον Κώστα Παπαζαφειρίου.

Ο παγκοσμίου φήμης καθηγητής πανεπιστημίου, που είχε φιλοξενηθεί και πρόσφατα στην εκπομπή, αναφέρθηκε και στη συνάντηση Τσίπρα, Αναστασιάδη, Νετανιάχου όπου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός άνοιξε θέμα κατασκευής δεύτερου αγωγού πετρελαίου.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για το φυσικό αέριο: «Οι Ελληνες πληρώνουν το ακριβότερο φυσικό αέριο του κόσμου. Η Βασω Παπανδρέου κατάργησε τη δημόσια επιχείρηση πετρελαίων η οποία έκανε πάρα πολύ καλή δουλειά. Αυτή ήταν η αποφράδα μέρα που ήρθε το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ελλάδα. Πιθανόν γιατί είναι μπλεγμένος Έλληνας επιχειρηματίας που έχει συμφωνία με τη Gazprom».

Για τις έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη: «Ο τότε πρωθυπουργός της Νορβηγίας και νυν γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Γενς Στολτενμπεργκ έλεγε στον κ. Παπανδρέου «αναπτύξτε τα κοιτάσματά σας για να βγείτε το χρέος». Αυτός έλεγε βοηθήστε μας στο Ιόνιο και αυτός του έλεγε κάτω από την Κρήτη. Εκεί δουλεύανε 40 χρόνια διακεκριμένοι επιστήμονες. Συνεχίζει αυτό το πράγμα, έρχεται η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, βάζει τον Σιούφα που δεν ήθελε α ακούσει για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Αφού σταμάτησε αυτό που ήθελαν να κάνουν οι Νορβηγοί πήγε στη Ρωσία και πήρε ένα παράσημο από τον Πούτιν. Οι Έλληνες πολιτικοί δεν ενδιαφέρονται για την πατρίδα τους αλλά για την καρέκλα τους. Τώρα ξεκινάμε τα πετρέλαια γιατί δεν μπορούμε να βγάλουμε το χρέος, είμαστε με την πλάτη στον τοίχο κι αναγκαστικά δέχτηκαν αυτό που έλεγα».

Για τα αποθέματα της Ελλάδας: «Τα αποθέματα της Ελλάδας είναι 7 φορές όσο του Καναδά και των ΗΠΑ. Απλά αυτές οι χώρες έχουν ισχυρές οικονομίες και έχουν πολιτικούς που κοιτάζουν τη χώρα τους ενώ εμείς πολιτικούς που κοιτάζουν την τσέπη τους».

Για τις συνομιλίες Τσίπρα, Αναστασιάδη, Νετανιάχου για την ζώνη νότια της Κρήτης: «Αυτή τη στιγμή επενέβησαν η Exxon Mobil και η Total. Όπου υπάρχει πετρέλαιο και φυσικό αέριο η  μεγαλύτερη εταιρία του κόσμου θέλει να τα εκμεταλλευτεί. Τα κοιτάσματά μας είναι πάρα πολύ μεγάλα. Όπως είχε κάνει τα οικόπεδα ο κ. Μανιάτης δεν μπορούσε να έρθει μια τέτοια εταιρία. Αυτή ζήτησαν αναδιανομή των θαλασσίων οικοπέδων, έκαναν την αίτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ενώ οι Βρυξέλλες συνήθως απαντούν σε 6 μήνες, απάντησαν σε 30 μέρες. Επομένως τέλη Ιουλίου θα ξέρουμε και ποια οικόπεδα είναι αυτά. Ηταν ιστορικής σημασίας όσα είπε ο Νετανιάχου στη Θεσσαλονίκη. Είπε ότι στην κατασκευή του αγωγού East Med που θα μεταφέρει αέριο από την ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη συμμετέχουν και οι Ιταλοί. Αυτό που είπε και δεν το έπιασε κανένας είναι ότι μάλλον θα χρειαστούμε και δεύτερο αγωγό γιατί τα κοιτάσματα είναι μεγάλα. Εγώ έλεγα ότι θα χρειαστούμε 4 αγωγούς για να περάσουν από την Κρήτη. Τώρα δειλά-δειλά ξεκινάει η ιδέα για δεύτερο αγωγό. Με τις νέες γεωφυσικές μελέτες για το βυθό θα έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα και από εκεί και πέρα θα αναλάβουν οι εταιρίες με ακόμα καλύτερες μεθόδους. Ο Νετανιάχου επίσης είπε ότι από όπου περνάει ο αγωγός θα συνεργαστούμε για να αναπτυχθούν οι χημικές βιομηχανίες, οι φαρμακοβιομηχανίες, οι βιομηχανίες λιπασμάτων και πλαστικών. Θα έρθουμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα. Το φυσικό αέριο είναι η πρώτη ύλη για τη χημική βιομηχανία. Ανοίγονται τεράστιοι δρόμοι εκμετάλλευσης. Όχι μόνο θα αναβαθμιστούμε γεωπολιτικά αλλά η οικονομία μας θα πάρει φωτιά».

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

INKA: Το Πάσχα του 2024 θα είναι ακριβότερο κατά 6% σε σχέση με πέρυσι

Το Πάσχα του 2024 θα κοστίσει 355,88. Δηλαδή το Πάσχα του...

Παραίτηση βόμβα Αϊνδιλή από την επιτροπή λαμπαδηδρομίας μετά το «σόου» με Σχοινά, Μιχαηλίδου, Μονογυιού και την οργή των αθλητών

Η είδηση του αποκλεισμού ολυμπιονικών και παγκόσμιων πρωταθλητών από την λαμπαδηδρομία,...

Ηράκλειο: Ξεκίνησε η μεγάλη αντισεισμική άσκηση – Ήχησε το 112 | Φωτός

Με καθυστέρηση περίπου μιάμισης ώρας ξεκίνησε σε Ηράκλειο και Λασίθι η δεύτερη μέρα...