16.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

«Χάθηκαν» 30.000 αιτήσεις για επιστρεπτέα προκαταβολή!

Ημερομηνία:

Δυσάρεστες εκπλήξεις και τεράστια προβλήματα αποκαλύφθηκαν, μόλις άνοιξε, από προχθές το βράδυ, το MyBusinessSupport της ΑΑΔΕ, για όσους είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙ. Χιλιάδες επιχειρήσεις και λογιστές ανακάλυψαν ότι δεν εμφανίζονται ως δικαιούχοι, παρότι είχαν υποβάλει δήλωση Εσόδων στα τέλη Ιουνίου, επειδή δεν υπέβαλαν επιπλέον και την ειδική Αίτηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ έχουν λάβει γνώση του προβλήματος και εξετάζουν το ζήτημα. Στην πραγματικότητα, όμως, πάνω από 20.000 ενδιαφερόμενοι που είχαν μπει και δήλωσαν «τα Έσοδά μου», δεν προχώρησαν στην επιλογή «Εκδήλωση ενδιαφέροντος Επιστρεπτέας Προκαταβολής», για να καταθέσουν αίτηση για την Επιστρεπτέα 2.
epistreptea1
Όπως τώρα αποκαλύπτεται, πολλοί (σχεδόν 30.000 ενδιαφερόμενοι, μέχρι που έκλεισε τελικά η διορία αιτήσεων στις 26 Ιουνίου) δεν κατάλαβαν ότι πρώτα έπρεπε να συμπληρώσουν τα ΕΣΟΔΑ και μετά να επιστρέψουν στο αρχικό μενού του MyBusinessSupport, για να μπουν στις ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ, ώστε από εκεί να επιλέξουν και μία από τις επτά επιλογές ειδικών αιτήσεων για μέτρα υπέρ των πληγέντων (ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 2 – ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ».
epistreptea2
Το λάθος αυτό συνέβη προφανώς και γιατί πολύς κόσμος -ακόμα και λογιστές όμως- δεν προλαβαίνουν τα τόσα πολλά μέτρα και αλλαγές που εξαγγέλλονται και εν συνεχεία γίνονται στις πλατφόρμες, λόγω κορωνοϊού, από το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ. Μέσα σε 120 μέρες κρίσης, έχουν υλοποιηθεί πάνω από 60 μέτρα και ηλεκτρονικές εφαρμογές (σχεδόν μέρα παρά μέρα), αλλά κάθε ένα από αυτά έχει διαφορετικά κριτήρια, προθεσμίες και διαδικασίες.

Ως εκ τουτου, τα μέτρα είναι μεν πολύ στοχευμένα, αλλά δεν τα προλαβαίνουν πάντα όλοι εκείνοι που τα έχουν ανάγκη. Και γι’ αυτό καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να ανοίξουν ξανά οι πλατφόρμες για αιτήσεις και διορθώσεις, ώστε να μην υπάρξουν άδικοι αποκλεισμοί από ανθρώπινο λάθος.

Δικαιούνται, αλλά… δεν το ξέρουν

Τα στατιστικά στοιχεία αποκαλύπτουν όμως και ένα στοιχείο-«έκπληξη» για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις! Κλάδοι και φορείς εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά συμμετοχής, παρότι έχουν ενταχθεί στους δικαιούχους, επειδή …διαμαρτύρονται γιατί αποκλείστηκαν από την α’ φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής τον Μάιο!

Σε αντίθεση με την «Επιστρεπτέα Ι», στην οποία περίπου 55.000 επιχειρήσεις μοιράστηκαν βάσει ΚΑΔ 600 εκατ. ευρώ, στην «Επιστρεπτέα ΙΙ» ο αριθμός των εν δυνάμει δικαιούχων αναμενόταν να ξεπεράσει και τις 200.000, γιατί δεν αποκλείονταν, αλλά δικαιούνταν να κάνουν αιτήσεις:

– Απλές μικρές ατομικές ή οικογενειακές επιχειρήσεις και μικροεπαγγελματίες, που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο!

– Επιχειρήσεις ασχέτως ΚΑΔ, με βάση την πτώση των εσόδων τους

– Προβληματικές επιχειρήσεις που παγίως εξαιρούνται από κρατικές ενισχύσεις.

Ο γενικός κανόνας είναι ότι αρκεί οι επιχειρήσεις να διαθέτουν ταμειακή μηχανή (δηλαδή συναλλαγές με το κοινό). Ωστόσο, υπάρχουν πάνω από 100.000 τέτοιες επιχειρήσεις που, ενώ βρίσκονται στην ίδια μοίρα με όλους τους δικαιοὐχους του Προγράμματος, δεν έκαναν αιτήσεις όπως οι υπόλοιποι.

Για παράδειγμα, νέοι δικαιούχοι της παροχής αυτής είναι και ατομικές επιχειρήσεις, με προσωπική εργασία και χωρίς κανένα υπάλληλο, που πριν αποκλείονταν, όπως:

• τα συνοικιακά καταστήματα ρούχων και υπόδησης, εποχικά κλπ

• ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ

• κουρεία

"google ad"

• πωλητές λαϊκών αγορών

• ψιλικατζίδικα – μίνι μάρκετ

• περίπτερα

• μικρά καφέ και μπαρ χωρίς εργαζόμενους

• καντίνες, κυλικεία

• καταστήματα με είδη δώρων, λαμπάδες κλπ

• παντοπωλεία

• φαρμακεία

• αρτοποιεία

• ανθοπωλεία

• ζαχαροπλαστεία

Και επιπλέον εντάσσονται και όσες επιχειρήσεις χαρακτηρίζονταν ως προβληματικές στις 31 Δεκεμβρίου. Δηλαδή, αν έχουν απωλέσει π.χ. πάνω από το ήμισυ του εγγεγραμμένου της κεφαλαίου λόγω συσσωρευμένων ζημιών ή αν εντάσσονται σε πτωχευτική διαδικασία ή έχουν πάει σε ενίσχυση διάσωσης κλπ.

Protothema.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τουρισμός για Όλους 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Οι δικαιούχοι και οι προθεσμίες

Ανοιχτή είναι πλέον η πλατφόρμα «Τουρισμός για Όλους 2024» και οι δικαιούχοι...

Κατάφαγαν τα πεύκα στο δρόμο προς Αφράτα οι κάμπιες | Φωτός

Τελείως η σχεδόν ξεραμένα τα δύο τρίτα των πεύκων...

Γιόρτασαν τα κούλουμα στους Αγίους Αποστόλους οι Χανιώτες

Πλήθος κόσμου βρέθηκε  για ακόμη  μια χρονιά στην περιοχή...