18.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Χέλμουτ Σμιτ: Είναι αναπόφευκτο να ικανοποιηθούν οι Έλληνες για τις πολεμικές αποζημιώσεις

Ημερομηνία:

“Η μέχρι τώρα στάση της γερμανικής κυβέρνησης στο πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να διατηρηθεί για πολύ καιρό”, είπε ο Χέλμουτ Σμιτ για το ζήτημα των ελληνικών απαιτήσεων για πολεμικές αποζημιώσεις, μιλώντας σε εκπομπή του πρώτου γερμανικού καναλιού ARD που προβλήθηκε χθες το βράδυ.

“Η επίσημη γερμανική θέση είναι ότι το θέμα έχει ξεκαθαριστεί ιστορικά και νομικά, στην πραγματικότητα όμως έχει ξεκαθαριστεί χωρίς τη συμμετοχή των Ελλήνων” τόνισε ο 96χρονος πρώην καγκελάριος και εκτίμησε πως είναι αναπόφευκτο να ικανοποιηθούν οι Έλληνες.

Ο Χ. Σμιτ εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα διαγραφεί “ένα μεγάλο μέρος” του ελληνικού χρέους, αλλά χαρακτήρισε “δύσκολους” τόσο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη.

Παράλληλα, ο Γερμανός πρώην καγκελάριος κατηγόρησε του Ευρωπαίους για έλλειψη αποφασιστικότητας κατά την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Όπως σημείωσε, ήδη το 2008 με την έναρξη της κρίσης υπήρξαν διεθνείς αποφάσεις για τη ρύθμιση των αγορών, οι οποίες δεν εφαρμόστηκαν ιδίως στις ΗΠΑ, αλλά και από τους Ευρωπαίους. Πρόσθεσε ακόμη πως όλες οι ομπρέλες προστασίας αποδείχθηκαν ανεπαρκείς, ενώ δεν επιδείχθηκε ο απαραίτητος δυναμισμός.

Ο Χ. Σμιτ εμφανίστηκε ανήσυχος για την εξέλιξη της Ευρώπης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν πρόκειται όμως για ευρωκρίση, αλλά για κρίση χρέους, προσθέτοντας πως και η Γερμανία υπερχρεώθηκε όταν της επετράπη από το σύμφωνο σταθερότητος. “Όλα δεν θα ήταν τόσο τραγικά, αν είχαμε κάποιον στην Ευρώπη ο οποίος να είχε μια γενική άποψη του συνολικού προβλήματος” είπε.

Τέλος, επέκρινε την απαίτηση να εγκαταλείψει η οικονομικά κλονισμένη Ελλάδα την ευρωζώνη. Ο Γερμανός πρώην καγκελάριος υποστήριξε πως ήταν λάθος να γίνει δεκτή η Ελλάδα ως μέλος της, αλλά τώρα πρέπει να υποστούμε τις συνέπειες. Ακόμη, εμφανίστηκε υπέρ της πρότασης του προέδρου του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για κοινοτικοποίηση (δηλαδή ευρωομόλογα) του χρέους στην ευρωζώνη. “Κατ’ αρχήν έχει δίκιο” δήλωσε, καταλήγοντας πως δεν θα πρέπει να γίνει κανόνας, αλλά στην παρούσα κατάσταση είναι “σχεδόν αναπόφευκτη.”

avgi.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...